Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸș RekordmĂ„nga nya fjĂ€llrĂ€var under 2022

đŸș RekordmĂ„nga nya fjĂ€llrĂ€var under 2022

FjÀllrÀven har ÄterhÀmtat sig starkt de senaste decennierna och 2022 sÄg ett rekordantal nya kullar av fjÀllrÀvsungar.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

För drygt 20 Ă„r sedan var fjĂ€llrĂ€ven nĂ€ra att utrotas i Sverige och Norge. DĂ„ fanns det bara 40–60 individer kvar. Sedan dess har den haft en remarkabel Ă„terhĂ€mtning och 2022 blev ett rekordĂ„r.

Den inventering som NaturvÄrdsverket nyligen gjort registrerade 164 nya rÀvkullar 2022. Dessutom blev 88 valpar vuxna under Äret. Totalt rÀknar forskarna med att det nu finns över 550 vuxna fjÀllrÀvar i Sverige, Norge och Finland (som nu ocksÄ Àr med i inventeringen).

Det finns flera orsaker till fjÀllrÀvens starka ÄterhÀmtning. En Àr att det varit god tillgÄng pÄ fjÀllrÀvens huvudföda smÄgnagare. Sedan har ocksÄ bevarandeÄtgÀrder som stödutfodring och avskjutning av konkurrerande rödrÀvar gett resultat.

”Under de senaste 20 Ă„ren Ă€r det ett rekordĂ„r. Det ser ut som att de omfattande Ă„tgĂ€rder som har gjorts för att bevara fjĂ€llrĂ€ven fortsĂ€tter att ge resultat”, sĂ€ger Malin Åhl, vilthandlĂ€ggare pĂ„ NaturvĂ„rdsverket, i ett pressmeddelande.

Forskarna hoppas nu att bevarandeÄtgÀrderna ska fortsÀtta ge resultat och stÀrka fjÀllrÀvsstammen ytterligare.

”Det Ă€r kul att se att allt arbete som alla inblandade gör ger frukt eller i det hĂ€r fallet kullar. Vad gĂ€ller Ă„rets rekord Ă€r det tvĂ„ fler kullar Ă€n det tidigare rekordet. Ännu roligare Ă€n det svenska rekordet Ă€r föryngringen i Finland, den första sedan 1996 och förhoppningsvis starten pĂ„ en fortsatt Ă„teretablering i Finland. Inom projektet fortsĂ€tter vi nu att driva forskning om ekologi, genetik och bevarande och ser med tillförsikt framtiden an med nyligen erhĂ„llna forskningsanslag”, sĂ€ger Johan WallĂ©n, forskare i zoologi vid Stockholms universitet och en av forskarna bakom inventeringen.

LÀs mer om Svenska FjÀllrÀvsprojektet hÀr.

Foto: Svenska fjÀllrÀvsprojektet/Hjalmar Stake

🇾đŸ‡Ș Stor ökning av antalet fjĂ€llrĂ€var
Över dubbelt sĂ„ mĂ„nga fjĂ€llrĂ€vskullar föddes i VĂ€sterbotten i Ă„r i jĂ€mförelse med 2020, visar LĂ€nstyrelsens inventering. Ett starkt skĂ€l Ă€r tillgĂ„ngen till fjĂ€llĂ€mmel.
💡 Optimist’s Edge: De vilda djurens Ă„terkomst
Det Àr lÀtt att förestÀlla sig att vilda djur Àr pÄ tillbakagÄng i Europa. Men den bilden stÀmmer inte med verkligheten. TvÀrtom hÄller mÄnga arter pÄ att göra en comeback. Det Àr goda nyheter pÄ flera sÀtt. Maria Eriksson reder ut varför.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.