Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🛰️ Sverige blir en av få nationer som kan skjuta upp satelliter – upplagt för rymdkapplöpning med Norge

🛰️ Sverige blir en av få nationer som kan skjuta upp satelliter – upplagt för rymdkapplöpning med Norge

Utvecklingen av rymdbasen Esrange för att kunna skjuta upp satelliter bäddar för rymdkapplöpning med Norge, som också siktar på första launch 2022. Vi har pratat med Anna Kinberg Batra i Swedish Space Corporations styrelse om visionen för Esrange.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Detta avslöjande om en norsk-svensk rymdkapplöpning har varit möjligt tack vare våra premium supporters. Som tack får de insikter och analyser om rymd av Christer Fuglesang och Karin Nilsdotter. Läs mer om Warp News Premium Supporter.

Inom två år ska Sverige bli det fjortonde landet med kapacitet att skjuta upp satelliter i omloppsbana, meddelar Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning. Regeringen skjuter till 90 miljoner kronor för att uppgradera rymdbasen Esrange utanför Kiruna.

Anna Kinberg Batra. Foto: Per Pettersson

Vi har pratat om utvecklingen av Esrange med tidigare moderatledaren, Anna Kinberg Batra, som sitter i Swedish Space Corporations styrelse, som driver Esrange.

– Detta är det tredje steget i en omfattande modernisering av Esrange som pågått sedan 2015. Totalt uppgår satsningen hittills till cirka 300 miljoner, onsdagens besked inräknat, och har finansierats gemensamt mellan regeringen och SSC, säger Anna Kinberg Batra.

Esrange blir nu testbädd och bland de tester som kommer genomföras där är av nya typer av raketer, bland annat Europas variant av en återanvändbar raket. SpaceX blev först i världen med att landa och återanvända raketer som placerat satelliter i omloppsbana.

Två av de framtida kunderna finns redan etablerade på Esrange, ISAR Aerospace Technologies och Rocket Factory Augsburg, RFA.

Staten och SSC finansierar utbyggnad av infrastrukturen på Esrange, men uppskjutningar kommer betalas av kunder.

– Intresset är stort och flera dialoger är igång, säger Kinberg Batra.

Rymdkapplöpning mellan Norge och Sverige

RFA har även skrivit avtal med norska rymdbasen, Andöya, som också siktar på att kunna skjuta upp satelliter 2022, samma år som utbyggnaden av Esrange ska vara klar.

Det är upplagt för en liten rymdkapplöpning mellan Norge och Sverige.

– Marknaden räcker till för oss båda, säger Anna Kinberg Batra.

– Men självklart vill vi att Esrange tar en ledande roll.

Vilken typ av raketer kommer Esrange kunna hantera?

– Vi siktar i första hand på microlauncher-segmentet. Små satelliter från cirka 150 kilo och uppåt, men även mindre. Utvecklingen rör sig snabbt.

Esrange ska bli Europas ledande rymdbas

Vad är visionen för Esrange om cirka tio år?

– Att vara Europas ledande och världens mest mångsidiga rymdbas! Vi ska täcka hela spektrat, från tester och utveckling till launch, nedtagning av data samt analys och bearbetning av data. Exempelvis tjänster inom analys av jordobservationsdata och hållbarhet, där vi kan bli FN:s centrum för klimatbevakning 'Global Watch' samt partner i digital affärsutveckling, som nu kan göras globalt med Norrbotten som bas, säger Anna Kinberg Batra.

Esranges raketer kan behöva flyga över Norge, vilket norrmännen varit negativa till, men på SSC betonar man samarbetsmöjligheterna med Andöya och att de såklart kommer följa internationella regelverk vid uppskjutningarna.

– Det är roligt att vi tillsammans leder utvecklingen och kan komma att ge Europa och resten av världen viktig uppskjutningskapacitet, säger Anni Bölenius på SSC.

Det finns mycket som pekar på att satellitmarknaden kommer växa mycket kraftigt, så det kommer sannolikt finnas en växande kaka att dela på, och många samarbetsmöjligheter. Men självklart också en tävling mellan Norge och Sverige vem som hinner först och blir störst.

Det är inget negativt. Rymdkapplöpningen mellan Sovjet och USA gav oss enorma framsteg inom rymdområdet. Tävlingen mellan Norge och Sverige blir såklart avsevärt mycket vänligare, men kommer innebära att båda parter håller högt tempo. Det är bra, då kommer framtiden snabbare.

Esrange. Bild från SSC.

FAKTA

Esrange, European Space and Sounding Rocket Range, är Sveriges enda rymdbas.

Esrange byggdes 1964 av ESRO, European Space Research Organisation, vilka senare blev European Space Agency. År 1972 togs ägandet av Esrange över av det nyligen startade Rymdbolaget, numera SSC (Swedish Space Corporation). Den första uppskjutningen av en raket från Esrange gjordes 19 november, 1966

Från Wikipedia.

Läs mer om Warp News Premium Supporter med Christer Fuglesang och Karin Nilsdotter.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.