Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔭 Ny teknik ger möjlighet att ta bilder av jordliknande planeter i andra solsystem

🔭 Ny teknik ger möjlighet att ta bilder av jordliknande planeter i andra solsystem

En diamantkronograf utnyttjar infrarött ljus för att ta bilder av planeter som befinner sig i den beboeliga zonen.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Vi har upptÀckt runt 4 500 exoplaneter runt om i Vintergatan. De allra flesta har vi upptÀckt genom att mÀta hur de pÄverkar ljuset frÄn deras stjÀrna nÀr de passerar den. Det rör sig alltsÄ om observationer dÀr vi inte ser sjÀlva planeten. Men en ny metod kan göra att vi om ett tag kan fÄ se riktiga bilder pÄ förhÄllandevis smÄ exoplaneter.

Det Àr forskare vid Uppsala universitet och Université de LiÚge i Belgien som har utvecklat ett system som ska göra det möjligt att ta bilder pÄ förhÄllandevis smÄ planeter i andra solsystem. De fÄ bilder vi lyckats ta hittills har varit pÄ enorma planeter, mycket större Àn Jupiter, som kretsar nÀra sin stjÀrna. Med den nya tekniken ska det gÄ att ta bilder pÄ planeter som inte Àr större Àn jorden och som befinner sig i den beboeliga zonen runt sin stjÀrna.

Problemet med att ta bilder av exoplaneter Àr att de Àr sÄ ljussvaga i förhÄllande till sin stjÀrna. Men det blir lÀttare om man gör observationerna i infrarött ljus i stÀllet. Det Àr nÀmligen det frekvensomrÄde dÀr planeter lyser som allra starkast.

Problemet Àr bara att vÄr atmosfÀr och Àven sjÀlva teleskopen avger infraröd strÄlning som stör observationerna. Det har forskarna nu hittat en lösning pÄ genom att utveckla en ny sorts kronograf. En kronograf anvÀnds för att reducera det blÀndade ljuset frÄn en stjÀrna och framhÀver pÄ sÄ sÀtt det svaga ljuset frÄn eventuella planeter som omger den.

Koronografen Àr gjord i diamant och ger en mycket högre kÀnslighet och dÀrmed bÀttre bilder Àn dagens instrument.

– Metoden skulle i bĂ€sta fall kunna avbilda planeter med ungefĂ€r tre gĂ„nger jordens diameter i den beboeliga zonen av Alfa Centauri A. Det motsvarar en förbĂ€ttring med en faktor pĂ„ tio jĂ€mfört med befintliga system för direkta observationer, sĂ€ger Mikael Karlsson som leder forskningsgruppen inom diamantoptik vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Alfa Centauri Àr speciellt intressant eftersom det Àr vÄrt nÀrmaste stjÀrnsystem och för att tvÄ av stjÀrnorna i systemet liknar solen.

– Det hĂ€r systemet var den bĂ€sta kandidaten för att testa vĂ„r metod, eftersom Alfa Centauri A och B liknar vĂ„r sol, men vi vet inte om det finns planeter som kretsar kring nĂ„gon av dem, sĂ€ger Pontus Forsberg forskare vid Uppsala universitet och den som tillverkat diamantkoronagrafen.

NÀr forskarna kopplade sitt instrument till Very Large Telescope, VLT, i Chile och fokuserade pÄ Alfa Centauri A upptÀckte de ocksÄ nÄgot som skulle kunna vara en planet, nÄgot större Àn Neptunus, i den beboeliga zonen.

Planeten har inte konfirmerats Àn, men det gör ÀndÄ att forskarna nu fortsÀtter arbetet med att förfina sin diamantkronograf. Om allt gÄr bra ska de dÄ kunna ta bilder av planeter lika smÄ som jorden i den beboeliga zonen runt Alfa Centauri och andra nÀrbelÀgna stjÀrnor.

LÀs hela studien hÀr.

📝 FĂ„ en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.