Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩈 HĂ„rdare handelsregler ska skydda hajar frĂ„n utrotning

🩈 HĂ„rdare handelsregler ska skydda hajar frĂ„n utrotning

Nu ska det bli svÄrare att handla med hajfenor, vilket kan rÀdda mÄnga arter av hammarhajar och grÄhajar frÄn utrotning.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Över en tredjedel av vĂ€rldens hajarter Ă€r pĂ„ grĂ€nsen till att utrotas, men nya regler för handeln med hajfenor kan rĂ€dda hajarna, rapporterar Forbes.

Det Àr de 150 lÀnder som Àr med i Cites-avtalet som nu kommit överens om att all handel med fenor och kött frÄn hammarhajar och grÄhajar Àr förbjuden om det inte gÄr att visa att jakten Àr hÄllbar, vilket Àr i praktiken omöjligt.

Det hÀr ska ge myndigheterna runt om i vÀrlden mycket bÀttre möjligheter att stoppa fisket efter hajfenor som idag till stora delar Àr helt oreglerad.

Runt 25 procent av handeln med hajfenor stÄr idag under nÄgon form av kontroll. Med de nya bestÀmmelserna regleras mycket av handeln eftersom hammarhajar och grÄhajar Àr de som stÄr för en stor del av alla hajfenor som sÀljs.

”Dessa tvĂ„ hajfamiljer stĂ„r för klart över hĂ€lften av alla hajfenor som sĂ€ljs, vilket idag Ă€r en marknad pĂ„ 500 miljoner dollar. Nu kommer ingen handel att vara möjlig om den inte Ă€r hĂ„llbar och det ger dessa arter chansen att Ă„terhĂ€mta sig”, sĂ€ger Luke Warwick, chef för naturvĂ„rdsorganisationen Wildlife Conservation Society Shark and Ray Conservation, i en kommentar till Forbes.

🩈 Hawaii - den första delstaten i USA att införa förbud mot hajfiske
Sedan 1 januari i Är har Hawaii haft förbud mot hajfiske. Det Àr den första amerikanska delstaten som inför ett sÄdant förbud.
🩈 Upplysta nĂ€t rĂ€ddar utrotningshotade hajar och rockor
Blinkande LED-lampor kan skrÀmma bort fiskar som yrkesfiskarna inte vill fÄnga utan att för den skull minska fÄngsten av annan fisk.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.