Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚙 Startup visar upp sin månbil

🚙 Startup visar upp sin månbil

En permanent närvaro på månen och mars kräver en ny generation månbil, som kan göra mer än att köra astronauter fram och tillbaka till förutbestämda destinationer.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

I dagarna rullade NASA ut sin nya månraket för genrep. Så tidigt som i maj kan farkosten genomföra ett obemannat uppdrag runt månen, medan ett skarpt uppdrag kan bli av redan 2025.

Det börjar med andra ord dra ihop sig och som del av detta har NASA inlett ett upphandlingsprogram som åsyftar att ta fram en ny månbil. Lunar Terrain Vehicle, eller LTV, som programmet heter bygger på en kravbild som togs fram så tidigt som 2020. Den privata sektorn hade fram till oktober i fjol att delge sina fordonskoncept och ett av förslagen, utvecklat av Venturi Astrolabs, visades upp för första gången den 10:e mars.

Originalmodellen, som brukades 1971-1972.

Det Kalifornienbaserade startupbolaget har tagit fram en bil de kallar Flexible Logistics and Exploration, eller FLEX. Den kan bära två astronauter samt en nyttolast.

För att vara så flexibel och praktisk som möjligt har den en smart upphängning. Hjulen kan svängas så att bilen kan gå krabbgång och själva upphängningen kan smart anpassas till underlaget. Fordonet kan även "niga" för att kunna plocka upp eller lägga ner nyttolast.

Fram till nu har bemannade, såväl som obemannade, mån- och marsbilar varit framtagna för att tillgodose en specifik uppsättning behov och endast tillverkats i ett eller ett fåtal exemplar. Venturis målsättning är att frångå detta och skapa en farkost som kan tillverkas i stora volymer och brukas för många olika ändamål. Istället för att ta fram alternativa varianter av bilen, ska kunder kunna ta fram nya nyttolastmoduler i samarbete med Venturi.

En illustration av hur FLEX kan användas. Video: Venturi Astrolabs

FLEX är inte bara en idé som finns i en dator utan en prototyp har byggts och testats i Kaliforniens öknar. Utöver rymdbruk är bilen tänkt att kunna användas på jorden, i ogästvänlig terräng eller för att lasta och lossa last.

Om något ska belysa den rasande takt med vilken månprogrammet ska gå framåt så är det att en månbil är tänkt att vara med på Artemis 5, alltså den fjärde bemannade Artemisfärden, som planeras att bli av så snart som 2027. Utöver Venturi, ska förslag även ha skickats in av Northrop Grumman samt ett förslag i samarbete mellan Lockheed Martin och General Motors.

🚀 Amerikansk månraket klar - genrep planeras denna månad
NASA:s SLS-raket rycker allt närmre sin första månfärd. Generalrep planeras redan 17:e mars.
🌗 NASA ska testa laserkommunikationsteknik
För att minska fördröjningen i kommunikation och öka databandbredden över långa avstånd i rymden är NASA på väg att testa optisk kommunikation.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.