Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌗 NASA ska testa laserkommunikationsteknik

🌗 NASA ska testa laserkommunikationsteknik

För att minska fördröjningen i kommunikation och öka databandbredden över lÄnga avstÄnd i rymden Àr NASA pÄ vÀg att testa optisk kommunikation.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

RadiovĂ„gor har anvĂ€nts för kommunikation sedan Ă„r 1900 och har varit bidragande till mĂ€nsklighetens framsteg. ÄndĂ„ har den en avgörande begrĂ€nsning: hastighet. Du har antagligen sett en nyhetssĂ€ndning dĂ€r en TV-vĂ€rd stĂ€ller en frĂ„ga till en korrespondent, följt av en lĂ„ng fördröjning innan korrespondenten svarar.

PÄ grund av de relativt korta avstÄnden pÄ jorden tenderar nÀmnda fördröjning bara uppgÄ till ett antal sekunder. Men i det rymdens stora tomrum kan fördröjningen vara avsevÀrt mycket lÀngre. NÀr man planerar förflyttning av rovers pÄ Mars, till exempel, kan fördröjningen uppgÄ till hela tjugo minuter, beroende pÄ den röda planetens avstÄnd till jorden. Att sÀnda till den mest avlÀgsna konstgjorda rymdfarkosten hittills, Voyager 1, och ta emot ett svar tar 35 timmar.

Med mÄl att ha en permanent nÀrvaro pÄ mÄnen och att resa till Mars, Àr det lÀtt att förestÀlla sig vilka konsekvenser en sÄdan försening kan orsaka. Och sÄklart kan den hÀr formen av resor krÀva en bandbredd som inte Àr praktiskt genomförbar med radiokommunikation.

Precis som vi har lyckats pÄskynda kommunikationen pÄ jorden genom att överföra data med fiberoptik, tÀnker NASA nu anvÀnda lasrar för att kommunicera i rymden. Enligt NASA.gov har optisk kommunikation till och med fördelen av att utrustningen Àr lÀttare och mer kompakt, vilket ger mer plats för annan utrustning och minskar kostnaderna för uppskjutningar.

Illustration av HERREN. Bild: NASA Goddard Space Flight Center

Uppdraget heter Laser Communications Relay Demonstration, eller LCRD. Sedan 1983 har NASA anvÀnt relÀsatelliter för att göra det möjligt för rymdfarkoster att kommunicera med markkontroll Àven utan en direkt siktlinje. SÄlunda Àr uppdragets mÄl att inte bara utvÀrdera genomförbarheten av optisk kommunikation utan att studsa data frÄn relÀsatelliter.

LCRD-uppdraget var ursprungligen tÀnkt att Àga rum 2019 men har försenats i tvÄ Är. Som det ser ut just nu Àr avsikterna att en uppskjutning ska ske efter den 4 december, dÄ den kommer att bÀras ut i rymden som en del av försvarsdepartementets Space Test Program Satellite-6 (STPSat-6) uppdrag.

STPSat-6 undersöks av Northrop Grummans personal innan leverans till NASA för slutlig uppskjutningsbearbetning Bild: Northrop Grumman

En nackdel med optisk kommunikation Àr att den Àr kÀnslig för vÀder, dÄ ljuset bland annat har svÄrt att ta sig igenom moln. Av denna anledning Àr LCRD:s markkontrollstationer placerade pÄ platser med lÄg risk för vÀderstörningar: Table Mountain, Kalifornien och Haleakalā, Hawaii.

Den första avsedda praktiska anvÀndningen av tekniken kommer att vara Integrated LCRD Low-Earth Orbit User Modem and Amplifier Terminal (ILLUMA-T), en terminal som kommer att vidarebefordra vetenskapliga data frÄn experiment utförda ombord pÄ den internationella rymdstationen.

Med tanke pÄ hur populÀra SpaceX och Virgin Galactics liveströmmar Àr, sÄ planerar tekniken att anvÀndas till nÄgot som bÀttre fÄngar allmÀnhetens intresse. Det bemannade mÄnruntflygningen som planeras 2024, Artemis 2, avses göra direktsÀndningar i UHD med hjÀlp av optisk kommunikation.

Bild: NASA


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.