Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🛰️ Nu börjar den första resan till Jupiters asteroidkluster

🛰️ Nu börjar den första resan till Jupiters asteroidkluster

I oktober sker uppskjutning av NASA:s nya projekt Lucy, som kommer att bli den första farkosten att besöka Jupiters asteroidkluster "Trojanasteroiderna". Målet är att studera solsystemets historia.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

I Jupiters omloppsbana finns det två stora kluster av asteroider, ett som är beläget framför planeten i dess bana runt solen, och ett som är beläget bakom planeten.

Dessa kluster består av materia som blivit över sedan planeternas bildande, och som sedan har stabiliserats i en balans mellan solens och Jupiters gravitationsfält. Asteroider som stabiliserats i en omloppsbana tillsammans med en planet  på detta sätt kallas för trojanasteroider.

I asteroidbältet är det tre typer av asteroider som är av störst intresse: P-typ och D-typ, vilka är iskroppar som vanligtvis hittas i Kuiperbältet utanför Neptunus. Därutöver är det C-typ, vilka tros bestå av främst lera och silikat, och som främst hittas i asteroidbältet mellan Mars och Jupiter. Alla asteroiderna tros vara rika på olika typer av kolmolekyler och vatten.

Genom att studera asteroiderna tror sig NASA kunna bidra till en djupare förståelse för planeternas ursprung och solsystemets bildande, av den anledningen är missionen döpt efter den fossiliserade människan Lucy, vars skelett bidrog till revolutionerande insikter om människans utveckling.

Komplicerad färdväg

Färdvägen för satelliten kommer att vara ovanligt komplicerad, då det är den första satelliten som är tänkt att besöka flera olika platser med olika omloppsbanor. Planen är att besöka 8 olika objekt under 12 års tid. De två asteroidfält som Lucy ska besöka befinner sig på så stort avstånd från varandra att de är på olika sidor av solen. För att lyckas med detta åtagande kommer Lucy att använda sig av solens dragningskraft för att få fart och få rätt färdväg. Först kommer satelliten är cirkulera runt solen för att sedan röra sig ut till och vända om vid det första asteroidfältet, varpå den ska färdas via solen ut till det andra fältet.

Uppskjutning från jorden är planerad att ske den 16 oktober.

Satelliten Lucys färdväg till och mellan trojanasteroiderna. Bild: Southwest Research Institute

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.