Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ“ș Varför Ă€r mĂ€nniskor sĂ„ pessimistiska till framtiden? Del 2 - media

đŸ“ș Varför Ă€r mĂ€nniskor sĂ„ pessimistiska till framtiden? Del 2 - media

Bra journalistik Àr en av de viktigaste saker vi har i samhÀllet. Men nyhetsmedia Àr obalanserade och rapporterar mÄnga fler negativa Àn positiva nyheter, vilket ger oss en förvrÀngd och pessimistisk bild av verkligheten.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

”Hur kan du vara optimist, följer du inte nyheterna?” frĂ„gar folk mig ibland.
"Nej, det Àr dÀrför jag Àr optimist," svarar jag halvt pÄ skÀmt, halvt pÄ allvar.

Jag har stor respekt för journalistik. Jag Àr till och med gift med en journalist. Bra journalistik Àr en av de finaste, mest intressanta och viktigaste saker vi har i samhÀllet. Bob Woodward och Carl Bernsteins exponering av Watergate-skandalen Àr kronjuvelen som visar vikten av journalistik i samhÀllet. För att inte tala om alla journalister som riskerar och förlorar sina liv runt om i vÀrlden nÀr de rapporterar om korruption, krigsherrar, förtryck och brottslighet.

Med det sagt finns det mycket inom journalistik som kan och mÄste förbÀttras.

Man bet hund

Ingen startar en extra nyhetssÀndning för att sÀga att allt gÄr bra. Naturligtvis Àr detta förstÄeligt, men samtidigt kan medias fokus pÄ negativa hÀndelser ge oss en sned bild av verkligheten. Inte för att nyheterna i sig Àr fel eller falska, utan för att balansen mellan negativa och positiva hÀndelser Àr fel.

I Steven Pinkers bok Upplysning nu! gÄr han igenom vÀrldens tillstÄnd. NÀstan alla de 70 graferna i boken pekar i rÀtt riktning. Men inte den för media och nyheter. Kalev Leetaru har gjort en dataanalys som bedömer tonen i en artikel eller nyhetsartikel.

Han gjorde denna analys pÄ nyheter i 130 lÀnder under fyrtio Är. Under de fyra decennierna, nÀr mÀnskligheten gjorde sina största framsteg nÄgonsin, blev nyheterna mer och mer negativa. VÀrlden blev fredligare, mindre vÄldsam, rikare och friskare Àn nÄgonsin. Men om du baserade din vÀrldsbild pÄ nyheterna, skulle du tro att det motsatta var sant.

Nyheter om klimatförÀndringar Àr obalanserade

Ett exempel pĂ„ detta Ă€r klimatförĂ€ndringar. Ämnet förtjĂ€nar mycket uppmĂ€rksamhet och de faror det medför borde belysas i media. IPCC:s rapporter bör tas pĂ„ allvar och det Ă€r önskvĂ€rt att medieuppmĂ€rksamheten kring den Ă€r stor.

SjÀlvklart kommer mycket av den rapporteringen att vara negativ, eftersom klimatförÀndringar Àr ett stort problem. Men lösningarna och allt positivt som görs bör ocksÄ fÄ stor uppmÀrksamhet.

För ett par Är sedan kom nyheten om att upp till en miljon arter riskerar att utrotas, baserat pÄ en rapport frÄn IPBES, som Àr knutna till FN. En viktig orsak till detta Àr klimatförÀndringar. Rapporten fick mycket medieuppmÀrksamhet över hela vÀrlden, ofta med den mest negativa rubriken och vinkeln möjligt. Rapporten sÀger visserligen att en miljon arter kan försvinna, men det Àr inte det mest troliga scenariot.  

SÄledes fokuserade medierapporteringen inte pÄ det mest troliga scenariot, utan det mest negativa. Dessutom var kritiska frÄgor ofta frÄnvarande och forskare med en annan uppfattning fick liten eller ingen uppmÀrksamhet.

Cirka en mĂ„nad efter varningen frĂ„n IPBES dök en annan rapport upp. Det var ocksĂ„ kopplat till FN och kom frĂ„n FN: s frĂ€mste vetenskapliga rĂ„dgivare i Trillion Tree Campaign. Thomas Crowther Ă€r professor i global ekosystem vid Swiss Federal Institute of Technology i ZĂŒrich. Hans arbete syftar till att skapa en holistisk förstĂ„else av ekologiska system i global skala som reglerar jordens klimat.

Man kan sÀga att professor Crowther Àr besatt av trÀd. Eller rÀttare sagt, antalet trÀd och deras pÄverkan pÄ klimatet. Det första man frÄgar dÄ Àr hur mÄnga trÀd det finns pÄ jorden. Crowther har rÀknat dem och 2015 publicerade han studien i Nature. Det finns drygt tre biljoner, 3 000 miljarder trÀd pÄ planeten.

Thomas Crowther.

NÀsta steg var att ta reda pÄ hur mÄnga trÀd som kan planteras och dess pÄverkan pÄ koldioxid i atmosfÀren, eftersom trÀd som vÀxer binder CO2. Genom att anvÀnda satellitdata och maskininlÀrning har vÀrldens jordmÄner analyserats utifrÄn om trÀd kan odlas dÀr och vilken typ av trÀd som passar bÀst. Resultatet publicerades i en annan prestigefylld vetenskaplig tidskrift, Science. DÀr visar forskarna hur en massiv trÀdplantering kan fÄnga upp till tvÄ tredjedelar av alla mÀnniskors orsakade koldioxidutslÀpp till en lÄg kostnad.

"Detta Àr vÀldigt större Àn den nÀst bÀsta lösningen, och detta Àr den överlÀgset billigaste," kommenterade Thomas Crowther.

Man skulle kunna tro att media, som rapporterar sÄ mycket om klimatförÀndringar, borde ge sÄdana optimistiska nyheter mycket exponering. Speciellt med tanke pÄ all uppmÀrksamhet som IPBES-rapporten gav en mÄnad tidigare.

Warp News studerade resultatet i svenska medier, som vanligtvis Àr mycket intresserade av klimatfrÄgor. Rapporten om trÀdplantering fick bara en tiondel av utrymmet som rapporten om arters utrotning, och ofta med en negativ vinkel och kritiska frÄgor i artikeln. JÀmför rubrikerna frÄn TT:

  • "FNs rapport: En miljon arter riskerar utrotning"
  • "Lösning av klimatförĂ€ndringar möts med skepsis"

Naturligtvis Àr kritiska Äsikter vÀlkomna, men borde de inte i sÄ fall finnas med i bÄda fallen?

Detta Àr ett utmÀrkt exempel pÄ den negativa balansen som vi sÄg i studien av tonen i nyhetsmedier.

Obalanserade nyhetsmedier ger mÀnniskor en förvrÀngd syn pÄ vÀrlden

Felet ligger inte att rapportera negativa nyheter, utan i balansen. Varför ska en negativ nyhet fÄ tio gÄnger mer uppmÀrksamhet Àn en positiv nyhet?

Som vi sÄg i föregÄende artikel om varför mÀnniskor Àr sÄ pessimistiska om framtiden, Àr fakta viktiga.

”Det finns ett tydligt samband mellan kunskapen om fakta och optimism. Ju mer du vet om tillstĂ„ndet i vĂ€rlden och dess framsteg, desto mer positiv kommer din syn pĂ„ framtiden att vara. Ju mindre kunskap du har, desto mer negativ syn pĂ„ framtiden."

Nyheter pÄverkar mÀnniskor. Negativa nyheter bidrar till att mÀnniskor har fel fakta om vÀrlden och det pÄverkar deras tankesÀtt.

Det Àr det frÀmsta skÀlet till att vi har grundat Warp News och delar faktabaserade optimistiska nyheter. Det hjÀlper till att balansera mÀnniskors nyhetsflöden och ge mÀnniskor en mer faktiskt korrekt syn pÄ vÀrlden.

Mathias Sundin
Chefredaktör, Warp News

🙈 Varför Ă€r mĂ€nniskor sĂ„ pessimistiska till framtiden? Del 1
En majoritet i vÀrldens rika lÀnder Àr pessimistiska till framtiden. En anledning Àr att de har sÀmre koll pÄ vÀrldens utveckling Àn ett gÀng schimpanser.FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.