Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚙 Startup visar upp sin mĂ„nbil

🚙 Startup visar upp sin mĂ„nbil

En permanent nÀrvaro pÄ mÄnen och mars krÀver en ny generation mÄnbil, som kan göra mer Àn att köra astronauter fram och tillbaka till förutbestÀmda destinationer.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

I dagarna rullade NASA ut sin nya mÄnraket för genrep. SÄ tidigt som i maj kan farkosten genomföra ett obemannat uppdrag runt mÄnen, medan ett skarpt uppdrag kan bli av redan 2025.

Det börjar med andra ord dra ihop sig och som del av detta har NASA inlett ett upphandlingsprogram som Äsyftar att ta fram en ny mÄnbil. Lunar Terrain Vehicle, eller LTV, som programmet heter bygger pÄ en kravbild som togs fram sÄ tidigt som 2020. Den privata sektorn hade fram till oktober i fjol att delge sina fordonskoncept och ett av förslagen, utvecklat av Venturi Astrolabs, visades upp för första gÄngen den 10:e mars.

Originalmodellen, som brukades 1971-1972.

Det Kalifornienbaserade startupbolaget har tagit fram en bil de kallar Flexible Logistics and Exploration, eller FLEX. Den kan bÀra tvÄ astronauter samt en nyttolast.

För att vara sÄ flexibel och praktisk som möjligt har den en smart upphÀngning. Hjulen kan svÀngas sÄ att bilen kan gÄ krabbgÄng och sjÀlva upphÀngningen kan smart anpassas till underlaget. Fordonet kan Àven "niga" för att kunna plocka upp eller lÀgga ner nyttolast.

Fram till nu har bemannade, sÄvÀl som obemannade, mÄn- och marsbilar varit framtagna för att tillgodose en specifik uppsÀttning behov och endast tillverkats i ett eller ett fÄtal exemplar. Venturis mÄlsÀttning Àr att frÄngÄ detta och skapa en farkost som kan tillverkas i stora volymer och brukas för mÄnga olika ÀndamÄl. IstÀllet för att ta fram alternativa varianter av bilen, ska kunder kunna ta fram nya nyttolastmoduler i samarbete med Venturi.

En illustration av hur FLEX kan anvÀndas. Video: Venturi Astrolabs

FLEX Àr inte bara en idé som finns i en dator utan en prototyp har byggts och testats i Kaliforniens öknar. Utöver rymdbruk Àr bilen tÀnkt att kunna anvÀndas pÄ jorden, i ogÀstvÀnlig terrÀng eller för att lasta och lossa last.

Om nÄgot ska belysa den rasande takt med vilken mÄnprogrammet ska gÄ framÄt sÄ Àr det att en mÄnbil Àr tÀnkt att vara med pÄ Artemis 5, alltsÄ den fjÀrde bemannade ArtemisfÀrden, som planeras att bli av sÄ snart som 2027. Utöver Venturi, ska förslag Àven ha skickats in av Northrop Grumman samt ett förslag i samarbete mellan Lockheed Martin och General Motors.

🚀 Amerikansk mĂ„nraket klar - genrep planeras denna mĂ„nad
NASA:s SLS-raket rycker allt nÀrmre sin första mÄnfÀrd. Generalrep planeras redan 17:e mars.
🌗 NASA ska testa laserkommunikationsteknik
För att minska fördröjningen i kommunikation och öka databandbredden över lÄnga avstÄnd i rymden Àr NASA pÄ vÀg att testa optisk kommunikation.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.