Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💬 Oftast går det åt helskotta – det måste vi fira

💬 Oftast går det åt helskotta – det måste vi fira

På varje lyckad lösning finns tusen olyckade. Lagar, otur, klantighet eller ren idioti har gjort att de inte lyckats. Men även de dåliga idéerna måste vi fira, skriver Magnus Aschan.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Den åttonde juni 1959 fyrade den amerikanska ubåten Barbero av en kryssningsmissil, Regulus, strax utanför Atlantkusten. Målet var den marina flygstationen i Mayport, Florida. 22 minuter senare träffade missilen sitt mål. Men den exploderade inte. Kort därefter öppnades missilen och två postsäckar av amerikansk standard togs ut. Stridsspetsen var utbytt.

Posten kördes till Jacksonville för sortering och vidare färd till addressaterna. En destination var Dwight D. Eisenhower, Vita huset. Postmästare och tillika general Arthur Summerfield lät uttala:

”Det här är av historisk betydelse för folk över hela världen. Innan människan kommer till månen kommer post att levereras inom timmar från New York till Kalifornien, till Storbritannien, Indien eller Australien med guidade missiler. Vi ser gryningen för raketpost.”

Jäklar vad det hade smällt!

Men tio år senare kom Arpanet, grunden till det som idag är Internet, och nu är vi här, utan raketpost. Och raketost. Alla idéer är inte bra.

På varje lyckad lösning finns tusen olyckade. Lagar, otur, klantighet eller ren idioti har gjort att de inte lyckats. Men det vet vi ju inte, än.

På Warp News skriver vi massor om forskning och nya idéer. En hel del är i ett tidigt stadium. Ingen kan veta om det lyckas eller inte.

Men vi vet det här: Om vi försöker 10,000 gånger så kanske ett av försöken blir riktigt lyckat. Vi får penicillin eller solceller. Om vi försöker 1,000,000 gånger kan 100 upptäkter vara av samma dignitet – idéer som förändrar hela världen.

Det är där vi är nu. Vi är i en tid då det forskas mer än någonsin tidigare och där verktygen vi kan använda för att skapa och förverkliga idéerna är kraftfullare än någonsin i världshistorien.

Oftast går de där idéerna åt helskotta men i det stora hela är det inte 999,899 misslyckanden. Det är en del av den kreativa och innovativa process som för oss framåt mot en framtid med fler makalösa innovationer än vi kan förställa oss.

Raketpost var en riktigt dålig idé – det måste vi fira!

Kryssningsmissilen SSM-N-8 Regulus användes vid ett försök att leverera post. Källa: Wikipedia

❓ Vill du läsa mer om raketpost? Gör det hos Smithsonian.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.