Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔭 Ny typ av planet ökar chansen att det finns liv i andra solsystem

🔭 Ny typ av planet ökar chansen att det finns liv i andra solsystem

Stora havsplaneter kan ha liv i sina oceaner Àven om temperaturen i atmosfÀren ligger pÄ 200 grader, vilket ökar möjligheten för att vi ska finna exoplaneter med liv pÄ.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Forskare vid University of Cambridge i Storbritannien menar att det finns goda chanser till liv pÄ exoplaneter som vi tidigare inte sett som troliga kandidater. Det rör sig om en typ av planeter som kallas mini-Neptunus och som Àr minst 1,6 gÄnger sÄ stora som jorden.

Tidigare har vi trott att atmosfÀren pÄ dessa planeter haft för högt tryck och temperatur för att nÄgot ska kunna leva dÀr. Men forskarna vid Cambridge har identifierat en variant av mini-Neptuner som kan ha liv.

NÄgra mini-Neptunus visar sig nÀmligen vara helt tÀckta av hav. Miljön i dessa hav skulle kunna likna miljöerna i en del extrema havsmiljöer pÄ jorden dÀr vi har hittat liv.

Forskarna kallar denna typ av planet för Hycean-planeter. De kan vara upp till 2,6 gÄnger sÄ stora som jorden och temperaturen i atmosfÀren kan ligga pÄ nÀra 200 grader. I havet Àr det emellertid betydligt svalare och dÀr skulle mikrober kunna leva.

Det hÀr gör att det kan finnas liv pÄ betydligt fler planeter Àn vi tidigare trott. Hittills har vi i första hand letat efter planeter som liknar jorden i vÄrt sökande efter liv i andra solsystem. Men vi har inte hittat sÄ mÄnga sÄdana planeter dÀr ute.

Den övervÀgande majoriteten av de planeter vi hittat hittills Àr betydligt större Àn jorden, vilket ocksÄ förstÄs beror pÄ att större planeter Àr lÀttare att hitta. Vi har dÀrför funnit mÄnga fler mini-Neptunus Àn jordliknande planeter.

Hycean-planeter har ocksÄ en betydligt större beboelig zon, det vill sÀga avstÄnd frÄn stjÀrnan dÀr det finns möjlighet till liv. Sammantaget gör det att forskarna har mÄnga fler kandidater nÀr de letar efter liv i andra solsystem.

Flera biomarkörer som visar att det kan finnas liv pÄ Hycean-planeter kan ocksÄ upptÀckas med kommande teleskop som James Webb Space Telescope (JWST), vilket ska skjutas upp i rymden senare i Är. Forskarna hoppas nu att vi redan om nÄgra Är ska kunna se de första tecknen pÄ liv pÄ en exoplanet.

Bild: Pixabay/Melmak

📝 FĂ„ en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.