Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌌 Det kan finnas 300 miljoner jordliknande planeter i Vintergatan

🌌 Det kan finnas 300 miljoner jordliknande planeter i Vintergatan

Sju procent av de fyra miljarderna solliknande stjärnorna i vår galax kan ha planeter i den beboliga zonen.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Vi har hittat tusentals exoplaneter, men fortfarande ingen som är jordens tvilling. Att vi inte hittat någon än betyder dock inte att de inte finns. Faktum är att det kan finnas hundratals miljoner eller rent av miljarder planeter som åtminstone har ungefär samma förutsättningar för liv som jorden.

En forskargrupp, ledd av forskare från Nasa, har gått igenom de 150 000 stjärnor som Kepler-satelliten samlade in data om plus data från ESA:s Gaia-projekt. Utifrån alla dessa data beräknade forskarna hur många stjärnor som liknar solen det kan finnas i vår galax, hur många av dessa som har stenplaneter som jorden och så uppskattade de hur många av dessa planeter som kunde vara beboeliga.

I forskarnas minst positiva scenario räknar de ändå med att sju procent av de solliknande stjärnorna i Vintergatan har en beboelig planet. Det blir då 300 miljoner beboeliga planeter i galaxen. I det mest positiva scenariot handlar det istället om 88 procent av stjärnorna, vilket skulle ge närmare 3,5 miljarder beboeliga planeter bara runt solliknande stjärnor.

Om forskarnas beräkningar stämmer innebär det att fyra av de solliknande stjärnor som finns inom 30 ljusårs avstånd har beboeliga planeter. Det skulle i så fall ge oss möjlighet att bygga teleskop som kan studera dessa planeter ingående inom en inte allt för avlägsen framtid.

Som synes är det stora skillnader mellan de olika scenarierna. För att kunna göra mer exakta kalkyler behöver forskarna mer data. Så vi kommer att få se bättre och bättre beräkningar i takt med att nya satelliter förser oss med mer och bättre data.

Forskarna använde en lite annorlunda metod för att avgöra vilka planeter som kan hysa liv. Normalt tittar man bara på om planeten ligger på ett visst avstånd från stjärnan, den beboeliga zonen, där det kan finnas vatten i flytande form. I den här undersökningen fokuserade forskarna istället på vad som kallas ”instellation flux”.

– Vi beräknar den verkliga temperaturen på planeten, vare sig den befinner sig i den beboeliga zonen eller inte, för alla planeter runt stjärnorna. Du kan inte få lika tillförlitliga data genom att bara titta på avstånd, säger Steve Bryson på NASA Ames Research Center och den som ledde undersökningen.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.