Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩏 Space for Wildlife lanserades vid vĂ€rldsutstĂ€llningen Expo 2020

🩏 Space for Wildlife lanserades vid vĂ€rldsutstĂ€llningen Expo 2020

Peace Parks Foundation tar nu hjÀlp av rymdteknik för att stoppa tjuvjÀgare och fÄ bÀttre koll pÄ natur och djur i sina fredsparker i södra Afrika. Warp News deltog vid lanseringen av projektet vid Expo 2020 i Dubai.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Peace Parks Foundation tar nu hjÀlp av svenska rymdföretaget Umbilical Design för att anvÀnda rymdteknik för att skydda utrotningshotade djur. De lanserade samarbetet pÄ vÀrldsutstÀllningen Expo 2020, dÀr Àven Warp News deltog.

Peace Parks startades i slutet pÄ 1990-talet av bland andra Nelson Mandela. Idéen Àr att utveckla och bevara ekosystem och att göra det över nationsgrÀnser. PÄ det sÀttet vill man, förutom att ta hand om naturen, ocksÄ skapa samarbete och fred mellan lÀnder.

Ett stort hot mot djur som noshörning Àr tjuvskytte. Deras horn Àr efterfrÄgade i exempelvis Kina. Att övervaka dessa gigantiska omrÄden Àr svÄrt. Ett nytt övervakningssystem togs i bruk 2017 och har varit mycket effektivt. Det anvÀnder radar och elekro-optiska sensorer vilket kan upptÀcka, klassificera och följa mÀnsklig aktivitet pÄ ett lÄngt avstÄnd.

Bild frÄn peaceparks.se

Postkod-Meerkat kallas det, efter det stora stöd som Postkodlotteriet varje Är ger till Peace Parks. Sedan 2017 har mer Àn 95 procent av tjuvjakten i Krugerparken upptÀckts, 80 procent av incidenterna har störts och 65 procent av misstÀnkta tjuvjÀgare har gripits. I vissa omrÄden har tjuvjakten upphört helt, enligt Peace Parks sjÀlva.

Ordförande för Peace Parks Sverige, Anna C. Belfrage, inledningstalar.

Med lanseringen av Space for Wildlife pÄbörjar man nu arbetet med att anvÀnda rymdteknik i sitt arbete. En Ànnu effektivare lösning Àn Postkods-Meerkat skulle kunna vara satelliter. De kan tÀcka större ytor och bli en bÄde effektivare och billigare lösning. Vi har tidigare skrivit om satelliter som rÀknar elefanter.

Inför lanseringen sa Helena Johnzon Dahl frÄn Peace Parks:

"Teknik och kommunikation kan vara en frÄga om liv och död, bÄde för djuren och för parkvakterna, Vi har i samarbete med Umbilical Design kartlagt flera omrÄden, som till exempel utrustning för parkvakter, kameror, kommunikation, drönare och sensorer som kan dra nytta av insikter och teknik frÄn rymdsektorn."

Konrad Olsson leder ett panelsamtal med professor Jan Staël von Holstein, Herman Stander frÄn Peace Parks Foundation, Cecilia Hertz frÄn Umbilical Design och Tina Sjögren frÄn Pythom Space.

Warp News deltog vid lanseringseventet och pratade om hur vi behöver rymd för att lösa problem pÄ jorden. NÄgot Cornelia Ekvall tidigare skrivit en Optimist's Edge-artikel om.

Undertecknad pÄ scenen vid lanseringen av Space for Wildlife.

Mathias Sundin


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.