Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸȘš Historisk hĂ€ndelse – första stenprovet frĂ„n Mars

đŸȘš Historisk hĂ€ndelse – första stenprovet frĂ„n Mars

Första september i Är tog NASA:s rover Perserverance det första lyckade stenprovet frÄn planeten Mars, en historisk hÀndelse som gör att vi nu kan fÄ en Ànnu bÀttre förstÄelse för planeten.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

2020 skickade NASA i samarbete med ESA Perseverance till Mars som ett verktyg för att förstÄ planetens geologi, tidigare klimat, och för att undersöka om det finns spÄr av mikrobiskt liv pÄ planeten.

Den femte augusti gjordes ett första försök att borra fram ett stenprov frÄn planeten, men trots att det till en början verkade som ett lyckat försök, fanns det inget stenprov i tuben, som Àr Àmnad att förvara stenen, nÀr rovern skulle fotografera den.

Den först september gjordes ett nytt försök och nu har NASA:s Jet Propulsion Laboratory, JPL, bekrÀftat att de mottagit fotografier av stenprovet: en stenbit nÄgot större Àn en blyertspenna.

"Projektet fick sitt första stenprov och det Àr en fenomenal bedrift", sÀger Jennifer Trosper, projektledare pÄ NASA JPL.

Nu ska bilderna undersökas vid laboratioriet för att se vilka slutsatser som kan dras av dem. Inom tid kommer möjligtvis Àven de stenprov som anses intressanta nog att skickas tillbaka till Jorden för ytterliggare undersökning.

Stenprovet taget av Perceverance. Foto: NASA/JPL-Caltech

Under tiden fortsÀtter Perseverance att undersöka Mars yta för att leta efter ytterligare intressanta exemplar. SÄ smÄningom ska rovern ta sig till Jezero-kratern, en plats det finns tecken pÄ att lermineraler har fÀrdats till under den tid Mars hade rinnande vatten. VÀl pÄ plats ska rovern leta efter tecken pÄ mikrobiskt liv som sannolikt kan ha blivit fossiler.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.