Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐺 Rekordmånga nya fjällrävar under 2022

🐺 Rekordmånga nya fjällrävar under 2022

Fjällräven har återhämtat sig starkt de senaste decennierna och 2022 såg ett rekordantal nya kullar av fjällrävsungar.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

För drygt 20 år sedan var fjällräven nära att utrotas i Sverige och Norge. Då fanns det bara 40–60 individer kvar. Sedan dess har den haft en remarkabel återhämtning och 2022 blev ett rekordår.

Den inventering som Naturvårdsverket nyligen gjort registrerade 164 nya rävkullar 2022. Dessutom blev 88 valpar vuxna under året. Totalt räknar forskarna med att det nu finns över 550 vuxna fjällrävar i Sverige, Norge och Finland (som nu också är med i inventeringen).

Det finns flera orsaker till fjällrävens starka återhämtning. En är att det varit god tillgång på fjällrävens huvudföda smågnagare. Sedan har också bevarandeåtgärder som stödutfodring och avskjutning av konkurrerande rödrävar gett resultat.

”Under de senaste 20 åren är det ett rekordår. Det ser ut som att de omfattande åtgärder som har gjorts för att bevara fjällräven fortsätter att ge resultat”, säger Malin Åhl, vilthandläggare på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Forskarna hoppas nu att bevarandeåtgärderna ska fortsätta ge resultat och stärka fjällrävsstammen ytterligare.

”Det är kul att se att allt arbete som alla inblandade gör ger frukt eller i det här fallet kullar. Vad gäller årets rekord är det två fler kullar än det tidigare rekordet. Ännu roligare än det svenska rekordet är föryngringen i Finland, den första sedan 1996 och förhoppningsvis starten på en fortsatt återetablering i Finland. Inom projektet fortsätter vi nu att driva forskning om ekologi, genetik och bevarande och ser med tillförsikt framtiden an med nyligen erhållna forskningsanslag”, säger Johan Wallén, forskare i zoologi vid Stockholms universitet och en av forskarna bakom inventeringen.

Läs mer om Svenska Fjällrävsprojektet här.

Foto: Svenska fjällrävsprojektet/Hjalmar Stake

🇸🇪 Stor ökning av antalet fjällrävar
Över dubbelt så många fjällrävskullar föddes i Västerbotten i år i jämförelse med 2020, visar Länstyrelsens inventering. Ett starkt skäl är tillgången till fjällämmel.
💡 Optimist’s Edge: De vilda djurens återkomst
Det är lätt att föreställa sig att vilda djur är på tillbakagång i Europa. Men den bilden stämmer inte med verkligheten. Tvärtom håller många arter på att göra en comeback. Det är goda nyheter på flera sätt. Maria Eriksson reder ut varför.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.