Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🛰 Storsatsning pĂ„ rymd i Linköping

🛰 Storsatsning pĂ„ rymd i Linköping

Rymdindustrin Àr hetare Àn nÄgonsin och flera svenska aktörer Àr drivande i utvecklingen. Nu storsatsar Sveriges största rymdföretag Beyond Gravity, tidigare RUAG Space, och bygger en ny fabrik i Linköping.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

SpaceX, Blue Origin och Virgin Galactic Àr affischnamnen som de flesta kÀnner till. Men det finns Àven framstÄende svenska aktörer inom rymdindustrin.

Sveriges största rymdföretag hette tills helt nyligen RUAG Space. Nu heter de Beyond Gravity och storsatsar i Linköping genom att bygga en ny fabrik.

60-tal nya medarbetare

Verksamheten i Linköping beskrivs redan idag som vÀrldsledande pÄ placering av satelliter i omloppsbana. Den nya satsning som nu offentliggörs innebÀr en fördubbling av produktionen av satellitdispenser.

Beyond Gravity rÀknar med att rekrytera ett 60-tal nya medarbetare vilket gör att bolaget gÄr frÄn cirka 140 till 200 medarbetare. Den 15:e mars togs det första spadtaget och med fanns bland andra Rymdstyrelsen och Linköpings kommun.

Den nya rymdfabriken erbjuder ytterligare en produktionsyta pÄ 4 600 m2, utöver den befintliga pÄ 3 000 m2. Den nya hallen Àr utformad för serieproduktion. KÀlla: Beyond Gravity

Det svenska företaget Àr vÀrldsledande i tillverkning av dispenser som anvÀnds i satellitkonstellationer, dÀr alltsÄ flera satelliter av samma konstruktion skjuts upp i omloppsbana i snabb följd.

Dispenserna ser till att satelliten och raketen förblir sÀkert sammankopplade under den resan ut i rymden för att sedan leverera de vÀrdefulla nyttolasterna i omloppsbana.

FrÄn Galileo till OneWeb

Beyond Gravity har framgÄngsrikt placerat mer Àn 1 100 satelliter i omloppsbana, exempelvis den europeiska satellitnavigeringskonstellationen Galileo, internetkonstellationen OneWeb, satellitkonstellationen TerraBella för jordobservation samt den kanadensiska konstellationen Radarsat, Àven den för jordobservation. Alla Beyond Gravity-dispenser och separationssystem tillverkas i Linköping.

– Det var sjĂ€lvklart att investeringen skulle göras i Linköping. Vi har mycket kompetenta medarbetare och en perfekt infrastruktur för New Space, sĂ€ger Holger Wentscher, ansvarig för affĂ€rsomrĂ„det Launchers pĂ„ Beyond Gravity i ett pressmeddelande.

Möter snabb tillvÀxt av satellitkonstellationer

2023 ska den nya rymdfabriken stÄ klar och byggs i företagsparken Cavok District, Linköpings nya flyg-och rymdkluster. I den nya anlÀggningen planerar Beyond Gravity att kunna producera ett dispenser-system per vecka istÀllet för ett i mÄnaden. Med det menar företaget att man kan möta den snabba tillvÀxten av satellitkonstellationer.

— Vi förkortar vĂ„ra produktionsledtider med 50 procent och Ă€r dĂ€rmed idealiskt rustade för industrialiserad storskalig produktion, menar Holger Wentscher.

Artikelbild: Luis de León Chardel, CEO Beyond Gravity, Anna Rathsman, generaldirektör för Rymdstyrelsen och Niklas Borg, kommunstyrelsens ordförande och kommunalrÄd (M).


🛾 VÄRLDSEXKLUSIVT: En rymdfarkost kommer att möta det som kan vara utomjordisk teknologi
AVSLÖJANDE OM NY RYMDMISSION: I en intervju med Warp News avslöjar Harvard-professorn Avi Loeb för första gĂ„ngen sina planer pĂ„ att skjuta upp en rymdfarkost som vĂ€ntar i rymden och skicka den att möta och ta det första fotot av en besökare frĂ„n bortom solsystemet.
🧳 Nu kan du boka en resa till rymden
Virgin Galactic avslöjade precis sin nya grafiska profil - och öppnar nu upp för reservationer för de första rymdfÀrderna. Ska du Äka?

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.