Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 Nu öppnas rymden upp för industrier och företagande

🚀 Nu öppnas rymden upp för industrier och företagande

Kraftigt minskade kostnader för uppskjutning gör att rymden inte längre bara är öppen för forskning och utforskning. Nu öppnas rymden för företagare och industrier.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Förra året tog startups inom rymd in rekordhöga 7,6 miljarder dollar i investeringar. Enligt en rapport som släpptes i juli av Space Capital investerades 9,9 miljarder dollar i rymdföretag enbart under andra kvartalet 2021.

– Vi befinner oss i rymdens andra guldålder, och det kommer att bli en ihållande guldålder, eftersom det inte bara drivs av statlig verksamhet utan kommersiell verksamhet, säger Andrew Rush, COO för Redwire, som är verksamma inom flyg och rymd, till Axios.

Rymdentusiaster har länge drömt om att inte bara utforska, utan att bygga, leva och arbeta i rymden också. Den enormt höga kostnaden för att flytta material och människor till omloppsbana och dock gjort att den här drömmen länge varit science fiction.

SpaceX har bidragit till kraftigt minskade kostnader för uppskjutningar, tack vare återvinningsbara raketer. Foto: SpaceX

På kort tid har det här ändrats tack vare privata bolag som SpaceX och Blue Origin. Kostnaden att skjuta upp last och människor har minskat dramatiskt under det senaste decenniet. Det här öppnar upp rymden för mindre aktörer som tidigare var utelåsta på grund av de höga trösklarna.

– Eftersom det blir billigare och billigare per kilogram att skjuta upp saker i rymden är det logiskt att saker som är extremt dyra att tillverka, per kilogram, kan göras i rymden och skickas tillbaka till jorden", säger Josh Wolfe, medgrundare av riskkapitalbolaget Lux Capital, som har investerat i flera rymdstartups.

På kort sikt betyder det här sannolikt att det öppnas en marknad för att tillverka högprecisionsprodukter med högt värde, som drar nytta av tyngdlösheten, för att sedan sända ner dem till jorden igen. Men i framtiden, som Jeff Bezos noterade i juli efter att ha återvänt från sin rymdresa, kan det bli möjligt att flytta tunga, förorenande industrier till rymden.

🚀 Vill du veta mer om människans framtid i rymden och träffa andra rymdentusiaster?

Boka din biljett till Warp Space Summit – 19:e september online eller på plats i Linköping!


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter