Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📰 De förbannade nyhetsmedierna
 bjöd in mig

📰 De förbannade nyhetsmedierna
 bjöd in mig

Warp News blev inbjudna att prata optimistiska nyheter för redaktionen pÄ Expressen.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

De förbannade nyhetsmedierna förstör vÄrt samhÀlle

I slutet av förra Ă„ret skrev jag vĂ„r första negativa rubrik – och jag tog i frĂ„n tĂ„rna: De förbannade nyhetsmedierna förstör vĂ„rt samhĂ€lle med sin ilska och depp.

😡 De förbannade nyhetsmedierna förstör samhĂ€llet med sin ilska och depp
UrsÀkta den arga rubriken, men jag följer bara trenden. Under de senaste 20 Ären har rubriker i nyhetsmedia blivit mer och mer negativa och arga.

Riktigt sÄ ilsk var jag inte.

Anledningen var att jag ville visa vilken sorts rubriker som ökat mest. Detta enligt en ny forskningsrapport dÀr 47 miljoner rubriker mellan Är 2000 och 2020 analyserats. Arga, negativa rubriker ökade rejÀlt.

Min krönika plockades upp av Svenska Dagbladet och jag och Karin Olsson, bitrÀdande chefredaktör pÄ Expressen, debatterade i SvDs ledarpodd. Karin började hÄrt och sa att det inte var konstigt att en gammal politiker klagade pÄ negativa nyheter. Det kan man ju förstÄ, med tanke pÄ min rubrik.

Men sen blev det en bra diskussion.

EfterÄt bjöd Karin in mig till Expressens redaktion.

In i getingboet

Jag var dÀr igÄr.

Jag var lite nervös.

SpĂ€nd Ă€r jag inför alla publika framtrĂ€danden, men nervös Ă€r jag sĂ€llan. Men det var jag nu. Det fanns tvĂ„ anledningar till det. Det Ă€r hĂ„rd och allvarlig kritik vi har mot andra nyhetsmedier. Även om jag Ă€r luttrad av alla Ă„r i politiken, Ă€r det inte sĂ€rskilt bekvĂ€mt att stĂ€lla sig inför en grupp mĂ€nniskor och kritisera dem. Det andra var min bakgrund. En före detta politiker som stĂ€ller sig framför en grupp journalister och berĂ€ttar hur de ska göra sitt jobb. Det kan bara sluta pĂ„ ett sĂ€tt.

Nu var mitt syfte inte att skÀlla ut dem. Eller lÀra dem deras jobb. Jag ville nÄ fram med mitt budskap, och sÄklart att lyssna pÄ deras synpunkter.

Nyhetsmedia ger oss en skev vÀrldsbild

Karin Olsson hÀmtade mig i receptionen. DÀr sÄg jag Monika frÄn Hotell Romantik, och messade glatt detta till min fru.

Hon visade kort runt pÄ redaktionen (Karin, alltsÄ). En modern arbetsplats, som kompletteras av historiska löpsedlar med vÄr tids stora hÀndelser.

Jag blev positivt överraskad av uppslutningen. Ett trettiotal pÄ plats och ett gÀng som var med online. Trots sportlov.

Vi hade 30 minuter och jag började med en kvarts presentation av mig och Warp News. I korthet sÄg min argumentation ut sÄ hÀr:

 1. Fakta visar att de senaste tretttio Ären varit de bÀsta i mÀnsklighetens historia. Fattigdom har minskat, livslÀngd ökat, utbildningsnivÄ ökat, demokrati och mÀnskliga rÀttigheter stÀrkts, och sÄ vidare, och sÄ vidare.
 2. Folk Àr i allmÀnhet djupt okunniga om detta, som inte minst Hans Rosling visade.
 3. Trots dessa framsteg har nyhetsmedierna blivit alltmer negativa.
 4. Medierna utför en central uppgift i samhÀllet genom att granska, rapportera och bevaka. De lyser upp det, som DN sÀger.
 5. Detta pÄverkar hur vi ser pÄ vÀrlden och vilka beslut vi fattar.
 6. Men om medierna presenterar en obalanserad och överdrivet negativ bild, hur pÄverkar det vilka beslut vi fattar?

För dig som lÀsare av Warp News Àr detta inga nya tankar. Jag har bland annat skrivit om dem i de hÀr tvÄ artiklarna.

đŸ“ș Varför Ă€r mĂ€nniskor sĂ„ pessimistiska till framtiden? Del 2 - media
Bra journalistik Àr en av de viktigaste saker vi har i samhÀllet. Men nyhetsmedia Àr obalanserade och rapporterar mÄnga fler negativa Àn positiva nyheter, vilket ger oss en förvrÀngd och pessimistisk bild av verkligheten.
📰 Upplyser Dagens Nyheter verkligen vĂ€rlden?
DN sÀger att de pÄverkar vÄr vÀrldsbild och de beslut vi fattar. Det Àr sant. Men vÀrldsbilden de presenterar Àr för negativ. Vad sÀger det om den vÀrldsbild vi fÄr och de beslut vi fattar?

Jag hade ocksÄ nÄgra idéer som de skulle kunna komplettera sin journalistik med.

 • Granska inte bara ut perspektivet för bra för att vara sant. Det finns gott om för dĂ„ligt för att vara sant att granska.
 • IfrĂ„gasĂ€tt etablerade sanningar. Som att en sjĂ€tte massutrotning av arter pĂ„gĂ„r. Kanske Ă€r det fel, eller sĂ„ finns intressanta nyanser.
 • Det ligger i intresseorganisationers egenintresse att fortsĂ€tta lyfta fram problem, sĂ„ de fĂ„r fortsatt stöd. Men kanske har det ursprungliga problemet blivit löst eller minskat kraftigt?
 • Politiker ifrĂ„gasĂ€tts ofta av journalister (helt rĂ€tt). Men nĂ€r en politiker pekar pĂ„ problem möts inte dessa med lika mĂ„nga och hĂ„rda motfrĂ„gor som nĂ€r de hĂ€vdar att nĂ„got har blivit bĂ€ttre. (Det Ă€r min egen erfarenhet, i alla fall). FrĂ„gorna borde vara lika hĂ„rda i bĂ„da fallen.
 • Är gamla problem fortfarande kvar? Minnesbilder av utbrett lidande i Afrika eller vĂ€xande ozonhĂ„l kan finnas kvar lĂ€ngre i vĂ„rat medvetande. Men ser verkligheten likadan ut nu?
 • BerĂ€tta stories om de som löser problem och skapar möjligheter. Till exempel inom klimatomrĂ„det finns en mĂ€ngd inspirerande och mycket lĂ€svĂ€rda berĂ€ttelser om mĂ€nniskor som kastat om sina karriĂ€rer, för att ta sig an klimatförĂ€ndringarna.

LÀser nÄgon nyheter utan nerv och konflikt?

En frÄga som kom upp var hur man fÄr lÀsare utan nerv och konflikt? Min erfarenhet Àr att det gÄr om man har nÄgot som Àr ovÀntat, som sticker ut. Det mÄste inte vara negativt för att vÀcka uppmÀrksamhet.

En populÀr nyhet hos oss Àr denna:

đŸ”Ș Seriemördarna hĂ„ller pĂ„ att dö ut
Antalet seriemördare har minskat med över 80 procent i USA pÄ de senaste 30 Ären.

Kul rubrik med ovÀntat innehÄll. Med tanke pÄ alla serier, dokumentÀrer, filmer och poddar kÀnns det som det kryllar av seriemördare.

En annan frÄgade handlade om ungdomar och deras rÀtt utredda nyhetsskolk. Jag hade inget jÀttebra svar, förutom att vi har sett i flera undersökningar att pessimismen hos ungdomar Àr allvarlig. MÄnga tror att mÀnskligheten hÄller pÄ att gÄ under. Vilket leder till hopplöshet. Det Àr farligt. Att vara kritisk Àr inget problem, men att ge upp Àr skadligt.

Konkurrensfördel med optimistiska nyheter

FrÄgorna berör en del av vÄr argumentation vi inte utvecklat sÄ mycket. Jag tÀnkte pÄ det nÀr jag gick dÀrifrÄn. Den journalistik de nu pysslar med har sin mÄlgrupp. Men för att locka nya lÀsare behövs det inte bara mer av samma, utan en ny typ av innehÄll. Det kan vara en konkurrensfördel med optimistiska nyheter.

Jag tÀnker mest pÄ nyheter utifrÄn ett samhÀllsperspektiv. Att negativa nyheter gör mÀnniskor pessimistiska vilket bromsar utveckling. Men det finns sÄklart fler aspekter.

Jag, getingen, Karin Olsson.

Stort tack till Karin Olsson för inbjudan och till redaktionen för en bra diskussion. Expressen ska ha credd för att de bjuder in och lyssnar pÄ en kritiker.

Mathias Sundin
Chefredaktör, Warp News


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.