Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌑 Forskare vill bygga en partikelaccelerator runt mĂ„nen

🌑 Forskare vill bygga en partikelaccelerator runt mĂ„nen

En 11 000 kilometer lÄng tunnel pÄ mÄnen skulle kunna rymma en partikelaccelerator som kan avslöja nÄgra av universums största hemligheter.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Partikelacceleratorn Large Hadron Collider, LHC, Àr en enorm anlÀggning med en en 27 kilometer lÄng tunnel. Men i jÀmförelse med det senaste förslaget pÄ en ny accelerator Àr den nÄgot av en miniatyranlÀggning, enligt en artikel i Interesting Engeneering. Ett forskarlag vill nÀmligen bygga en accelerator runt hela mÄnens omkrets.

Den acceleratorn skulle dÄ bli runt 11 000 kilometer lÄng. Den skulle kunna kollidera partiklar vid en sammanlagd energi av 14 PeV. Som jÀmförelse kommer LHC upp i 14 TeV, det vill sÀga en tusendel av vad mÄnacceleratorn skulle klara av.

Forskarna hoppas att den högre energin ska kunna visa oss partiklar som LHC inte Àr in nÀrheten av att kunna producera. Förhoppningsvis skulle mÄnacceleratorn kunna lösa nÄgra av de stora olösta gÄtorna inom partikelfysiken idag. Men den verkliga jackpotten vore nog om den kunde visa pÄ en ny sorts fysik som förÀndrade vÄr syn pÄ universum.

Att bygga en 11 000 kilometer lÄng accelerator pÄ mÄnen Àr förstÄs inget man gör i en handvÀndning. Forskarna bakom studien Àr ocksÄ medvetna om att det i bÀsta fall kommer att ta flera decennier innan vi ens kan börja bygga anlÀggningen.

Det pÄnyttfödda intresset i USA och andra lÀnder för mÄnfÀrder gör emellertid att idén inte Àr helt orimlig. Med billigare mÄnfÀrder, och en enormt ökad finansiering för partikelforskning, skulle idén kunna bli verklighet. Forskarna har i sin studie visat hur och var acceleratorn skulle kunna byggas pÄ mÄnen. Man kan dra slutsatsen att det utan stora drömmar Àr svÄrt att göra stora upptÀckter.

LÀs hela studien hÀr.

Bild: Pixabay/Patricia Alexandre


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.