Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 Amerikansk månraket klar - genrep planeras denna månad

🚀 Amerikansk månraket klar - genrep planeras denna månad

NASA:s SLS-raket rycker allt närmre sin första månfärd. Generalrep planeras redan 17:e mars.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

NASA gör framsteg med sin SLS-raket, den farkost som är tänkt att ta människor tillbaka till månen. Den 24 februari testade NASA sin SR-25-motor för tredje gången. Den körde i åtta och en halv minut, samma varaktighet som är nödvändig för att få upp SLS i rymden. Under en kortare stund av testet var den uppskruvad ända till 113 procents effekt.

Efter denna framgång tillkännagav NASA ny information rörande planerna för rymdfarkosten och månprogrammet Artemis. Först ut är vad som kallas en generalrepetition planerad till den 17 mars. Under denna repetition kommer farkosten att flyttas till startrampen, tankas och hela uppskjutningssekvensen kommer att köras, med undantag för de sista tio sekunderna, då motorer skulle antändas under en faktisk uppskjutning. Detta test kommer naturligtvis att genomföras i syfte att se att allting fungerar som det ska.

Bild: NASA

Efter repetitionen kommer farkosten att rullas tillbaka in i fordonsmonteringsbyggnaden för att påbörja de slutliga uppskjutningsförberedelserna. Inget datum för Artemis 1-uppdraget har satts ännu, även om det har bekräftats att april inte längre är genomförbart och nuvarande planer kommer att lanseras i slutet av maj.

Space Launch System

SLS är en supertung bärraket framtagen för att ta mänskligheten bortom jordens omloppsbana. Utnämnd till "Världens mest kraftfulla raket", kan den bära en högre massa och större volym nyttolast än något annat fordon enligt NASA själva.

Ett diagram över olika fordonskonfigurationer. Bild: NASA

Fordonets syfte är inte bara att transportera människor till månen eller ens Mars, NASA nämner att det är tänkt att till exempel bära robotar till platser som exempelvis Saturnus och Jupiter. SLS är framtagen för att utvecklas över tid och en leveranskedja förbereds för att möjliggöra en hel serie framtida och regelbundna uppskjutningar.

🧳 Nu kan du boka en resa till rymden
Virgin Galactic avslöjade precis sin nya grafiska profil - och öppnar nu upp för reservationer för de första rymdfärderna. Ska du åka?

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.