Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐘🛰 Rymdteknik - ett sĂ€tt att stoppa tjuvjakten

🐘🛰 Rymdteknik - ett sĂ€tt att stoppa tjuvjakten

Rymdteknik ska hjÀlpa till och stoppa tjuvjakten genom att tillgÀngliggöra kunskap och teknik.

Linn Winge
Linn Winge

Tjuvjakten Àr ett globalt problem, eftersom den illegala handeln stÀndigt hittar nya vÀgar att hÄlla sig under radarn. Sorgligt nog dödas till exempel 30 000 afrikanska elefanter varje Är. Dagens tjuvjÀgare har tillgÄng till modern teknik sÄvÀl som tunga vapen. Detta försÀtter parkvakter i en knepig situation dÀr de behöver vÀldigt avancerad utrustning för att kunna skydda djuren. Men Àn finns det hopp.

Peace Parks Foundation tillsammans med Umbilical Design tar tÀten i detta projekt att stoppa tjuvjakten. Deras mÄl Àr att förse parker, sÄvÀl som dess vakter, med utrustning som kan dra nytta av rymdsektorn. I ett pressmeddelande frÄn Umbilical Design sade Helena Johnzon Dahl frÄn Peace Parks Foundation följande.

– Teknik och kommunikation kan vara en frĂ„ga om liv och död, bĂ„de för djuren och för parkvakterna, Vi har i samarbete med Umbilical Design kartlagt flera omrĂ„den, som till exempel utrustning för parkvakter, kameror, kommunikation, drönare och sensorer som kan dra nytta av insikter och teknik frĂ„n rymdsektorn.

Cecilia Hertz, grundare och VD för Umbilical Design berÀttar:

– NĂ€r jag för ett par Ă„r sedan fick vetskapen om att 55 elefanter dödas per dygn var det en sjĂ€lvklarhet att engagera mig för att tillgĂ€ngliggöra kunskap och teknik frĂ„n rymdsektorn i Peace Parks Foundations viktiga och globalt omfamnande arbete.

Peace Parks Foundation hemsida berÀttar att de fokuserar pÄ fyra insatser:

  1. Teknologi och innovation
  2. Viltbrottsundersökningar
  3. PÄverkansarbete pÄ avsÀttningsmarknaden: kunskap och utbildning
  4. Stöd till lokal samhÀllsutveckling

I pressmeddelandet stĂ„r det att Peace Parks Foundation och Umbilical Design, tillsammans med sponsorer och partners, ska “visa rymdforskningens innovationskraft och vilken roll den kan spela för kampen mot tjuvjakt”. Projektet Space for Wildlife kommer presenteras pĂ„ en programdag under vĂ€rldsutstĂ€llningen Expo 2020 Dubai, i den svenska paviljongen. UtstĂ€llningen har startdatumet 1 oktober 2021.

– Utöver rymdsektorn ser vi fram emot att bjuda in partners och sponsorer för att accelerera detta angelĂ€gna projekt. Vi kan inte tĂ€nka oss en bĂ€ttre plattform Ă€n Expo 2020 Dubai för att synliggöra en global utmaning inför en global publik med 190 medverkande lĂ€nder, sĂ€ger Cecilia Hertz och Helena Johnzon Dahl.

Rymdteknik Àr inte oanvÀnt nÀr det kommer till att minska tjuvjakten. Redan 2014 anvÀndes satellitbilder för att minska tjuvjakten i Balule Nature Reserve i Nairobi, Sydafrika.

Reservatet rekryterade en konsult vid namn Tom Snitch. Snitch tog med sig satellitbilder över parken, vilket var den första gÄngen parkvakterna sett en bilder av reservatet ur fÄgelperspektiv. Tidigare jobbade de utifrÄn kartor gjorda tiotals Är tidigare.

Efter att ha studerat satellitbilderna med utgÄngspunkt frÄn vart de hittat de döda djuren sÄ blev det tydligt att tjuvjÀgarna iakttagit djuren frÄn en vÀg utanför staketet till parken. I skydd av mörkret klÀttrade de över staketet och dödade djuren.

Tack vare den informationen började parkvakterna patrullera nĂ€ra vĂ€gen. NĂ€r djuren befann sig nĂ€ra staketet försökte vakterna uppmuntra djuren att röra sig tillbaka in i “bushen”. Snitch berĂ€ttar för Devex:

– NĂ€stan omedelbart stoppades tjuvjakten. [...] Vad parkvakterna behöver göra Ă€r att anvĂ€nda satellitbilder för att minska arealen de behöver tĂ€cka.

Satellitbilder kan ocksÄ hjÀlpa till att identifiera avskogning och förse forskare med information om vilka bevarandeÄtgÀrder som bör tas för att hjÀlpa utrotningshotade djur. Samarbete över omrÄdesgrÀnser kan ge sÄ vÀrdefulla framsteg och lyckade resultat.

📝 FĂ„ en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.