Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 Hubble lever igen

🚀 Hubble lever igen

Ett felaktigt kraftaggregat slog ut Nasas Hubble-teleskop i över en månad, men nu är felet åtgärdat och Nasas trotjänare är i full drift igen.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Efter en dryg månads felsökande har Nasa lyckats få i gång Hubble-teleskopet igen. Det var den 13 juni som teleskopets payload-dator slutade fungera. Den ansvarar för att kontrollera och koordinera alla instrument på teleskopet så utan den kan Hubble i praktiken inte utföra några observationer.

Att felsöka en dator byggd på 1980-talet som sitter i ett teleskop som svävar cirka 550 kilometer över jordytan är inte helt enkelt. Det tog också nästan precis en månad innan Nasa den 14 juli identifierade problemet.

Det visade sig att det var ett kraftaggregat som krånglade. En sensor noterade att spänningsnivån inte låg inom det tillåtna intervallet och stängde därför ner datorn. Dessbättre finns det en backup för kraftaggregatet som Nasa kunde starta i stället. Den 17 juli var allt klart och nu är Hubble i gång med sina observationer igen.

Ultra Deep Field är en bild som togs i ett område av rymden som verkade i det närmaste helt tomt, men när Hubble fokuserade på detta område i flera dagar så visade det sig att det fanns tusentals oupptäckta galaxer i det lilla området.

Hubble sköts upp 1990 och har på dessa 31 år gjort över 1,5 miljoner observationer som i sin tur lett till över 18 000 vetenskapliga artiklar. Teleskopet ha också gett oss många oförglömliga bilder av kosmos som exempelvis ”Pillars of Creation” och ”Ultra Deep Field”.

Pillars of Creation visar tre enorma moln av gas och damm där nya stjärnor håller på att födas.

Nasa räknar med att Hubble nu ska kunna fortsätta leverera vetenskapliga data i flera år till och vara ett viktigt komplement till det stora James Webb Space Telescope som Nasa ska skjuta upp senare i år.

Bild: Nasa


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.