Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 Hela vĂ€rlden siktar mot rymden

🚀 Hela vĂ€rlden siktar mot rymden

Sydkorea har just skjutit upp sin första raket som kan bÀra mer Àn ett ton. Det finns mÄnga fler aktörer som siktar pÄ att Äka till rymden Àn du kan förestÀlla dig.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

NĂ€r man nĂ€mner termen "rymdkapplöpning", tĂ€nker de flesta förmodligen antingen pĂ„ det kalla krigets ursprungliga rymdkapplöpning, den nuvarande kapplöpningen för att sĂ€tta mĂ€nniskor pĂ„ Mars, eller kanske till och med den kommersiella kapplöpningen mellan SpaceX, Virgin Galactic och Blue Origin – och dĂ€rmed globala supermakter som USA, Ryssland och Kina.

Men det vi ser just nu Àr ett brett spektrum av lÀnder som försöker ta sig ut i rymden. En viktig orsak Àr utan tvekan att det kommersiella rymdkapplöpningen har sÀnkt priserna och skapat nya möjligheter.

Sydkorea skjuter upp Nuri-raketen

Den 21 oktober skickade Sydkorea upp sin nya Nuri-raket frÄn Naro Space Center i Goheung. Nuri, Àven kÀnd som Korean Space Launch Vehicle II, hade varit under utveckling i ett decennium och alla tre stegen fungerade som avsett. Med ett undantag: satelliten kunde inte behÄlla sin avsedda bana efter separation.

Raketen berÀknas flyga ytterligare fyra gÄnger fram till 2027, dÄ mÄlet Àr att den kommer att vara pÄlitlig och lÀmplig för anvÀndning. NÀsta uppskjutning Àr för nÀrvarande planerad till den 19 maj 2022.

Som namnet antyder Àr detta inte Sydkoreas första raket som kan sÀtta satelliter i omloppsbana, men medan den Àldre Naro-raketen har en lastkapacitet pÄ 100 kg, kan Nuri bÀra 1,4 ton. Om utvecklingen gÄr enligt plan kommer Sydkorea att vara det sjunde landet i vÀrlden som klarat av denna bedrift.

Deras ambitioner stannar inte dÀr eftersom de siktar pÄ att landa en rymdfarkost pÄ mÄnen 2030.

Imperiet slÄr tillbaka

Efter andra vÀrldskriget hade Storbritannien Ätminstone inledningsvis ambitionen att konkurrera med USA och Sovjetunionen. Landet var det tredje att skjuta upp en satellit 1962, Àven om det skedde med en amerikansk raket. Det skulle dröja till 1971 innan de skjöt upp sin första och enda satellit med en inhemskt utvecklad raket, Black Arrow.

En del av en Black Arrow-raket. "Black Arrow Rocket" av Simon Carrington Àr licensierad under CC BY-SA 2.0.

Medan Storbritannien fortsatte att utveckla satellitteknik, gjordes inga ytterligare anstrÀngningar för att skapa bÀrraketer eller skjuta upp satelliter igen. Tills nu. I maj i Är meddelade Grant Shapps, Storbritanniens transportminister, att raketer kommer att kunna skjutas upp frÄn landet 2022. Rymdbaser planeras för nÀrvarande att öppnas i Cornwall, Skottland och Wales.

Ambitionerna slutar inte dÀr, eftersom han lade upp ett mycket tydligt mÄl:

– Detta Ă€r ett avgörande ögonblick för vĂ„ra rymdfĂ€rdsambitioner. Sedan starten av rymdprogrammet 2017 har vi varit tydliga med att vi vill bli de första land att skjuta upp i omloppsbana frĂ„n Europa, sade Grant Shapps.

Den nordiska rymdkapplöpningen

I norra Europa tÀvlar tre nationer om att bli den mest konkurrenskraftiga för kommersiella satellituppskjutningar.

Sverige har skjutit upp raketer frĂ„n sitt rymdcenter Esrange i Kiruna sedan 1960-talet. AnlĂ€ggningen byggs för nĂ€rvarande ut för att klara av att skjuta upp satelliter i omloppsbana. Ombyggnaden berĂ€knas vara klar nĂ€sta Ă„r, ungefĂ€r samtidigt som dess norska motsvarighet, AndĂžya. Även AndĂžya siktar pĂ„ att vara först i Europa med att skjuta upp satelliter i omloppsbana. Vi skrev en lĂ€ngre artikel om den nordiska rymdkapplöpningen förra Ă„ret.

Men det finns en tredje spelare i det hÀr loppet. Finland lyckades skjuta upp sin första satellit 2017, vilket följdes av en uppdatering av den nationella rymdstrategin 2018. Vad som kallas New Space Economy bestÄr av införandet av smÄ satelliter och privata uppskjutningstjÀnster i syfte att göra rymden mer tillgÀnglig. MÄlet Àr att göra Finland till vÀrldens mest attraktiva och flexibla affÀrsmiljö för rymdbranschen Är 2025.

Även om alla tre lĂ€nderna för nĂ€rvarande bara har för avsikt att skjuta upp mindre satelliter, Ă€r det intressant att förestĂ€lla sig en framtid dĂ€r antingen ett eller alla dessa lĂ€nder lyckas bedriva bemannade uppdrag i rymden.

Slutsats

Den hÀr artikeln kommer inte ens i nÀrheten av att tÀcka alla lÀnder i vÀrlden och deras rymdambitioner. Men den illustrerar hur saker och ting har förÀndrats och hur tillgÀnglig rymden Àr pÄ vÀg att bli. För alla som tror att mÀnskligheten kan dra nytta av rymdbaserad teknik Àr allt detta en mycket tydlig orsak att vara optimistisk.

"Cardboard rocket" av Matt Biddulph Àr licensierad under CC BY-SA 2.0

đŸ›°ïž Sverige blir en av fĂ„ nationer som kan skjuta upp satelliter – upplagt för rymdkapplöpning med Norge
Utvecklingen av rymdbasen Esrange för att kunna skjuta upp satelliter bÀddar för rymdkapplöpning med Norge, som ocksÄ siktar pÄ första launch 2022. Vi har pratat med Anna Kinberg Batra i Swedish Space Corporations styrelse om visionen för Esrange.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.