Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌜 Artemis Accords ska garantera att rymdutforskningen kommer hela mĂ€nskligheten till godo

🌜 Artemis Accords ska garantera att rymdutforskningen kommer hela mĂ€nskligheten till godo

Ett nytt avtal ska sÀtta upp regler för framtidens rymdutforskning och minska oklarheterna i dagens avtal.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Nasa hoppas att det ska bli vanligt med mÄnfÀrder i framtiden, men för att undvika rovdrift och andra avarter krÀvs det tydligare regler menar organisationen. Tidigare i Är tog Nasa dÀrför fram en uppförandestandard, Artemis Accords, som de hoppas ska fÄ ett internationellt genomslag.

Nu har det första steget till det tagits i och med att Ätta nationer skrivit under Artemis Accords. Det Àr USA, Canada, Italien, Japan, Storbritannien, Australien, Förenade Arabemiraten och Luxemburg som skrivit under avtalet. Enligt Nasa ska flera andra nationer ocksÄ vara pÄ gÄng att skriva under.

MÄlet Àr att fÄ ett internationellt avtal som reglerar utnyttjandet och utforskningen av mÄnen och yttre rymden sÄ att hela mÀnskligheten fÄr del av vinsterna. Avtalet ska ocksÄ minska risken för missförstÄnd och oenigheter som annars skulle kunna förhindra utforskningen av rymden och anvÀndandet av resurserna dÀr.

För att Artemis Accords ska fÄ fullt genomslag mÄste förstÄs de tvÄ stora rymdnationerna Kina och Ryssland skriva under. HÀr sÀtter amerikansk politik en del kÀppar i hjulet just nu. Men hÀr fokuserar vi som sagt pÄ det positiva och nu har vi i alla fall ett förslag som alla kan ta stÀllning till. Och nÀr de politiska vindarna vrider kan vi förhoppningsvis fÄ ett rymdavtal dÀr alla Àr överens om hur rymdutforskningen ska ske för att gynna hela mÀnskligheten.

Nu finns det i och för sig redan ett internationellt avtal i form av The Outer Space Treaty. Men det Àr avsiktligen rÀtt luddigt skrivet, vilket ger rum för mÄnga olika tolkningar. Artemis Treaty ska ge en mer detaljerad beskrivning av vad som Àr tillÄtet och inte. Nasa hoppas att den klarheten ska gör att fler nationer, organisationer och företag vill satsa pÄ rymdutforskning.

Artemis Àr ocksÄ namnet pÄ Nasas nya mÄnprogram och det finns förstÄs en koppling.

– Artemis kommer att bli det bredaste och mest internationella mĂ€nskliga rymdprogrammet i vĂ„r historia och Artemis Accords Ă€r det verktyg som kommer att möjliggöra en global koalition. Med dagens undertecknande förenar vi alla partners för att utforska mĂ„nen och för att definiera viktiga principer som kommer att skapa en sĂ€ker, fredlig och framgĂ„ngsrik framtid som hela mĂ€nskligheten kan njuta av, sĂ€ger NASA Administrator Jim Bridenstine.

📝 FĂ„ en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.