Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🛰 Rymdstationen hjälper brandkårer bekämpa gigantiska skogsbränder

🛰 Rymdstationen hjälper brandkårer bekämpa gigantiska skogsbränder

Ett instrument på internationella rymdstationen gör exakta mätningar av temperaturen på jorden, vilket kan hjälpa brandbekämpare se hur brandfronterna rör sig.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

I USA rasar nu flera enorma skogsbränder där den största, Bootleg i Oregon, täcker en yta på över 1 600 kvadratkilometer. Att ha överblick över ett så stort område och se hur brandfronterna rör sig är en stor utmaning för räddningstjänsten, men här får brandbekämparna hjälp av den internationella rymdstationen, ISS.

På ISS finns ett instrument som heter Ecostress och det mäter temperaturen på marken. Egentligen är instrumentet avsett för att undersöka var det kan bli vattenbrist som påverkar växtlivet, men temperaturmätaren i Ecostress kan även extraknäcka som brandspanare.

Här ser vi hur Ecostress kan peka ut de områden där risken för nya bränder är som störst. Bild: Nasa

Enligt ett pressmeddelande från Nasa har Ecostress en del fördelar som andra satelliter inte har. Till att börja med har Ecostress en väldigt hög upplösning. Den kan göra exakta temperaturmätningar med en upplösning på bara 70 meter. Sedan passerar Ecostress över samma område en eller två gånger per dag, vilket ger täta uppdateringar över hur branden rör sig.

Det finns satelliter som har lika bra upplösning och andra som ofta passerar samma område ofta, men inga satelliter som kombinerar både upplösning och täta uppdateringar lika bra som Ecostress enligt Nasa.

Bilderna som Ecostress tar analyseras av forskare på Radr-Fire vid Pacific Northwest National Laboratory som sedan vidarebefordrar informationen till de som bekämpar bränderna på marken.

Informationen från Ecostress kan visa var nya bränder uppstått och även var värmen är så hög att risken för nya bränder är speciellt hög. Brandbekämparna kan därmed hela tiden få information om var resurserna gör mest nytta.

Bild: Nasa


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.