Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐘 Satelliter räknar elefanter från rymden

🐘 Satelliter räknar elefanter från rymden

Forskare använder satellitbilder för att räkna afrikanska elefanter.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Forskare från Oxford och Baths universitet i Storbritannien har utvecklat en metod för att räkna elefanter i komplexa miljöer med hjälp av bilder från Maxar satelliter. Detta genombrott möjliggör övervakning av upp till 5 000 kvadratkilometer av elefanternas habitat en molnfri dag.

För att räkna elefanterna använder forskarna något som kallas maskininlärning. Forskare lär och tränar datorer genom maskininlärningen så att de ska känna igen elefanter i olika miljöer och landskap. Dr Olga Isupova, skaparen av algoritmen, sa till BBC:

– Vi presenterar bara exempel för algoritmen och säger: Det här är en elefant, det här är inte en elefant. Genom att göra detta kan vi träna maskinen att känna igen små detaljer som vi inte skulle kunna uppfatta med blotta ögat.

Till att börja med observerade forskarna Sydafrikas Addo Elephant National Park på grund av den höga täthet av elefanter i reservatet. Området har också både tät och öppen savann, vilket gjorde det möjligt för maskinvaran att se elefanter mot en mängd olika bakgrunder.

Denna metod kan bli en effektiv ersättning för övervakning gjord av människor i flygplan. Organisationer som arbetar med bevarande är redan nyfikna på metoden.

Afrikanska elefanter listas som "sårbara" på IUCN Red List of Threatened Species. I en intervju med Cnet sa Olga Isupova att noggrann övervakning är nödvändig om vi ska bevara arten.

Detta projekt öppnar upp för ett nytt och effektivt sätt att övervaka även andra utsatta och hotade djurarter.

Om du vill läsa hela uppsatsen om elefantdetekteringsarbetet kan du göra det HÄR.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.