Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🪨 Historisk händelse – första stenprovet från Mars

🪨 Historisk händelse – första stenprovet från Mars

Första september i år tog NASA:s rover Perserverance det första lyckade stenprovet från planeten Mars, en historisk händelse som gör att vi nu kan få en ännu bättre förståelse för planeten.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

2020 skickade NASA i samarbete med ESA Perseverance till Mars som ett verktyg för att förstå planetens geologi, tidigare klimat, och för att undersöka om det finns spår av mikrobiskt liv på planeten.

Den femte augusti gjordes ett första försök att borra fram ett stenprov från planeten, men trots att det till en början verkade som ett lyckat försök, fanns det inget stenprov i tuben, som är ämnad att förvara stenen, när rovern skulle fotografera den.

Den först september gjordes ett nytt försök och nu har NASA:s Jet Propulsion Laboratory, JPL, bekräftat att de mottagit fotografier av stenprovet: en stenbit något större än en blyertspenna.

"Projektet fick sitt första stenprov och det är en fenomenal bedrift", säger Jennifer Trosper, projektledare på NASA JPL.

Nu ska bilderna undersökas vid laboratioriet för att se vilka slutsatser som kan dras av dem. Inom tid kommer möjligtvis även de stenprov som anses intressanta nog att skickas tillbaka till Jorden för ytterliggare undersökning.

Stenprovet taget av Perceverance. Foto: NASA/JPL-Caltech

Under tiden fortsätter Perseverance att undersöka Mars yta för att leta efter ytterligare intressanta exemplar. Så småningom ska rovern ta sig till Jezero-kratern, en plats det finns tecken på att lermineraler har färdats till under den tid Mars hade rinnande vatten. Väl på plats ska rovern leta efter tecken på mikrobiskt liv som sannolikt kan ha blivit fossiler.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.