Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ›°ïž Nu börjar den första resan till Jupiters asteroidkluster

đŸ›°ïž Nu börjar den första resan till Jupiters asteroidkluster

I oktober sker uppskjutning av NASA:s nya projekt Lucy, som kommer att bli den första farkosten att besöka Jupiters asteroidkluster "Trojanasteroiderna". MÄlet Àr att studera solsystemets historia.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

I Jupiters omloppsbana finns det tvÄ stora kluster av asteroider, ett som Àr belÀget framför planeten i dess bana runt solen, och ett som Àr belÀget bakom planeten.

Dessa kluster bestÄr av materia som blivit över sedan planeternas bildande, och som sedan har stabiliserats i en balans mellan solens och Jupiters gravitationsfÀlt. Asteroider som stabiliserats i en omloppsbana tillsammans med en planet  pÄ detta sÀtt kallas för trojanasteroider.

I asteroidbÀltet Àr det tre typer av asteroider som Àr av störst intresse: P-typ och D-typ, vilka Àr iskroppar som vanligtvis hittas i KuiperbÀltet utanför Neptunus. DÀrutöver Àr det C-typ, vilka tros bestÄ av frÀmst lera och silikat, och som frÀmst hittas i asteroidbÀltet mellan Mars och Jupiter. Alla asteroiderna tros vara rika pÄ olika typer av kolmolekyler och vatten.

Genom att studera asteroiderna tror sig NASA kunna bidra till en djupare förstÄelse för planeternas ursprung och solsystemets bildande, av den anledningen Àr missionen döpt efter den fossiliserade mÀnniskan Lucy, vars skelett bidrog till revolutionerande insikter om mÀnniskans utveckling.

Komplicerad fÀrdvÀg

FÀrdvÀgen för satelliten kommer att vara ovanligt komplicerad, dÄ det Àr den första satelliten som Àr tÀnkt att besöka flera olika platser med olika omloppsbanor. Planen Àr att besöka 8 olika objekt under 12 Ärs tid. De tvÄ asteroidfÀlt som Lucy ska besöka befinner sig pÄ sÄ stort avstÄnd frÄn varandra att de Àr pÄ olika sidor av solen. För att lyckas med detta Ätagande kommer Lucy att anvÀnda sig av solens dragningskraft för att fÄ fart och fÄ rÀtt fÀrdvÀg. Först kommer satelliten Àr cirkulera runt solen för att sedan röra sig ut till och vÀnda om vid det första asteroidfÀltet, varpÄ den ska fÀrdas via solen ut till det andra fÀltet.

Uppskjutning frÄn jorden Àr planerad att ske den 16 oktober.

Satelliten Lucys fÀrdvÀg till och mellan trojanasteroiderna. Bild: Southwest Research Institute

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.