Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ€Ž Pessimisterns herre: Paul Ehrlich

đŸ€Ž Pessimisterns herre: Paul Ehrlich

Paul Ehrlich kallar sig evig optimist, men Àr vÄr tids största pessimist. Han Àr det eftersom han gör det vanligaste och allvarligaste felet som pessimister gör.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

"Kampen att föda hela mÀnskligheten Àr över," skrev Paul och Anne Ehrlich 1968 i The Population Bomb.

De fortsatte:
"PÄ 1970-talet kommer hundratals miljoner mÀnniskor att svÀlta ihjÀl trots alla akutprogram som pÄbörjas nu. Vid denna sena tidpunkt kan ingenting förhindra en betydande ökning av dödstalet i vÀrlden..."

The Population Bomb sÄlde i över tvÄ miljoner exemplar och blev en av sin tids mest inflytelserika böcker.

SÄ hur gick det? PÄ 1970-talet inleddes en ny era för mÀnskligheten, med betydligt lÀgre antal mÀnniskor som dog av svÀlt.

Femtio Är senare utvÀrderar Paul Ehrlich sig sjÀlv i sin sjÀlvbiografi, Life: A Journey Through Life and Science. Han kallar sig i den för en "evig optimist" (och jag förbereder nu en stÀmning för falsk marknadsföring.) Han menar att allting inte blev helt rÀtt i boken, men framförallt att han var alldeles för optimistisk i sina förutsÀgelser (jag övervÀger att Àven stÀmma honom för krÀnkning.)

Efter ha lÀst Population Bomb, Life och nÄgra intervjuer med honom Àr min uppfattning att Ehrlichs felaktiga slutsats kommer frÄn ett avgörande fel. Ett fel som jag tror Àr det vanligaste och allvarligaste felet pessimister gör. Han ser mÀnniskor som en belastning, inte som en tillgÄng. Han ser en mun att föda, inte en hjÀrna som kan producera en vÀrldsförÀndrande idé och vars envishet kan förverkliga den. Vi har en viss mÀngd mat, blir mÀnniskorna fler kommer maten ta slut. Inte sÄ att han Àr mÀnniskofientlig (och jag vill pÄ intet sÀtt demonisera Paul Ehrlich) han bara grovt underskattar vad mÀnniskor kan Ästadkomma. PÄ marginalen kan vi öka mÀngden mat, men lÄngt ifrÄn tillrÀckligt och dÀrför kommer hundratals miljoner svÀlta ihjÀl, tror han.

Paul Ehrlich, 1974 Wikimedia Commons.

NÀr Ehrlich kom med sin domedagspredikan i slutet pÄ 1960-talet var just en sÄdan vÀrldsförÀndrande utveckling pÄ gÄng, som gjorde att han fick sÄ fullstÀndigt fel.

Den gröna revolutionen

Norman Borlaugs idé var att det skulle gÄ att utveckla mycket mer mostÄndskraftiga grödor, som gav större skördar och kunde mÀtta fler munnar.

Borlaug var inte bara idérik, han var envis ocksÄ. Under extremt tuffa förhÄllanden i Mexiko experimenterade han tröstlöst i 15 Ärs tid innan arbetet gav resultat. En planta med tjockare och kortare stjÀlk, motstÄndskraftig mot sjukdomar, vind och insekter och som gav mycket större skördar. FrÄn 340 kilo till 1100 kilo per tunnland, en ökning med drygt 220 procent.

Norman Borlaug

Borlaugs arbete, och han sjÀlv, spred sig till Indien, Bangladesh och flera delar av vÀrlden. En amerikansk bistÄndsarbetare kallade detta för den gröna revolutionen och det namnet har fastnat.

1970, tvÄ Är efter The Population Bomb, tilldelades Norman Borlaug Nobels fredspris. MÄnga menar att den gröna revolutionen bidrog till att ha rÀddat livet pÄ en miljard mÀnniskor.

Blind pessimism

Hade Paul Ehrlich helt missat den gröna revolutionen och dÀrför trodde pÄ massdöd? Nej, han nÀmner till och med den i The Population Bomb, men bara kort som "effektivare jordbruk."

Men hans grundfel – oförmĂ„gan att förstĂ„ mĂ€nsklighetens kapacitet – utspelar sig hĂ€r. I bĂ€sta fall skulle effektivare jordbruk kunna mildra katastrofen nĂ„got. Om man kombinerar en överdrivet negativ syn pĂ„ nulĂ€get, med en oförmĂ„ga att förstĂ„ mĂ€nsklighetens förmĂ„ga till framsteg, sĂ„ kan man hamna sĂ„ snett som Ehrlich. Det, mer Ă€n nĂ„got annat, gör pessimister naiva.

Paul Ehrlich Wikimedia Commons.

Det tragiska Ă€r att han inte lĂ€rt sig. Ett dugg. Life Ă€r baserad pĂ„ exakt samma tankegods. Överpopulation Ă€r fortsatt ett problem, inte för att folk kommer svĂ€lta ihjĂ€l, utan för att det leder till klimatförĂ€ndringar och andra miljöproblem. Hans lösning Ă€r ocksĂ„ den samma. Vi ska gĂ„ bakĂ„t, bli fĂ€rre, göra mindre.

Trots att det var utveckling som gjorde att hans vÀrldsberömda förutsÀgelse blev dramatiskt fel anser han fortfarande att mÀnskligheten Àr en bomb.

Det Àr den inte. Leva i frihet, utbyta tankar och testa nya saker Àr ett recept för framsteg. DÄ kan vi lösa problem som att mÀnniskor svÀlter ihjÀl, eller att vi har ett samhÀlle byggt pÄ fossila utslÀpp som skapar miljö- och klimatproblem.

MÀnskligheten Àr inte en bomb. Vi Àr en raket.

Mathias Sundin
Arge optimisten

Jag har skrivit tidigare om Normal Borlaug och Paul Ehrlichs föregÄngare, William Vogt.

♻ TonĂ„ringen som förĂ€ndrar vĂ€rlden och vĂ„r tids viktigaste debatt
Vad ska vi göra för att lösa problemet med klimatförÀndringarna? Ska vi sÀtta upp tydliga grÀnser och backa mÀnskligheten tillbaka innanför dessa? Eller ska vi utvecklas sÄ vi kan sprÀnga dessa grÀnser, men utan att förstöra jorden? Det Àr vÄr tids viktigaste debatt.

I Anders Bollings stora granskning av det sjÀtte massutdöendet sÄ intervjuade han Paul Ehrlich och kallar honom "vÀrldens frejdigaste pessimist."

🐯 Granskning: Det pĂ„gĂ„r inget sjĂ€tte massutdöende
”Vi Ă€r pĂ„ vĂ€g in i ett sjĂ€tte massutdöende,” sĂ€ger Paul Ehrlich i en intervju med Warp News. Han Ă€r inte ensam i att tro det. Men vĂ„r granskning visar att de har fel. Det saknas dock inte problem med artutrotning, men vi har nu lĂ€rt oss att hantera dem.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.