Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💬 Oftast gĂ„r det Ă„t helskotta – det mĂ„ste vi fira

💬 Oftast gĂ„r det Ă„t helskotta – det mĂ„ste vi fira

PÄ varje lyckad lösning finns tusen olyckade. Lagar, otur, klantighet eller ren idioti har gjort att de inte lyckats. Men Àven de dÄliga idéerna mÄste vi fira, skriver Magnus Aschan.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Den Ättonde juni 1959 fyrade den amerikanska ubÄten Barbero av en kryssningsmissil, Regulus, strax utanför Atlantkusten. MÄlet var den marina flygstationen i Mayport, Florida. 22 minuter senare trÀffade missilen sitt mÄl. Men den exploderade inte. Kort dÀrefter öppnades missilen och tvÄ postsÀckar av amerikansk standard togs ut. Stridsspetsen var utbytt.

Posten kördes till Jacksonville för sortering och vidare fÀrd till addressaterna. En destination var Dwight D. Eisenhower, Vita huset. PostmÀstare och tillika general Arthur Summerfield lÀt uttala:

”Det hĂ€r Ă€r av historisk betydelse för folk över hela vĂ€rlden. Innan mĂ€nniskan kommer till mĂ„nen kommer post att levereras inom timmar frĂ„n New York till Kalifornien, till Storbritannien, Indien eller Australien med guidade missiler. Vi ser gryningen för raketpost.”

JÀklar vad det hade smÀllt!

Men tio Är senare kom Arpanet, grunden till det som idag Àr Internet, och nu Àr vi hÀr, utan raketpost. Och raketost. Alla idéer Àr inte bra.

PÄ varje lyckad lösning finns tusen olyckade. Lagar, otur, klantighet eller ren idioti har gjort att de inte lyckats. Men det vet vi ju inte, Àn.

PÄ Warp News skriver vi massor om forskning och nya idéer. En hel del Àr i ett tidigt stadium. Ingen kan veta om det lyckas eller inte.

Men vi vet det hĂ€r: Om vi försöker 10,000 gĂ„nger sĂ„ kanske ett av försöken blir riktigt lyckat. Vi fĂ„r penicillin eller solceller. Om vi försöker 1,000,000 gĂ„nger kan 100 upptĂ€kter vara av samma dignitet – idĂ©er som förĂ€ndrar hela vĂ€rlden.

Det Àr dÀr vi Àr nu. Vi Àr i en tid dÄ det forskas mer Àn nÄgonsin tidigare och dÀr verktygen vi kan anvÀnda för att skapa och förverkliga idéerna Àr kraftfullare Àn nÄgonsin i vÀrldshistorien.

Oftast gÄr de dÀr idéerna Ät helskotta men i det stora hela Àr det inte 999,899 misslyckanden. Det Àr en del av den kreativa och innovativa process som för oss framÄt mot en framtid med fler makalösa innovationer Àn vi kan förstÀlla oss.

Raketpost var en riktigt dĂ„lig idĂ© – det mĂ„ste vi fira!

Kryssningsmissilen SSM-N-8 Regulus anvÀndes vid ett försök att leverera post. KÀlla: Wikipedia

❓ Vill du lĂ€sa mer om raketpost? Gör det hos Smithsonian.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.