Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🛰 PTS: Satelliter kan ge hela Sverige internetuppkoppling

🛰 PTS: Satelliter kan ge hela Sverige internetuppkoppling

Regeringens mÄl Àr att alla i Sverige ska ha tillgÄng till snabb internetuppkoppling senast 2025. För att nÄ mÄlet, och nÄ de sista fem procenten av befolkningen, ska PTS nu utreda möjligheten att anvÀnda satelliter.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

"Allt fler hushÄll och företag har idag tillgÄng till snabbt bredband. För att koppla upp hela Sverige och nÄ regeringens bredbandsmÄl till 2025 behöver dock tillgÄngen till bredband öka, inte minst pÄ glesbygden. Satelliter kan vara en viktig teknik för att nÄ de sista hushÄll och företagen. Regeringen ger dÀrför nu Post- och telestyrelsen i uppdrag att analysera hur satellitlösningar kan anvÀndas för att nÄ bredbandsmÄlet", stÄr det i ett purfÀrskt pressmeddelande frÄn Infrastrukturdepartementet.

Idag har en övervÀldigande majoritet, knappt 95 procent, av alla svenska företag och hushÄll tillgÄng till en snabb internetuppkoppling. Problemet Àr att de ÄterstÄende procenten handlar om glesbygd vilket gör det dyrt och ineffektivt att grÀva ner fiber. Men mÄlet stÄr fast, 2025 ska ju alla ha tillgÄng till snabb uppkoppling.

I uppföljningen av regeringens bredbandsstrategi tidigare i oktober bedömde PTS att uppkoppling genom satelliter i rymden skulle kunna utgöra en viktig teknik för att nÄ de sista hushÄll och företagen med uppkopplingshastigheter pÄ Ätminstone 100 megabit per sekund.

Det hÀr har givetvis sin bakgrund i den snabba utbyggnaden av SpaceX Starlink, som visar pÄ god prestanda. Men det finns fler aktörer inom omrÄdet.

PTS menar dock att Àven om det Àr sannolikt att tekniken för att erbjuda snabbt bredband via satellit finns pÄ plats till Är 2025 Àr det dÀremot inte sÀkert att marknaden kommer erbjuda sÄdana möjligheter.

Starlink finns Àn sÄ lÀnge tillgÀngligt som beta-tjÀnst i 11 lÀnder, enligt teknikchefen Gwen Shotwell. Baserat pÄ SpaceX tidigare uttalanden och planer pÄ utbyggnad Àr det högst troligt att Sverige har tillgÄng till Starlink 2025. Shotwell menar att det snarare handlar om att hinna fÄ klart allt regulatoriskt arbete för varje land. Tekniken Àr mer eller mindre redan pÄ plats.

Dessutom, Starlink gÄr redan att bestÀlla i Sverige, Àven om leveransen av utrustningen lÀr dröja ett tag till.

Uppdrag att analysera möjligheten

Nu Àr PTS uppdrag att analysera möjligheten att genom satellitlösningar nÄ bredbandsmÄlet och lÀmna förslag pÄ ÄtgÀrder som regeringen samt andra aktörer kan vidta för att möjliggöra för fler att fÄ tillgÄng till bredband via satellit.

– Vi Ă€r öppna för alla tekniker som kan bidra till att hela Sverige fĂ„r tillgĂ„ng till snabbt bredband. Satellit utgör hĂ€r en spĂ€nnande teknik som skulle kunna anvĂ€ndas för att nĂ„ de sista hushĂ„llen och företagen, sĂ€ger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman i en kommentar i pressmeddelandet.

En första redovisning för uppdraget ska ske senast den 31 mars 2022 och slutredovisning senast den 31 augusti 2022.

đŸ›°ïž Nu kan du bestĂ€lla Elon Musks Starlink i Sverige
Starlink Àr Elon Musks rymdinternet som kommer göra snabbt internet tillgÀngligt över hela planeten. Nu börjar det rullas ut och gÄr att bestÀlla Àven i Sverige.
🛰 SpaceX Starlink förvĂ€ntar sig global tĂ€ckning i september
Starlink, SpaceX och Elon Musks satellit-internet, förvÀntas ha kontinuerlig global tÀckning redan i september. Men, det krÀvs att myndigheter i respektive land hinner med att ge godkÀnnande, menar SpaceX COO Gwynne Shotwell.
đŸ›°ïž Nu Ă€r andra generationens Starlink pĂ„ vĂ€g
SpaceX avslöjar mer information om planerna för nÀsta generation av satellitnÀtet Starlink.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.