Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🛸 Clas Svahn om UFO-rapporten: "Anmärkningsvärd"

🛸 Clas Svahn om UFO-rapporten: "Anmärkningsvärd"

Den amerikanska UFO-rapporten är släppt och överlämnad till kongressen. I rapporten kan man läsa att endast 1 av 144 undersökta fall är identifierat. Vad övriga objekt är förblir en gåta.

Elina Holmgren Tyskling
Elina Holmgren Tyskling

Dela artikeln


I fredags förra veckan släpptes den amerikanska UFO-rapporten. Den som vill läsa mer om vad som föranlett denna historiska rapport kan läsa mer i denna artikel:  
🛸 Allt du behöver veta inför UFO-rapporten som släpps i juni (warpnews.se).

Kongressen fick en klassificerad rapport och allmänheten en tunnare detaljfattigare version. Den senare är på sju sidor text, nio med för-och efterblad. I rapporten avvänds begreppet UAP, som står för unidentified aerial phenomena.

Rapporten har titeln "Preliminär bedömning " och enligt Clas Svahn, som är internationellt ansvarig på UFO Sverige, finns det indikationer på att det kommer att släppas en ny fördjupande rapport för allmänheten om 90 dagar.

I UFO-rapporten konstateras att endast ett objekt av 144 rapporter kunnat identifierats. Materialet som analyserats består av videoupptagningar och sensordata som samlats in av den amerikanska militären under övningar.
Övriga filmer förblir en gåta. Man konstaterar även att det behövs mer resurser och mer tid för att försöka ta reda på vad filmerna visar.

Vad tänker du kring rapporten?
Att den var anmärkningsvärd på flera sätt. De har inte kunnat identifiera fler än ett föremål av alla de 144 fall som studerades. Detta trots att de har en sådan enorm kapacitet att bevaka luftrummet. Sedan fanns det även 11 tillfällen då amerikanska piloter varit nära att kollidera med dessa objekt, säger Clas Svahn.  

I rapporten kan man också läsa att 80 UAP:s fångats av flera olika sensorer, och det står att de i det flesta fall troligen handlar om solida objekt.
I 18 fall har de uppvisat ovanliga mönster eller flygbeteenden så som att röra sig abrupt, i hög fart och mot vinden. I ett litet antal fall har militärflygplanen även mottagit radiofrekvenser i association till mötet med UAP:s.

Trots det ovanliga med att det släppts en rapport kan man i vissa fall skönja en viss besvikelse i UFO-forum på nätet.

Är du nöjd med rapporten?
– Jag hade inte väntat mig att de skulle peka ut exakt vad fenomenet är i rapporten så som att de är Kina eller ET:s. Jag blev inte besviken, men det som är lite dåligt är att den rapport kongressen fick var på 270 sidor och där ingick 40 timmar videofilm. Den som släpptes till offentligheten är väldigt liten trots att de hade fått i uppgift att släppa en utförlig rapport.

Vad kommer den att få för konsekvenser?
–  Det kommer få flera konsekvenser. Den ena är att det kommer att bli en permanent grupp som kommer att undersöka detta, och det är bra. Det andra är att det kommer få återverkningar, det är tydligen mycket man inte kan hålla koll på i luftrummet och därför kommer verktyg att vässas, den tredje är att de som sett UFO-fenomen får en upprättelse, man kan se saker som inte går att förklara och som inte ens de vassaste utredarna klarar av att förklara.

Om USA:s militär och säkerhetstjänst visste att det var utomjordiska fenomen, tror du att allmänheten skulle få reda på det?
– Ja det tror jag, vi skulle få veta. De har briefat väldigt många politiker i detta och om det var så att de visste det skulle någon politiker tycka att de borde läcka den informationen.

Behövs mer vetenskap

Reaktionerna har varit blandade. Den före detta senatorn Harry Reid, som tagit en ledande roll i att föra fram UFO-fenomenet på agendan, sade i en intervju med UFO-journalisten George Knapp:
– Vi måste titta på det här ur ett vetenskapligt perspektiv, snarare än att byråkrater ska sitta och försöka föra ihop pusselbitarna, vi måste få vetenskapligt lagda människor att titta på det här, och det ska inte baseras på de senaste rubrikerna i media.

I UFO-rapporten står det att "vi kan behöva en utökad vetenskaplig kunskap för att framgångsrikt kunna samla in, analysera och kategorisera dem".

Läs hela rapporten här.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.