Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌜 Artemis Accords ska garantera att rymdutforskningen kommer hela mänskligheten till godo

🌜 Artemis Accords ska garantera att rymdutforskningen kommer hela mänskligheten till godo

Ett nytt avtal ska sätta upp regler för framtidens rymdutforskning och minska oklarheterna i dagens avtal.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Nasa hoppas att det ska bli vanligt med månfärder i framtiden, men för att undvika rovdrift och andra avarter krävs det tydligare regler menar organisationen. Tidigare i år tog Nasa därför fram en uppförandestandard, Artemis Accords, som de hoppas ska få ett internationellt genomslag.

Nu har det första steget till det tagits i och med att åtta nationer skrivit under Artemis Accords. Det är USA, Canada, Italien, Japan, Storbritannien, Australien, Förenade Arabemiraten och Luxemburg som skrivit under avtalet. Enligt Nasa ska flera andra nationer också vara på gång att skriva under.

Målet är att få ett internationellt avtal som reglerar utnyttjandet och utforskningen av månen och yttre rymden så att hela mänskligheten får del av vinsterna. Avtalet ska också minska risken för missförstånd och oenigheter som annars skulle kunna förhindra utforskningen av rymden och användandet av resurserna där.

För att Artemis Accords ska få fullt genomslag måste förstås de två stora rymdnationerna Kina och Ryssland skriva under. Här sätter amerikansk politik en del käppar i hjulet just nu. Men här fokuserar vi som sagt på det positiva och nu har vi i alla fall ett förslag som alla kan ta ställning till. Och när de politiska vindarna vrider kan vi förhoppningsvis få ett rymdavtal där alla är överens om hur rymdutforskningen ska ske för att gynna hela mänskligheten.

Nu finns det i och för sig redan ett internationellt avtal i form av The Outer Space Treaty. Men det är avsiktligen rätt luddigt skrivet, vilket ger rum för många olika tolkningar. Artemis Treaty ska ge en mer detaljerad beskrivning av vad som är tillåtet och inte. Nasa hoppas att den klarheten ska gör att fler nationer, organisationer och företag vill satsa på rymdutforskning.

Artemis är också namnet på Nasas nya månprogram och det finns förstås en koppling.

– Artemis kommer att bli det bredaste och mest internationella mänskliga rymdprogrammet i vår historia och Artemis Accords är det verktyg som kommer att möjliggöra en global koalition. Med dagens undertecknande förenar vi alla partners för att utforska månen och för att definiera viktiga principer som kommer att skapa en säker, fredlig och framgångsrik framtid som hela mänskligheten kan njuta av, säger NASA Administrator Jim Bridenstine.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.