Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐘🛰 Rymdteknik - ett sätt att stoppa tjuvjakten

🐘🛰 Rymdteknik - ett sätt att stoppa tjuvjakten

Rymdteknik ska hjälpa till och stoppa tjuvjakten genom att tillgängliggöra kunskap och teknik.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Tjuvjakten är ett globalt problem, eftersom den illegala handeln ständigt hittar nya vägar att hålla sig under radarn. Sorgligt nog dödas till exempel 30 000 afrikanska elefanter varje år. Dagens tjuvjägare har tillgång till modern teknik såväl som tunga vapen. Detta försätter parkvakter i en knepig situation där de behöver väldigt avancerad utrustning för att kunna skydda djuren. Men än finns det hopp.

Peace Parks Foundation tillsammans med Umbilical Design tar täten i detta projekt att stoppa tjuvjakten. Deras mål är att förse parker, såväl som dess vakter, med utrustning som kan dra nytta av rymdsektorn. I ett pressmeddelande från Umbilical Design sade Helena Johnzon Dahl från Peace Parks Foundation följande.

– Teknik och kommunikation kan vara en fråga om liv och död, både för djuren och för parkvakterna, Vi har i samarbete med Umbilical Design kartlagt flera områden, som till exempel utrustning för parkvakter, kameror, kommunikation, drönare och sensorer som kan dra nytta av insikter och teknik från rymdsektorn.

Cecilia Hertz, grundare och VD för Umbilical Design berättar:

– När jag för ett par år sedan fick vetskapen om att 55 elefanter dödas per dygn var det en självklarhet att engagera mig för att tillgängliggöra kunskap och teknik från rymdsektorn i Peace Parks Foundations viktiga och globalt omfamnande arbete.

Peace Parks Foundation hemsida berättar att de fokuserar på fyra insatser:

  1. Teknologi och innovation
  2. Viltbrottsundersökningar
  3. Påverkansarbete på avsättningsmarknaden: kunskap och utbildning
  4. Stöd till lokal samhällsutveckling

I pressmeddelandet står det att Peace Parks Foundation och Umbilical Design, tillsammans med sponsorer och partners, ska “visa rymdforskningens innovationskraft och vilken roll den kan spela för kampen mot tjuvjakt”. Projektet Space for Wildlife kommer presenteras på en programdag under världsutställningen Expo 2020 Dubai, i den svenska paviljongen. Utställningen har startdatumet 1 oktober 2021.

– Utöver rymdsektorn ser vi fram emot att bjuda in partners och sponsorer för att accelerera detta angelägna projekt. Vi kan inte tänka oss en bättre plattform än Expo 2020 Dubai för att synliggöra en global utmaning inför en global publik med 190 medverkande länder, säger Cecilia Hertz och Helena Johnzon Dahl.

Rymdteknik är inte oanvänt när det kommer till att minska tjuvjakten. Redan 2014 användes satellitbilder för att minska tjuvjakten i Balule Nature Reserve i Nairobi, Sydafrika.

Reservatet rekryterade en konsult vid namn Tom Snitch. Snitch tog med sig satellitbilder över parken, vilket var den första gången parkvakterna sett en bilder av reservatet ur fågelperspektiv. Tidigare jobbade de utifrån kartor gjorda tiotals år tidigare.

Efter att ha studerat satellitbilderna med utgångspunkt från vart de hittat de döda djuren så blev det tydligt att tjuvjägarna iakttagit djuren från en väg utanför staketet till parken. I skydd av mörkret klättrade de över staketet och dödade djuren.

Tack vare den informationen började parkvakterna patrullera nära vägen. När djuren befann sig nära staketet försökte vakterna uppmuntra djuren att röra sig tillbaka in i “bushen”. Snitch berättar för Devex:

– Nästan omedelbart stoppades tjuvjakten. [...] Vad parkvakterna behöver göra är att använda satellitbilder för att minska arealen de behöver täcka.

Satellitbilder kan också hjälpa till att identifiera avskogning och förse forskare med information om vilka bevarandeåtgärder som bör tas för att hjälpa utrotningshotade djur. Samarbete över områdesgränser kan ge så värdefulla framsteg och lyckade resultat.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.