Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏆 LĂ„t andras pessimism göra dig mer framgĂ„ngsrik

🏆 LĂ„t andras pessimism göra dig mer framgĂ„ngsrik

Vad hÀnder om vi gör negativitet till en positiv kraft i vÄra organisationer? Detta kan lÄta som nonsens, men genom att tillÀmpa viss vetenskaplig forskning pÄ mÀnskligt beteende kan vi göra just det, skriver Kelly Odell.

Kelly Odell
Kelly Odell

Dela artikeln

1979 identifierade Amos Tversky och Nobelpristagaren Daniel Kahneman nĂ„got de kallade ”planeringsfel”. KĂ€rnan i planeringsfel Ă€r att mĂ€nniskor tenderar att underskatta den tid en uppgift tar att utföra.

Kahneman och Tversky hÀvdade att vi till och med tenderar att ignorera vÄra egna tidigare erfarenheter av liknande uppgifter och andra tillgÀngliga bevis nÀr vi planerar. Vissa föreslÄr att planeringsfel kan ha sina fördelar. Deras poÀng Àr att vi förmodligen aldrig ens skulle ha försökt Ästadkomma mÄnga av vÄra största prestationer om vi hade vetat frÄn början hur svÄra de skulle vara.

Men nÀr det gÀller att planera saker som projekt eller förÀndringsinitiativ i vÄra organisationer kan denna övertro leda till dÄliga beslut, dÄlig prioritering, ineffektivitet och betydande ekonomisk förlust.

Alla som har varit runt kvarteret Ätminstone en gÄng vet att nÀr det gÀller att hantera projekt eller driva organisatoriska initiativ Àr de planer vi gör ofta felaktiga. Det enda vi inte vet med sÀkerhet Àr hur mycket de Àr fel.

NÀr det gÀller att driva förÀndringsinitiativ Àr kvaliteten pÄ vÄr planering Ànnu sÀmre. Jag har arbetat med förÀndringshantering i olika roller som chef, utbildare och konsult i mer Àn tvÄ decennier och jag har aldrig hört nÄgon sÀga att de framgÄngsrikt genomfört ett förÀndringsinitiativ snabbare och billigare Àn de hade planerat.

Ett sĂ€tt att förbĂ€ttra kvaliteten pĂ„ vĂ„ra planer Ă€r att dra nytta av det vi kan kalla en följd av planeringsfel. I en rapport som publicerades 1994 i The Journal of Personality and Social Psychology presenterade Roger Buehler, Dale Griffin och Michael Ross slutsatser som föreslog att ”MĂ€nniskor underskattar sin egen, men inte andras tid att slutföra nĂ„got”.

Studien visade att Àven om Kahneman & Tversky hade rÀtt i att mÀnniskor var för optimistiska inför sin egen förmÄga att leverera i tid, var mÀnniskor vanligtvis pessimistiska inför andras förmÄga att leverera.

Denna insikt gav mig en idé som jag har anvÀnt rent praktiskt vid mÄnga tillfÀllen. Jag ber helt enkelt en annan grupp mÀnniskor att utvÀrdera planerna frÄn projekt eller byta team.

Jag anger generellt att deras uppgift Àr att fokusera pÄ den tid och resurser som anges i planen, inte att skapa en helt ny plan. Beroende pÄ planernas storlek och komplexitet kan dessa grupper spendera allt frÄn nÄgra timmar till flera dagar pÄ att utvÀrdera planerna. Och precis som du förvÀntar dig tenderar dessa grupper att komma tillbaka med mer konservativa perspektiv pÄ tillförlitligheten hos den ursprungliga planen.

PÄ detta sÀtt skapar vi tvÄ referenspunkter, en som sannolikt Àr alltför optimistisk och en som antagligen Àr för pessimistisk. Genom att placera vÄr egen optimism mot andras pessimism kan vi interpolera en mer realistisk plan nÄgonstans dÀremellan och vara bÀttre förberedda nÀr vi tar oss an utmanande uppgifter.

Att vÀga dessa tvÄ perspektiv, din egen mer optimistiska och den mer pessimistiska, kan ge oss fördelar inom andra omrÄden i vÄra organisationer sÄvÀl som i vÄra privatliv.

Det första steget Àr att sluta kvalificera avvikande perspektiv som bra eller dÄliga, positiva eller negativa. Tricket Àr att se pessimistiska och optimistiska Äsikter hjÀlper oss att förbÀttra vÄr förstÄelse för vÄr miljö, skapa mer tillförlitliga planer och underlÀtta bÀttre beslutsfattande.


Kelly Odell Àr en prisbelönt talare, ledarskapsutbildare och författaren till MÀnskligt ledarskap och FörÀndringshandboken.

Kolla in hans TEDx-tal djupt nere i en jÀrngruva i Kiruna: Change is a part of our time.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.