Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🛰 Storsatsning på rymd i Linköping

🛰 Storsatsning på rymd i Linköping

Rymdindustrin är hetare än någonsin och flera svenska aktörer är drivande i utvecklingen. Nu storsatsar Sveriges största rymdföretag Beyond Gravity, tidigare RUAG Space, och bygger en ny fabrik i Linköping.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

SpaceX, Blue Origin och Virgin Galactic är affischnamnen som de flesta känner till. Men det finns även framstående svenska aktörer inom rymdindustrin.

Sveriges största rymdföretag hette tills helt nyligen RUAG Space. Nu heter de Beyond Gravity och storsatsar i Linköping genom att bygga en ny fabrik.

60-tal nya medarbetare

Verksamheten i Linköping beskrivs redan idag som världsledande på placering av satelliter i omloppsbana. Den nya satsning som nu offentliggörs innebär en fördubbling av produktionen av satellitdispenser.

Beyond Gravity räknar med att rekrytera ett 60-tal nya medarbetare vilket gör att bolaget går från cirka 140 till 200 medarbetare. Den 15:e mars togs det första spadtaget och med fanns bland andra Rymdstyrelsen och Linköpings kommun.

Den nya rymdfabriken erbjuder ytterligare en produktionsyta på 4 600 m2, utöver den befintliga på 3 000 m2. Den nya hallen är utformad för serieproduktion. Källa: Beyond Gravity

Det svenska företaget är världsledande i tillverkning av dispenser som används i satellitkonstellationer, där alltså flera satelliter av samma konstruktion skjuts upp i omloppsbana i snabb följd.

Dispenserna ser till att satelliten och raketen förblir säkert sammankopplade under den resan ut i rymden för att sedan leverera de värdefulla nyttolasterna i omloppsbana.

Från Galileo till OneWeb

Beyond Gravity har framgångsrikt placerat mer än 1 100 satelliter i omloppsbana, exempelvis den europeiska satellitnavigeringskonstellationen Galileo, internetkonstellationen OneWeb, satellitkonstellationen TerraBella för jordobservation samt den kanadensiska konstellationen Radarsat, även den för jordobservation. Alla Beyond Gravity-dispenser och separationssystem tillverkas i Linköping.

– Det var självklart att investeringen skulle göras i Linköping. Vi har mycket kompetenta medarbetare och en perfekt infrastruktur för New Space, säger Holger Wentscher, ansvarig för affärsområdet Launchers på Beyond Gravity i ett pressmeddelande.

Möter snabb tillväxt av satellitkonstellationer

2023 ska den nya rymdfabriken stå klar och byggs i företagsparken Cavok District, Linköpings nya flyg-och rymdkluster. I den nya anläggningen planerar Beyond Gravity att kunna producera ett dispenser-system per vecka istället för ett i månaden. Med det menar företaget att man kan möta den snabba tillväxten av satellitkonstellationer.

— Vi förkortar våra produktionsledtider med 50 procent och är därmed idealiskt rustade för industrialiserad storskalig produktion, menar Holger Wentscher.

Artikelbild: Luis de León Chardel, CEO Beyond Gravity, Anna Rathsman, generaldirektör för Rymdstyrelsen och Niklas Borg, kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd (M).


🛸 VÄRLDSEXKLUSIVT: En rymdfarkost kommer att möta det som kan vara utomjordisk teknologi
AVSLÖJANDE OM NY RYMDMISSION: I en intervju med Warp News avslöjar Harvard-professorn Avi Loeb för första gången sina planer på att skjuta upp en rymdfarkost som väntar i rymden och skicka den att möta och ta det första fotot av en besökare från bortom solsystemet.
🧳 Nu kan du boka en resa till rymden
Virgin Galactic avslöjade precis sin nya grafiska profil - och öppnar nu upp för reservationer för de första rymdfärderna. Ska du åka?

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter