Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌍 De ungas röst vĂ€xer sig allt starkare i Afrika

🌍 De ungas röst vĂ€xer sig allt starkare i Afrika

Utmaningarna som unga mÀnniskor stÄr inför i Afrika Àr mÄnga. Det finns dock mycket optimism hos de unga som tar tillvara pÄ utbildning och sina rÀttigheter att delta i den politiska debatten, skriver Khumbu Muleya.

Khumbu Muleya
Khumbu Muleya

Dela artikeln

Det Àr utmanande att vara ung i Afrika. Men det finns ocksÄ mÄnga anledningar att vara hoppfull inför framtiden, bÄde för den nya generationen och för kontinenten.

Ungdomar i Afrika har svÄrt att fÄ tillgÄng till jobb, hÀlsovÄrd, transporter, utbildning och andra grundlÀggande omrÄden i livet. I de flesta fall Àr relaterade kostnader utom rÀckhÄll för de flesta ungdomar, deras förÀldrar och vÄrdnadshavare. Situationen har förvÀrrats ytterligare av covid-19-pandemin och katastrofer som torka och översvÀmningar, vilka förvÀrras av klimatförÀndringarna.

Vissa ungdomar skyller pÄ sina regeringar för bristen pÄ ekonomisk utveckling i deras lÀnder och nÀmner korruption, svÄgerpolitik, misskötsel, plundring av offentliga resurser och annat som orsaker till deras olycka.

Utan tvekan har detta dÀmpat framtidsutsikterna för vissa ungdomar som har hamnat i drogmissbruk, prostitution och andra kriminella aktiviteter. Men ungdomar fortsÀtter att tala ut om dessa frÄgor pÄ olika sÀtt.

Utbildning och nÀtverkande centralt för ungdomar

I lÀnder som Demokratiska republiken Kongo har ungdomar gÄtt samman med rebeller för att bekÀmpa regeringen som en del av anstrÀngningarna att krÀva ett bÀttre liv. Detta signalerar att unga fortfarande Àr förvÀntansfulla inför framtiden. De fortsÀtter att hoppas pÄ en bÀttre framtid. Ett bÀttre Afrika.

Ungdomar som studerar pÄ olika nivÄer, vare sig det Àr gymnasieutbildning eller eftergymnasial utbildning, ser fortsatt ljust pÄ framtiden: det Àr anledningen till att de studerar. Eftersom de förestÀller sig en ljusare framtid ser de nÀtverkande som avgörande för att upptÀcka fler möjligheter, att fÄ kontakt med mÀnniskor som betyder nÄgot och för hÀnga med i nya trender inom livets alla omrÄden. För att nÀtverkande ska vara praktiskt och givande anvÀnder ungdomar sig av appar som Whatsapp och Facebook.

De flesta ungdomar Àr optimistiska inför en bÀttre ekonomi som kommer att gynna dem nÀr de vÀl Àr klara med studierna, eftersom vissa av dem till och med Àgnar sig Ät forskarstudier i hopp om att livet en dag ska bli bÀttre.

Unga mÀnniskor tror ocksÄ att nÀtverkande Àr avgörande, oavsett vad man vÀljer att ta sig för. Vissa ungdomar marknadsför framgÄngsrikt sina "hustles" eller sidoprojekt pÄ sociala medieplattformar som Twitter, Whatsapp och Facebook. Det kan handla om allt frÄn kyckling- och svinuppfödning till fordonsunderhÄll. Andra marknadsför sig sjÀlva och visar sina professionella meriter pÄ samma plattformar i hopp om att trÀffa sina blivande arbetsgivare dÀr.

FramgÄngsberÀttelser pÄ nÀtet motiverar

MÄnga ser tyvÀrr ocksÄ en korrupt framtid dÀr mutor av överordnade Àr en del av vardagen och ett sÀtt att skaffa sig anstÀllning och fÄ bÀttre positioner pÄ arbetsplatser. Den tekniska utvecklingen har spelat en avgörande roll i detta. NÀr de ser andra framgÄngshistorier pÄ internet blir de ocksÄ inspirerade att lyckas, kosta vad det kosta vill.

Ungdomar aktiva inom kultur tappade tillfÀlligt hoppet pÄ grund av covid-19-restriktionerna nÀr det blev svÄrt att utföra liveshower. Dock. med utbyggnaden av vaccinationsprogram och lÀttnader av restriktioner kopplade till pandemin Àr hoppet tillbaks hos mÄnga. Nu hoppas alla att pandemin snart ska vara över sÄ att de kan gÄ tillbaka till sina gamla sÀtt att göra saker pÄ.

De unga inom konsten Àr optimistiska inför att fortsatt följa sin passion. Efter pandemin kommer möjligheter att öppnas upp. Tekniken har spelat en betydande roll hÀr och motiverat den yngre generationen genom de shower och förestÀllningar de ser frÄn olika lÀnder som visar hur konst och kultur kan fortsÀtta blomstra, trots pandemin.

Den tekniska utvecklingen har ocksÄ resulterat i att en del ungdomar försöker Àgna sig Ät andra kulturer, en kultur som Àr bÄde frÀmmande och dyr för afrikanska ungdomar. Denna idé fick ocksÄ ett stort antal ungdomar att vilja lÀmna sina respektive lÀnder med sikte pÄ Europa och andra delar av vÀrlden. Det hÀr Àr utbrett i Somalia, Libyen, Etiopien och andra lÀnder i norra Afrika. Ungdomar frÄn lÀnder som Zimbabwe, Malawi och Moçambique vill ofta Äka till Sydafrika i jakten pÄ ett bÀttre liv.

Det finns ocksÄ andra unga frÄn södra Afrika som ser framtiden digitaliseras. För att kunna passa in i framtidens vÀrld utrustar mÄnga sig med toppmodern teknik som smartphones och bÀrbara datorer. De Àr optimistiska om sina karriÀrval och har en tro pÄ att de kommer att hitta relevanta jobb och fÄ en bÀttre framtid i den digitaliserade vÀrlden. De senaste Ärens tekniska revolution har bidragit till detta dÄ de ser hur allt digitaliseras och hur de flesta jobben blir förÀndras och i vissa fall blir irrelevanta pÄ grund av automatisering och robotik.

Reserverade riksdagsplatser för de unga

NÀr det gÀller politiskt engagemang strÀvar man efter att inkludera den unga generationen. Lagar har skapats pÄ landsnivÄ för att bÀttre inkludera ungdomar i det politiska systemet. I Zimbabwe finns till exempel ett kvotsystem som reserverar tio parlamentsplatser för ungdomar genom proportionell representation. Men frÄgan som fortfarande stÀlls Àr: rÀcker detta? Ungdomar Àr övertygade om att om de fÄr en chans att tala i parlamentet skulle de kunna driva pÄ bestÀmmelserna i African Youth Charter (AYC) och andra framvÀxande trender som har betydelse för ungdomars liv.

Olika ungdomsorganisationer bildades i jakten pÄ detta. I Zimbabwe finns exempelvis organisationer som Zimbabwe Youth Council, Youth in Tourism, Youths in Mining och andra med ambitionen att driva ungdomar in i de huvudsakliga ekonomiska strömmarna.

Det faktum att unga mÀnniskor i Afrika fortfarande krÀver förÀndring frÄn sina regeringar visar att de fortfarande Àr optimistiska inför framtiden. De ser att en dag kommer anstÀndiga jobb, överkomlig och kvalitativ hÀlsovÄrd, sÄvÀl som utbildning av hög kvalitet att finnas tillgÀnglig.

Vad unga mÀnniskor pÄ den hÀr kontinenten tror och vill spelar stor roll, eftersom ungdomar i ett antal afrikanska lÀnder utgör sÄ mycket som 60 procent av befolkningen.

Hanterat pÄ rÀtt sÀtt Àr Afrikas potential enorm.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.