Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 Nu öppnas rymden upp för industrier och företagande

🚀 Nu öppnas rymden upp för industrier och företagande

Kraftigt minskade kostnader för uppskjutning gör att rymden inte lÀngre bara Àr öppen för forskning och utforskning. Nu öppnas rymden för företagare och industrier.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Förra Äret tog startups inom rymd in rekordhöga 7,6 miljarder dollar i investeringar. Enligt en rapport som slÀpptes i juli av Space Capital investerades 9,9 miljarder dollar i rymdföretag enbart under andra kvartalet 2021.

– Vi befinner oss i rymdens andra guldĂ„lder, och det kommer att bli en ihĂ„llande guldĂ„lder, eftersom det inte bara drivs av statlig verksamhet utan kommersiell verksamhet, sĂ€ger Andrew Rush, COO för Redwire, som Ă€r verksamma inom flyg och rymd, till Axios.

Rymdentusiaster har lÀnge drömt om att inte bara utforska, utan att bygga, leva och arbeta i rymden ocksÄ. Den enormt höga kostnaden för att flytta material och mÀnniskor till omloppsbana och dock gjort att den hÀr drömmen lÀnge varit science fiction.

SpaceX har bidragit till kraftigt minskade kostnader för uppskjutningar, tack vare Ätervinningsbara raketer. Foto: SpaceX

PÄ kort tid har det hÀr Àndrats tack vare privata bolag som SpaceX och Blue Origin. Kostnaden att skjuta upp last och mÀnniskor har minskat dramatiskt under det senaste decenniet. Det hÀr öppnar upp rymden för mindre aktörer som tidigare var utelÄsta pÄ grund av de höga trösklarna.

– Eftersom det blir billigare och billigare per kilogram att skjuta upp saker i rymden Ă€r det logiskt att saker som Ă€r extremt dyra att tillverka, per kilogram, kan göras i rymden och skickas tillbaka till jorden", sĂ€ger Josh Wolfe, medgrundare av riskkapitalbolaget Lux Capital, som har investerat i flera rymdstartups.

PÄ kort sikt betyder det hÀr sannolikt att det öppnas en marknad för att tillverka högprecisionsprodukter med högt vÀrde, som drar nytta av tyngdlösheten, för att sedan sÀnda ner dem till jorden igen. Men i framtiden, som Jeff Bezos noterade i juli efter att ha ÄtervÀnt frÄn sin rymdresa, kan det bli möjligt att flytta tunga, förorenande industrier till rymden.

🚀 Vill du veta mer om mĂ€nniskans framtid i rymden och trĂ€ffa andra rymdentusiaster?

Boka din biljett till Warp Space Summit – 19:e september online eller pĂ„ plats i Linköping!


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.