Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 Amerikansk mĂ„nraket klar - genrep planeras denna mĂ„nad

🚀 Amerikansk mĂ„nraket klar - genrep planeras denna mĂ„nad

NASA:s SLS-raket rycker allt nÀrmre sin första mÄnfÀrd. Generalrep planeras redan 17:e mars.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

NASA gör framsteg med sin SLS-raket, den farkost som Àr tÀnkt att ta mÀnniskor tillbaka till mÄnen. Den 24 februari testade NASA sin SR-25-motor för tredje gÄngen. Den körde i Ätta och en halv minut, samma varaktighet som Àr nödvÀndig för att fÄ upp SLS i rymden. Under en kortare stund av testet var den uppskruvad Ànda till 113 procents effekt.

Efter denna framgÄng tillkÀnnagav NASA ny information rörande planerna för rymdfarkosten och mÄnprogrammet Artemis. Först ut Àr vad som kallas en generalrepetition planerad till den 17 mars. Under denna repetition kommer farkosten att flyttas till startrampen, tankas och hela uppskjutningssekvensen kommer att köras, med undantag för de sista tio sekunderna, dÄ motorer skulle antÀndas under en faktisk uppskjutning. Detta test kommer naturligtvis att genomföras i syfte att se att allting fungerar som det ska.

Bild: NASA

Efter repetitionen kommer farkosten att rullas tillbaka in i fordonsmonteringsbyggnaden för att pÄbörja de slutliga uppskjutningsförberedelserna. Inget datum för Artemis 1-uppdraget har satts Ànnu, Àven om det har bekrÀftats att april inte lÀngre Àr genomförbart och nuvarande planer kommer att lanseras i slutet av maj.

Space Launch System

SLS Àr en supertung bÀrraket framtagen för att ta mÀnskligheten bortom jordens omloppsbana. UtnÀmnd till "VÀrldens mest kraftfulla raket", kan den bÀra en högre massa och större volym nyttolast Àn nÄgot annat fordon enligt NASA sjÀlva.

Ett diagram över olika fordonskonfigurationer. Bild: NASA

Fordonets syfte Àr inte bara att transportera mÀnniskor till mÄnen eller ens Mars, NASA nÀmner att det Àr tÀnkt att till exempel bÀra robotar till platser som exempelvis Saturnus och Jupiter. SLS Àr framtagen för att utvecklas över tid och en leveranskedja förbereds för att möjliggöra en hel serie framtida och regelbundna uppskjutningar.

🧳 Nu kan du boka en resa till rymden
Virgin Galactic avslöjade precis sin nya grafiska profil - och öppnar nu upp för reservationer för de första rymdfÀrderna. Ska du Äka?

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.