Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: Självkörande fordon är en frihetsrevolution för människor med funktionshinder

💡 Optimist's Edge: Självkörande fordon är en frihetsrevolution för människor med funktionshinder

💡 Självkörande bilar kommer att se annorlunda ut och vara mycket billigare att åka i, vilket innebär en frihetsrevolution för personer med funktionsnedsättning.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

📈 Vad folk tror

De flesta tror att självkörande bilar kommer vara som dagens bilar, bara att de kör själva. Att två personer kommer att sitta fram, tre bak, fastspända i säkerhetsbälten och vända framåt.

De tror att bilarna kommer att ha dörrar som idag, och kommer att vara ganska svåra att ta sig i eller ur. Åtminstone om du är gammal, eller har någon form av funktionsnedsättning.

📈 Här är fakta

  • Utan behov av ratt, och det faktum att självkörande bilar kommer att vara extremt säkra – kommer de att se väldigt annorlunda ut än dagens bilar.
  • Om du har ett funktionshinder kan bilen utformas så att det är lätt att ta sig i och ur, och så att du sitter (eller ligger) bekvämt i den.
  • Om du använder rullstol kommer du att kunna köra rullstolen direkt in i fordonet. Du behöver inte ta dig ur rullstolen, vika den och lägga den i bagageutrymmet.
  • Naturligtvis kommer det inte att finnas något behov av att installera speciell körutrustning, anpassad för människor med funktionshinder. (Eftersom bilarna kör själva.)
  • Eftersom självkörande bilar per körd kilometer blir mycket billigare än dagens taxipriser, kommer människor som idag inte har råd att resa lika mycket kunna göra det.
Bild från Zoox.

Det här är Zoox, en självkörande bil. Den är inte designad för personer med funktionsnedsättning, men som du kan se ser den inte ut som en vanlig bil. Och det är ganska lätt att föreställa sig några designändringar som kan göra den perfekt för en person som använder rullstol eller har svårt att ta sig in i en vanlig bil.

Bild från Zoox.

💡 Optimist's Edge

💡 Självkörande bilar kommer att se annorlunda ut och vara mycket billigare att åka i, vilket innebär en frihetsrevolution för personer med funktionsnedsättning.

Ett funktionshinder är väldigt ofta något som begränsar din frihet. En av begränsningarna är resor. Det är svårare och dyrare att resa med ett funktionshinder. Självkörande fordon kommer att förändra en del av det, vilket gör det billigare och lättare att ta sig fram.

👇 Så får du Optimist's Edge

Självkörande bilar är snart här. Det är dags att börja fundera på vilka möjligheter det kommer att medföra. En självklar sak är självkörande bilar anpassade för personer med funktionsnedsättning.

Att designa och prototypa fordon för detta ändamål kommer att ta tid. Det är dags att börja nu.

Organisationer för personer med funktionsnedsättning bör sätta igång att påverka politiker, tillsynsmyndigheter och medieföretag så att övergången till självkörande bilar går smidigt och så snabbt som möjligt.

Mathias Sundin
Chefredaktör, Warp News

💡 Optimist’s Edge: Självkörande bilar är snart här
💡 Om 20 år kommer människor inte att tillåtas att köra bil på vanliga vägar eftersom datorer då kommer att köra mycket bättre. Detta kommer att föra med sig en stor förändring och massor av nya möjligheter. Tiden att börja tänka på detta är NU.
💡 Optimist’s Edge: Självkörande bilar kommer vara extremt säkra
💡 Självkörande bilar kommer att vara många gånger säkrare än människokörda bilar och rädda miljontals liv och hindra ännu fler människor från att skadas.
💡 Optimist’s Edge: Självkörande bilar kommer vara extremt snabba
Få människor kan köra i 300 km/h, som en F1-förare, och det är mycket farligt att göra det. Men det skulle vara lätt som en plätt för en självkörande bil.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.