Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
⛽Nytt drivmedel kan ge grönare rymdfärder

⛽Nytt drivmedel kan ge grönare rymdfärder

Elbilar och rymd är heta ämnen. Forskare från University of California har blandat båda för att skapa ett raketbränsle som är ren optimism.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

Den nuvarande rymdkapplöpningen ingjuter optimism hos många, detta av en lång rad olika anledningar. Men en negativ aspekt är dock den skadliga effekt som förbränning av kolbaserat raketbränsle har på miljön. Dessa effekter omfattar växthusgaser, att de orsakar ozonhål och cancer samt förgiftar marken.

I vissa elfordon används ammoniakboran för att lagra väte i bränsleceller. Forskare vid University of California, Riverside har forskat om hur kemikalien kan användas för att driva raketer. Till skillnad från de alternativ som används idag, skulle utsläppen från en sådan raket bestå av vatten och boroxid, som är mycket mindre skadliga för miljön.

—Vi är de första som visar att förutom elfordon kan ammoniakboran användas för att få raketer att gå också, under rätt förhållanden, säger Prithwish Biswas, första författare till den nya studien och kemiingenjör vid UCR till University of California Riverside News

Fördelarna med detta nya bränsle stannar inte vid miljöaspekter. Det har en högre energitäthet vilket kan sänka kostnaderna och behöver inte förvaras kryogent.

Hur enkelt allt detta än kan verka hade forskarna utmaningar att övervinna. I elfordon används katalysatorer för att uppnå förbränning, men är inte önskvärda i raketer. Katalysatorn i sig bidrar inte med någon energi och är därmed ytterligare massa som helst bör undvikas.

För att kringgå detta har teamet experimenterat för att hitta ett oxidationsmedel som kan förbränna bränslet med hög effektivitet. För närvarande undersöker de olika sätt att göra bränslet mer hållbart och stabilt i varma och fuktiga förhållanden.

🚀 Två svenska utforskare ska hinna före Elon Musk till Mars - del 1
I hela världen finns bara två konkreta projekt med syfte att ta människan till Mars. Det ena är Elon Musks SpaceX. Det andra är två svenskar.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.