Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📖 Kelly Odells boktips för sommaren

📖 Kelly Odells boktips för sommaren

Ta med en av dessa lysande böcker, en kopp kaffe och sÀtt dig i skuggan och njut. Kelly Odell ger dig boktips som gör din sommar smartare.

Kelly Odell
Kelly Odell

Dela artikeln

Sommaren Àr hÀr och om du Àr som jag har du en hög med böcker eller Ätminstone en virtuell hög som du hoppas kunna lÀsa i sommar. Men om du inte har haft tid att sammanstÀlla din sommarlÀslista har du hÀr tre böcker som jag rekommenderar. De utgör perfekt lÀsning i hÀngmattan, pÄ stranden eller under ett trÀd i trÀdgÄrden.

Why We Do What We Do: Understanding Self-Motivation av Edward L. Deci och Richard Flaste

Om du nÄgonsin har stÀllt dig sjÀlv frÄgan "hur fÄr jag dessa mÀnniskor ombord?" Àr det hÀr boken för dig. Om du nÄgon gÄng tÀnkt tanken att det Àr nÄgot fel pÄ dig, efter att du lÀmnat företagskickoffen mindre motiverad Àn du var innan Àr detta boken du ska lÀsa. Boken Àr inte direkt ny men fortfarande en av de mest kraftfulla böckerna jag har lÀst nÀr det gÀller att förstÄ det komplicerade och ofta missförstÄdda begreppet motivation.

Första gĂ„ngen jag lĂ€ste den hĂ€r boken var jag mellanchef i ett globalt företag och den var som en spark i magen. ”Why We Do What We Do” utmanade i princip allt jag trodde jag visste om motivation, sĂ„vĂ€l som min roll som ledare.

”Visst, pengar motiverar, men det Ă€r inte poĂ€ngen. PoĂ€ngen Ă€r att medan pengar motiverar mĂ€nniskor, undergrĂ€ver det ocksĂ„ deras inneboende motivation och, som vi senare skulle upptĂ€cka, har det ocksĂ„ en mĂ€ngd andra negativa effekter. ”

Boken Àr ett samarbete mellan professor Deci och Pulitzerpris-vinnande journalisten Richard Flaste. I populÀrvetenskapligt format
sammanfattar de den massiva forskningen bakom sjÀlvbestÀmmandeteorin (SDT), utvecklad av Deci och hans professorkollega Richard Ryan.

SDT postulerar att det finns tvÄ typer av motivation, inneboende och yttre, och presenterar vetenskapliga bevis för varför vi bör fokusera mer pÄ den inneboende delen. Boken lyckas med att vara bÄde extremt vÀlskriven, till och med underhÄllande, och att förklara komplexa vetenskapliga begrepp utan att för den sakens skull översimplifiera. Om du inte har lÀst den hÀr boken Àn Àr det dags att göra det!

”The Happiness Hypothesis” av Johnathan Haidt

Vem vill inte vara lycklig och vem vill inte vara omgiven av andra glada mĂ€nniskor? Moderna mĂ€nniskor kan mycket vĂ€l anses vara besatta av "strĂ€van efter lycka”. TĂ€nk om jag sa till dig att det finns en formel för lycka? I ”The Happiness Hypothesis” presenterar socialpsykologen Jonathan Haidt, professor i etiskt ledarskap vid New York University Stern School of Business, just det - en formel för lycka. Den ser ut sĂ„hĂ€r (H = S + C + V).

Johnathan Haidt Àr en socialpsykolog pÄ NYU-Stern.

"The Happiness Hypothesis" Àr uppfriskande lÀsning som förklarar vetenskapen kring lycka, men med en intressant twist. Boken anvÀnder sig av positiv psykologi för att utvÀrdera forntida sanningar och visdom om lycka frÄn olika vÀrldsreligioner och ledande filosofer genom tiderna.

Haidt har utvecklat teorin om att lycka eller olycka Àr resultatet av en konflikt mellan vÄra emotionella önskningar och vÄrt logiska eller rationella tÀnkande. Lycka eller tillfredsstÀllelse uppstÄr nÀr vi försöker tolka vÄra upplevelser genom mentala filter. Hemligheten Àr inte att vÀlja mellan lust eller förnuft utan att lÄta dem arbeta tillsammans.

Nyckeln till verklig lycka Àr, ur ett strikt vetenskapligt synsÀtt, att lÀra sig att anvÀnda det rationella tÀnkandet för att fokusera sinnena bort frÄn de önskningar som i bÀsta fall bara ger dig kortvarig lycka och istÀllet fokusera pÄ önskningar som ger lÄngsiktig tillfredsstÀllelse.

Haidt bryter ner de olika komponenterna av lycka i en formel (H = S + C + V) som Àr bÄde enkel och provocerande. Men du mÄste lÀsa boken för att ta reda pÄ mer!

”The Progress Principle” av Teresa Amabile och Steven Kramer

Den illusoriska jakten pÄ hemligheterna bakom att skapa högpresterande arbetslag blir snÄrigare desto djupare du grÀver i mÀngden av litteratur. För att inte tala om alla guruer som öser ut diverse rekommendationer med varierande stöd i forskningen. En del Àr bara hokus pokus, annat inte.

Även om det finns mycket vetenskaplig forskning inom prestationsfĂ€ltet kan det vara svĂ„rt att skilja det högkvalitativa frĂ„n den mindre kvalitativa.

I ”The Progress Principle” ger psykologerna Amabile och Kramer en kraftfull och evidensbaserad inblick i hur vi kan skapa arbetsmiljöer som Ă€r bĂ„de effektiva och tillfredsstĂ€llande.

Teresa Amabile Àr professor i företagsekonomi vid enheten för entreprenörsadministration vid Harvard Business School.

I den hÀr boken beskriver Amabile och Kramer resultaten frÄn den forskning som de genomfört pÄ sju företag i tre olika branscher. Deras forskning lyfter fram tre viktiga komponenter som hjÀlper oss att förstÄ vad de kallar "inre arbetsliv" och dess relation till att uppnÄ resultat. Med andra ord, hur individens psykologi pÄverkar organisationens resultat.

De tre komponenterna till det inre arbetslivet Àr:

1. Uppfattningar - VÄra uppfattningar om hÀndelser i arbetslivet
2. KÀnslor - VÄra kÀnslor kring hÀndelser pÄ jobbet
3. Motivation - Stark intern (inneboende) motivation och drivkraft

Om du arbetar för att skapa ett team som presterar pÄ hög nivÄ, eller om du sjÀlv strÀvar efter att bli en högpresterande person Àr det "inre arbetslivet" mycket viktigt enligt Amabile och Kramer. VÄrt inre arbetsliv förÀndras över tiden och pÄverkas frÀmst av hur vi hanterar saker som hÀnder omkring oss.

”Utforma varje jobb sĂ„ att mĂ€nniskor fĂ„r kunskap om resultaten av deras anstrĂ€ngning ... stĂ€ndiga framstegsindikatorer och prestationsmarkörer”

I boken presenterar Amabile och Kramer ocksÄ tre typer av hÀndelser i arbetslivet som har en betydande inverkan pÄ det inre arbetslivet.

1. Framstegsprincipen - HÀndelser som betyder framsteg, smÄ vinster, framÄtrörelse och mÄlsÀttning.

2. Katalysatorfaktorn - Allt som direkt underlÀttar arbetet med att ta fram det som tar tid, krÀver mycket kreativitet och som ger en god kvalitet.

3. NÀringsfaktorn - HÀndelser som stöder personen.

Jag ÄtervÀnder till den hÀr boken om och om igen. Jag har ocksÄ citerat den i mina egna böcker. Jag anvÀnder den nÀr jag hjÀlper mina kunder likvÀl som i min egen organisation. "Framstegsprincipen" Àr helt enkelt en bok som mÄste lÀsas för alla inom ledning, affÀrsutveckling, HR eller alla som helt enkelt vill bli bÀttre pÄ vad de gör.

Kelly Odell Àr en prisbelönt talare, ledarskapsutbildare och författare.

LĂ€s mer av Kelly Odell:

🙏 Fördelarna med att kĂ€nna tacksamhet
Att kÀnna tacksamhet gör gott för hÀlsa och vÀlmÄende. Kelly Odell skriver om vad tacksamhet Àr hur du kan lÀra dig att kÀnna tacksamhet oftare.
🏆 LĂ„t andras pessimism göra dig mer framgĂ„ngsrik
Vad hÀnder om vi gör negativitet till en positiv kraft i vÄra organisationer? Detta kan lÄta som nonsens, men genom att tillÀmpa viss vetenskaplig forskning pÄ mÀnskligt beteende kan vi göra just det, skriver Kelly Odell.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.