Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 Enklare att göra raketbrĂ€nsle pĂ„ Mars

🚀 Enklare att göra raketbrĂ€nsle pĂ„ Mars

Forskare har hittat ett effektivare sÀtt att producera metan, vilket gör metan till ett Ànnu mer attraktivt brÀnsle för Mars-fÀrder.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

En av mÄnga utmaningar med att Äka till Mars Àr att ha tillrÀckligt med raketbrÀnsle för hemfÀrden. Att skeppa allt brÀnsle frÄn jorden blir för dyrt sÄ brÀnslet mÄste pÄ nÄgot sÀtt produceras pÄ Mars. En idé, som bland annat SpaceX föresprÄkar, Àr att producera metan pÄ Mars och anvÀnda det som brÀnsle och nu har forskare hittat en metod att göra den idén Àn mer realistisk.

Grundidén Àr att anvÀnda el frÄn solpaneler för att fÄ fram koldioxid via elektrolys. Koldioxiden blanda sedan i ett andra steg med vatten för att fÄ metan. Det hÀr kallas Sabatier-metoden och den anvÀnds redan pÄ den internationella rymdstationen, men dÄ för att producera vatten och syre.

Problemet Àr att Sabatier-processen Àr en tvÄstegsprocess som krÀver stora anlÀggningar om man ska producera sÄ stora mÀngder metan att det rÀcker för att fylla tanken pÄ en Marsraket. Det forskarna pÄ University of California Irvine, UCI, har utvecklat Àr en metod som klarar samma sak i ett steg.

Det som gör detta möjligt Àr en ny zink-baserad katalysator som initierar processen.

– VĂ„r process hoppar över vatten-till-vĂ€te delen av processen och konverterar istĂ€llet koldioxid till metan direkt, sĂ€ger Houlin Xin, assistant professor i fysik och astronomi vid UIC och en av forskarna bakom idĂ©n.

Än sĂ„ lĂ€nge har forskarna bara skapat en liten modell som fungerar i laboratoriet. De ska nu fortsĂ€tta arbetet med att utveckla ett fullskaligt system som fungerar pĂ„ Mars. Sedan krĂ€vs det förstĂ„s ocksĂ„ raketer som anvĂ€nder metan som brĂ€nsle.

Idag anvÀnder raketerna normalt flytande vÀte eller fotogen tillsammans med flytande syre. Men SpaceX hÄller nu pÄ att testa en ny motor, Raptor, som anvÀnder metan istÀllet för vÀte eller fotogen. Raptor, kommer att driva SpaceX Super Heavy-raket som i framtiden förhoppningsvis ska driva Starship-rymdskepp som fÀrdas till Mars och tillbaka.

Foto: Nasa


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.