Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐘 Satelliter rĂ€knar elefanter frĂ„n rymden

🐘 Satelliter rĂ€knar elefanter frĂ„n rymden

Forskare anvÀnder satellitbilder för att rÀkna afrikanska elefanter.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Forskare frÄn Oxford och Baths universitet i Storbritannien har utvecklat en metod för att rÀkna elefanter i komplexa miljöer med hjÀlp av bilder frÄn Maxar satelliter. Detta genombrott möjliggör övervakning av upp till 5 000 kvadratkilometer av elefanternas habitat en molnfri dag.

För att rÀkna elefanterna anvÀnder forskarna nÄgot som kallas maskininlÀrning. Forskare lÀr och trÀnar datorer genom maskininlÀrningen sÄ att de ska kÀnna igen elefanter i olika miljöer och landskap. Dr Olga Isupova, skaparen av algoritmen, sa till BBC:

– Vi presenterar bara exempel för algoritmen och sĂ€ger: Det hĂ€r Ă€r en elefant, det hĂ€r Ă€r inte en elefant. Genom att göra detta kan vi trĂ€na maskinen att kĂ€nna igen smĂ„ detaljer som vi inte skulle kunna uppfatta med blotta ögat.

Till att börja med observerade forskarna Sydafrikas Addo Elephant National Park pÄ grund av den höga tÀthet av elefanter i reservatet. OmrÄdet har ocksÄ bÄde tÀt och öppen savann, vilket gjorde det möjligt för maskinvaran att se elefanter mot en mÀngd olika bakgrunder.

Denna metod kan bli en effektiv ersÀttning för övervakning gjord av mÀnniskor i flygplan. Organisationer som arbetar med bevarande Àr redan nyfikna pÄ metoden.

Afrikanska elefanter listas som "sÄrbara" pÄ IUCN Red List of Threatened Species. I en intervju med Cnet sa Olga Isupova att noggrann övervakning Àr nödvÀndig om vi ska bevara arten.

Detta projekt öppnar upp för ett nytt och effektivt sÀtt att övervaka Àven andra utsatta och hotade djurarter.

Om du vill lĂ€sa hela uppsatsen om elefantdetekteringsarbetet kan du göra det HÄR.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.