Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: SjĂ€lvkörande bilar kommer vara extremt snabba

💡 Optimist's Edge: SjĂ€lvkörande bilar kommer vara extremt snabba

FÄ mÀnniskor kan köra i 300 km/h, som en F1-förare, och det Àr mycket farligt att göra det. Men det skulle vara lÀtt som en plÀtt för en sjÀlvkörande bil.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Första delen i serien om sjÀlvkörande fordon hittar du hÀr.

💡 Optimist’s Edge: SjĂ€lvkörande bilar Ă€r snart hĂ€r
💡 Om 20 Ă„r kommer mĂ€nniskor inte att tillĂ„tas att köra bil pĂ„ vanliga vĂ€gar eftersom datorer dĂ„ kommer att köra mycket bĂ€ttre. Detta kommer att föra med sig en stor förĂ€ndring och massor av nya möjligheter. Tiden att börja tĂ€nka pĂ„ detta Ă€r NU.

📈 Vad folk tror

Om folk har sett ett sjÀlvkörande fordon Àr det ofta nÄgot av typen en kvartersbuss. Den kör en specifik rutt, vÀldigt lÄngsamt. Som den hÀr i Stockholm.

Eller nÀr en Google Car stoppades av polisen, för att den körde för lÄngsamt.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Anledningen till att de Àr sÄ lÄngsamma Àr delvis extrem försiktighet. De anvÀnds för begrÀnsade tester, för att lÀra sig mer, inte riktigt för att fungera i trafiken.

Dessa bilar Àr inte heller sjÀlvkörande pÄ samma sÀtt som vi menar i den hÀr artikelserien. De kan bara köra specifika rutter eller inom smÄ omrÄden. Om du stÀllde bussen i en annan del av staden skulle den stÄ still och inte kunna köra nÄgonstans.

  • NĂ€r sjĂ€lvkörande bilar har nĂ„tt den nivĂ„ dĂ€r vi Ă€r sĂ„ sĂ€kra pĂ„ deras förmĂ„ga att vi kan ta bort ratten, kommer de att vara mycket, mycket snabbare.
  • Anledningen Ă€r densamma som varför sjĂ€lvkörande bilar blir extremt sĂ€kra: "360 graders sikt, den kan med millimeterprecision förstĂ„ vad som hĂ€nder, fatta blixtsnabba beslut och berĂ€kna och agera utifrĂ„n flera möjliga utfall."
  • FĂ„ mĂ€nniskor kan köra i 300 kilometer i timmen, som en F1-förare, och det Ă€r mycket farligt att göra det. PĂ„ grund av den höga hastigheten behöver din hjĂ€rna hantera mycket mer information och fatta snabbare beslut. Men det skulle vara lĂ€tt som en plĂ€tt för ett autonomt fordon.
  • För att fĂ„ riktigt höga hastigheter mĂ„ste varje bil vara sjĂ€lvkörande. Åtminstone pĂ„ den specifika vĂ€gen. Bilarna kommer att behöva interagera med varandra trĂ„dlöst. Varje bil behöver ocksĂ„ bearbeta information och fatta beslut blixtsnabbt. Adderar man en mĂ€nniskokörd bil blir resultatet en krasch.
  • NĂ€r de villkoren Ă€r uppfyllda skulle alla bilar pĂ„ den vĂ€gen kunna köra riktigt fort.

💡 Optimist's Edge

💡 NĂ€r alla bilar pĂ„ en vĂ€g Ă€r sjĂ€lvkörande kommer de att kunna köra riktigt fort och förkorta vĂ„ra restider.

FörestÀll dig inte bara riktigt snabba transporter av mÀnniskor, utan Àven varor. Stora lastbilar som kör 200-250 kilometer i timmen, utan att behöva stanna för mat eller för att sova. Leveranstider (och kostnader) kommer att minska dramatiskt.

Specialdesignade bilar och vÀgar skulle kunna göra det möjligt för extremt höga hastigheter pÄ kanske 500 eller 600 kilometer per timme.

👇 SĂ„ fĂ„r du Optimist's Edge

Nya större vÀgar, som motorvÀgar, borde redan idag utformas med detta i Ätanke. Till att börja med skulle ett körfÀlt kunna dedikeras till sjÀlvkörande bilar för att fÄ trafiken att gÄ smidigare. Om det körfÀltet kan stÀngas av för personbilar kan hastighetsgrÀnsen bli högre.

NÀr alla bilar Àr sjÀlvkörande bilar behöver de flesta vÀgar anpassas. Olika körfÀlt kan ha olika hastighetsbegrÀnsningar, och i dem kör alla bilar i exakt samma hastighet.

Detta Àr ytterligare ett argument som vi kan anvÀnda för att frÀmja en snabb som möjligt övergÄng till sjÀlvkörande bilar. De kommer att fÄ en hel del motstÄnd frÄn medias sensationslystnad, irrationella rÀdslor och politisk populism. Vi mÄste visa vÀrlden de andra argumenten, som supersÀkra och extremt snabba bilar.

Mathias Sundin
Chefredaktör, Warp News

Andra artiklar i serien om sjÀlvkörande bilar:

💡 Optimist’s Edge: SjĂ€lvkörande bilar Ă€r snart hĂ€r
💡 Om 20 Ă„r kommer mĂ€nniskor inte att tillĂ„tas att köra bil pĂ„ vanliga vĂ€gar eftersom datorer dĂ„ kommer att köra mycket bĂ€ttre. Detta kommer att föra med sig en stor förĂ€ndring och massor av nya möjligheter. Tiden att börja tĂ€nka pĂ„ detta Ă€r NU.
💡 Optimist’s Edge: SjĂ€lvkörande bilar kommer vara extremt sĂ€kra
💡 SjĂ€lvkörande bilar kommer att vara mĂ„nga gĂ„nger sĂ€krare Ă€n mĂ€nniskokörda bilar och rĂ€dda miljontals liv och hindra Ă€nnu fler mĂ€nniskor frĂ„n att skadas.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.