Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: Självkörande bilar kommer vara extremt snabba

💡 Optimist's Edge: Självkörande bilar kommer vara extremt snabba

Få människor kan köra i 300 km/h, som en F1-förare, och det är mycket farligt att göra det. Men det skulle vara lätt som en plätt för en självkörande bil.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Första delen i serien om självkörande fordon hittar du här.

💡 Optimist’s Edge: Självkörande bilar är snart här
💡 Om 20 år kommer människor inte att tillåtas att köra bil på vanliga vägar eftersom datorer då kommer att köra mycket bättre. Detta kommer att föra med sig en stor förändring och massor av nya möjligheter. Tiden att börja tänka på detta är NU.

📈 Vad folk tror

Om folk har sett ett självkörande fordon är det ofta något av typen en kvartersbuss. Den kör en specifik rutt, väldigt långsamt. Som den här i Stockholm.

Eller när en Google Car stoppades av polisen, för att den körde för långsamt.

📈 Här är fakta

Anledningen till att de är så långsamma är delvis extrem försiktighet. De används för begränsade tester, för att lära sig mer, inte riktigt för att fungera i trafiken.

Dessa bilar är inte heller självkörande på samma sätt som vi menar i den här artikelserien. De kan bara köra specifika rutter eller inom små områden. Om du ställde bussen i en annan del av staden skulle den stå still och inte kunna köra någonstans.

  • När självkörande bilar har nått den nivå där vi är så säkra på deras förmåga att vi kan ta bort ratten, kommer de att vara mycket, mycket snabbare.
  • Anledningen är densamma som varför självkörande bilar blir extremt säkra: "360 graders sikt, den kan med millimeterprecision förstå vad som händer, fatta blixtsnabba beslut och beräkna och agera utifrån flera möjliga utfall."
  • Få människor kan köra i 300 kilometer i timmen, som en F1-förare, och det är mycket farligt att göra det. På grund av den höga hastigheten behöver din hjärna hantera mycket mer information och fatta snabbare beslut. Men det skulle vara lätt som en plätt för ett autonomt fordon.
  • För att få riktigt höga hastigheter måste varje bil vara självkörande. Åtminstone på den specifika vägen. Bilarna kommer att behöva interagera med varandra trådlöst. Varje bil behöver också bearbeta information och fatta beslut blixtsnabbt. Adderar man en människokörd bil blir resultatet en krasch.
  • När de villkoren är uppfyllda skulle alla bilar på den vägen kunna köra riktigt fort.

💡 Optimist's Edge

💡 När alla bilar på en väg är självkörande kommer de att kunna köra riktigt fort och förkorta våra restider.

Föreställ dig inte bara riktigt snabba transporter av människor, utan även varor. Stora lastbilar som kör 200-250 kilometer i timmen, utan att behöva stanna för mat eller för att sova. Leveranstider (och kostnader) kommer att minska dramatiskt.

Specialdesignade bilar och vägar skulle kunna göra det möjligt för extremt höga hastigheter på kanske 500 eller 600 kilometer per timme.

👇 Så får du Optimist's Edge

Nya större vägar, som motorvägar, borde redan idag utformas med detta i åtanke. Till att börja med skulle ett körfält kunna dedikeras till självkörande bilar för att få trafiken att gå smidigare. Om det körfältet kan stängas av för personbilar kan hastighetsgränsen bli högre.

När alla bilar är självkörande bilar behöver de flesta vägar anpassas. Olika körfält kan ha olika hastighetsbegränsningar, och i dem kör alla bilar i exakt samma hastighet.

Detta är ytterligare ett argument som vi kan använda för att främja en snabb som möjligt övergång till självkörande bilar. De kommer att få en hel del motstånd från medias sensationslystnad, irrationella rädslor och politisk populism. Vi måste visa världen de andra argumenten, som supersäkra och extremt snabba bilar.

Mathias Sundin
Chefredaktör, Warp News

Andra artiklar i serien om självkörande bilar:

💡 Optimist’s Edge: Självkörande bilar är snart här
💡 Om 20 år kommer människor inte att tillåtas att köra bil på vanliga vägar eftersom datorer då kommer att köra mycket bättre. Detta kommer att föra med sig en stor förändring och massor av nya möjligheter. Tiden att börja tänka på detta är NU.
💡 Optimist’s Edge: Självkörande bilar kommer vara extremt säkra
💡 Självkörande bilar kommer att vara många gånger säkrare än människokörda bilar och rädda miljontals liv och hindra ännu fler människor från att skadas.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.