Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 Hubble lever igen

🚀 Hubble lever igen

Ett felaktigt kraftaggregat slog ut Nasas Hubble-teleskop i över en mÄnad, men nu Àr felet ÄtgÀrdat och Nasas trotjÀnare Àr i full drift igen.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Efter en dryg mÄnads felsökande har Nasa lyckats fÄ i gÄng Hubble-teleskopet igen. Det var den 13 juni som teleskopets payload-dator slutade fungera. Den ansvarar för att kontrollera och koordinera alla instrument pÄ teleskopet sÄ utan den kan Hubble i praktiken inte utföra nÄgra observationer.

Att felsöka en dator byggd pÄ 1980-talet som sitter i ett teleskop som svÀvar cirka 550 kilometer över jordytan Àr inte helt enkelt. Det tog ocksÄ nÀstan precis en mÄnad innan Nasa den 14 juli identifierade problemet.

Det visade sig att det var ett kraftaggregat som krÄnglade. En sensor noterade att spÀnningsnivÄn inte lÄg inom det tillÄtna intervallet och stÀngde dÀrför ner datorn. DessbÀttre finns det en backup för kraftaggregatet som Nasa kunde starta i stÀllet. Den 17 juli var allt klart och nu Àr Hubble i gÄng med sina observationer igen.

Ultra Deep Field Àr en bild som togs i ett omrÄde av rymden som verkade i det nÀrmaste helt tomt, men nÀr Hubble fokuserade pÄ detta omrÄde i flera dagar sÄ visade det sig att det fanns tusentals oupptÀckta galaxer i det lilla omrÄdet.

Hubble sköts upp 1990 och har pĂ„ dessa 31 Ă„r gjort över 1,5 miljoner observationer som i sin tur lett till över 18 000 vetenskapliga artiklar. Teleskopet ha ocksĂ„ gett oss mĂ„nga oförglömliga bilder av kosmos som exempelvis ”Pillars of Creation” och ”Ultra Deep Field”.

Pillars of Creation visar tre enorma moln av gas och damm dÀr nya stjÀrnor hÄller pÄ att födas.

Nasa rÀknar med att Hubble nu ska kunna fortsÀtta leverera vetenskapliga data i flera Är till och vara ett viktigt komplement till det stora James Webb Space Telescope som Nasa ska skjuta upp senare i Är.

Bild: Nasa


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.