Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🛰 AI-styrd satellitsvĂ€rm ska lĂ€ra oss mer om klimatförĂ€ndringar

🛰 AI-styrd satellitsvĂ€rm ska lĂ€ra oss mer om klimatförĂ€ndringar

MÄnga smÄ satelliter som samordnar sin flygning kan ge oss bÀttre möjligheter att följa vÀderfenomen under lÄng tid och ur olika vinklar.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Nasa studerar nu ett sÀtt att anvÀnda mÄnga smÄ satelliter som ett vÀldigt flexibelt teleskop för att observera jorden. Tanken Àr att satelliterna ska observera samma objekt, till exempel ett molnsystem som kan utvecklas till en orkan, över lÄng tid och frÄn olika vinklar.

En vanlig satellit i lÄg omloppsbana flyger snabbt förbi ett omrÄde och kan dÀrför bara observera samma omrÄde nÄgon eller nÄgra gÄnger per dag. Att lÄta flera satelliter passera omrÄdet blir dyrt och det Àr inte sÀkert att det finns tillrÀckligt med tillgÀngliga satelliter för att observera omrÄdet dygnet runt.

SmÄ satelliter, Smallsats, Ä andra sidan Àr förhÄllandevis billiga sÄ det gÄr att skjuta upp hela svÀrmar av dem. Ett exempel pÄ det Àr Starlink som ska skjuta upp tiotusentals satelliter de nÀrmaste Ären.

Nasas idé Àr att skicka upp mÄnga satelliter som koordinerar sina banor. Satelliterna skulle dÄ exempelvis kunna ta bilder pÄ samma omrÄde frÄn olika vinklar. Det skulle bland annat ge forskarna mycket information om hur moln bildas under olika förhÄllanden.

En annan variant Àr att lÄta satelliterna följa varandra i ett lÄngt pÀrlband sÄ att vi alltid har en satellit över det intressanta omrÄdet. PÄ sÄ sÀtt skulle vi kunna följa vÀderfenomen som orkaner frÄn att de bildas till att de löses upp. Och det Àr bara nÄgra exempel pÄ hur svÀrmen skulle kunna anvÀndas.

Men vÀdret Àr ombytligt, vilket krÀver att satelliterna mÄste kunna Àndra bana ofta och snabbt. Det Àr hÀr AI kommer in. Att göra kurskorrigeringar manuellt mÄnga gÄnger per dag Àr omstÀndligt och dyrt eftersom det krÀver mycket arbete av markpersonal, som dessutom redan har mycket att göra. För att fÄnga intressanta skeenden mÄste kurrkorrigeringarna ocksÄ göras snabbt.

– Den hĂ€r typen av beslut mĂ„ste fattas inom nĂ„gra minuter. Det finns inte tid att involvera markkontrollen, sĂ€ger Jose Vanderlei Martins, professor vid University of Maryland och en av forskarna bakom projektet, i ett pressmeddelande.

Nasas plan Àr att anvÀnda maskininlÀrning för att lÀra en AI koordinera satelliterna. AI:n kan fatta blixtsnabba beslut som garanterar att satelliterna fÄngar det intressanta utan att utgöra en risk för andra satelliter.

Om och nÀr projektet blir verklighet kan forskare bara ange vad de vill observera och var och nÀr de vill att observationerna ska göras. Sedan sköter satellitsvÀrmen om resten. Det skulle ge forskarna nya möjligheter att studera fenomen som Àr viktiga för att bland annat förstÄ klimatförÀndringar och ge oss bÀttre vÀderleksprognoser.

Bild: Nasa


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.