Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌌 Det kan finnas 300 miljoner jordliknande planeter i Vintergatan

🌌 Det kan finnas 300 miljoner jordliknande planeter i Vintergatan

Sju procent av de fyra miljarderna solliknande stjÀrnorna i vÄr galax kan ha planeter i den beboliga zonen.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Vi har hittat tusentals exoplaneter, men fortfarande ingen som Àr jordens tvilling. Att vi inte hittat nÄgon Àn betyder dock inte att de inte finns. Faktum Àr att det kan finnas hundratals miljoner eller rent av miljarder planeter som Ätminstone har ungefÀr samma förutsÀttningar för liv som jorden.

En forskargrupp, ledd av forskare frÄn Nasa, har gÄtt igenom de 150 000 stjÀrnor som Kepler-satelliten samlade in data om plus data frÄn ESA:s Gaia-projekt. UtifrÄn alla dessa data berÀknade forskarna hur mÄnga stjÀrnor som liknar solen det kan finnas i vÄr galax, hur mÄnga av dessa som har stenplaneter som jorden och sÄ uppskattade de hur mÄnga av dessa planeter som kunde vara beboeliga.

I forskarnas minst positiva scenario rÀknar de ÀndÄ med att sju procent av de solliknande stjÀrnorna i Vintergatan har en beboelig planet. Det blir dÄ 300 miljoner beboeliga planeter i galaxen. I det mest positiva scenariot handlar det istÀllet om 88 procent av stjÀrnorna, vilket skulle ge nÀrmare 3,5 miljarder beboeliga planeter bara runt solliknande stjÀrnor.

Om forskarnas berÀkningar stÀmmer innebÀr det att fyra av de solliknande stjÀrnor som finns inom 30 ljusÄrs avstÄnd har beboeliga planeter. Det skulle i sÄ fall ge oss möjlighet att bygga teleskop som kan studera dessa planeter ingÄende inom en inte allt för avlÀgsen framtid.

Som synes Àr det stora skillnader mellan de olika scenarierna. För att kunna göra mer exakta kalkyler behöver forskarna mer data. SÄ vi kommer att fÄ se bÀttre och bÀttre berÀkningar i takt med att nya satelliter förser oss med mer och bÀttre data.

Forskarna anvĂ€nde en lite annorlunda metod för att avgöra vilka planeter som kan hysa liv. Normalt tittar man bara pĂ„ om planeten ligger pĂ„ ett visst avstĂ„nd frĂ„n stjĂ€rnan, den beboeliga zonen, dĂ€r det kan finnas vatten i flytande form. I den hĂ€r undersökningen fokuserade forskarna istĂ€llet pĂ„ vad som kallas ”instellation flux”.

– Vi berĂ€knar den verkliga temperaturen pĂ„ planeten, vare sig den befinner sig i den beboeliga zonen eller inte, för alla planeter runt stjĂ€rnorna. Du kan inte fĂ„ lika tillförlitliga data genom att bara titta pĂ„ avstĂ„nd, sĂ€ger Steve Bryson pĂ„ NASA Ames Research Center och den som ledde undersökningen.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.