Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚗 UtslĂ€ppen frĂ„n personbilar minskar kraftigt

🚗 UtslĂ€ppen frĂ„n personbilar minskar kraftigt

KoldioxidutslÀppen i Sverige minskade under 2022 och en stor del av orsaken Àr att personbilarna nu slÀpper ut mindre koldioxid.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Den senaste statistiken frÄn SCB visar att utslÀppen av vÀxthusgaser frÄn hushÄllen minskar med 11 procent tredje kvartalet 2022 jÀmfört med motsvarande kvartal Äret innan. Ser vi till hela den svenska ekonomin sÄ minskar utslÀppen med fyra procent tredje kvartalet 2022 och hamnar pÄ 11,7 miljoner ton koldioxidekvivalenter.

HÀlften av den totala minskningen stÄr utslÀppen frÄn personbilar för. Enligt SCB beror minskningen i första hand pÄ att andelen biobrÀnsle i bensin och diesel har ökat.

JÀmför vi med hur det var före pandemin sÄ har utslÀppen gÄtt ner med 16 procent. Samtidigt har BNP gÄtt upp och ökade med 2,5 procent under Äret.

UtslÀppen av vÀxthusgaser i Sverige gÄr stadigt ner trots att BNP gÄr upp. Illustration: SCB

”De svenska hushĂ„llen minskade sina utslĂ€pp med 250 kiloton koldioxidekvivalenter tredje kvartalet. Minskningen Ă€r i samma storleksordning som den vi sĂ„g i början av Coronapandemin, andra kvartalet 2020”, sĂ€ger Annika Damm, analytiker pĂ„ SCB:s miljörĂ€kenskaper, i ett pressmeddelande.

♻ Vindturbiner kan snart fĂ„nga CO2 och samtidigt generera förnybar energi
Snart kommer vindkraftverk kunna bÄde förse vÀrlden med ren energi och samtidigt fÄnga upp koldioxid frÄn luften samt anvÀnda den för att producera material som till exempel betong.
💡 Optimist’s Edge: SĂ„ gĂ„r cement frĂ„n 8% till 0% av de globala CO2-utslĂ€ppen
💡 Ny grön cement skulle kunna ta bort upp till Ă„tta procent av de globala CO2-utslĂ€ppen, och dessutom bli starkare och billigare.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.