Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌑 Forskare vill bygga en partikelaccelerator runt månen

🌑 Forskare vill bygga en partikelaccelerator runt månen

En 11 000 kilometer lång tunnel på månen skulle kunna rymma en partikelaccelerator som kan avslöja några av universums största hemligheter.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Partikelacceleratorn Large Hadron Collider, LHC, är en enorm anläggning med en en 27 kilometer lång tunnel. Men i jämförelse med det senaste förslaget på en ny accelerator är den något av en miniatyranläggning, enligt en artikel i Interesting Engeneering. Ett forskarlag vill nämligen bygga en accelerator runt hela månens omkrets.

Den acceleratorn skulle då bli runt 11 000 kilometer lång. Den skulle kunna kollidera partiklar vid en sammanlagd energi av 14 PeV. Som jämförelse kommer LHC upp i 14 TeV, det vill säga en tusendel av vad månacceleratorn skulle klara av.

Forskarna hoppas att den högre energin ska kunna visa oss partiklar som LHC inte är in närheten av att kunna producera. Förhoppningsvis skulle månacceleratorn kunna lösa några av de stora olösta gåtorna inom partikelfysiken idag. Men den verkliga jackpotten vore nog om den kunde visa på en ny sorts fysik som förändrade vår syn på universum.

Att bygga en 11 000 kilometer lång accelerator på månen är förstås inget man gör i en handvändning. Forskarna bakom studien är också medvetna om att det i bästa fall kommer att ta flera decennier innan vi ens kan börja bygga anläggningen.

Det pånyttfödda intresset i USA och andra länder för månfärder gör emellertid att idén inte är helt orimlig. Med billigare månfärder, och en enormt ökad finansiering för partikelforskning, skulle idén kunna bli verklighet. Forskarna har i sin studie visat hur och var acceleratorn skulle kunna byggas på månen. Man kan dra slutsatsen att det utan stora drömmar är svårt att göra stora upptäckter.

Läs hela studien här.

Bild: Pixabay/Patricia Alexandre


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.