Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩈 Upplysta nĂ€t rĂ€ddar utrotningshotade hajar och rockor

🩈 Upplysta nĂ€t rĂ€ddar utrotningshotade hajar och rockor

Blinkande LED-lampor kan skrÀmma bort fiskar som yrkesfiskarna inte vill fÄnga utan att för den skull minska fÄngsten av annan fisk.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Ett problem för bÄde fiskar och yrkesfiskare Àr att en del av det som fastnar i nÀtet Àr bifÄngster. Det vill sÀga fiskar som inte var mÄlet för fisket. Det kan drabba utrotningshotade arter som hajar och rockor och gör att fisket tar lÀngre tid eftersom yrkesfiskarna mÄste slÀnga bort de arter de inte kan sÀlja.

Men nu visar forskning frÄn Arizona State University att en sÄ enkel lösning som att fÀsta LED-lampor pÄ nÀten kan lösa mycket av problemet.

Professor Jesse Senko vid Arizona State University inspekterar upplysta nÀt som kan minska bifÄngsterna av hajar och rockor med 95 procent. Bild: Arizona State University.

Tidigare studier har visat att upplysta nÀt kan hjÀlpa havssköldpaddor att undvika nÀt och nu visar det sig alltsÄ att metoden Àven fungerar för andra arter.

– De hĂ€r resultaten visar att fördelarna med upplysta nĂ€t inte Ă€r begrĂ€nsade till havssköldpaddor utan att metoden har potential att rĂ€dda orĂ€kneliga mĂ€ngder fisk inklusive hotade arter som annars skulle slĂ€ngas tillbaka ner i havet skadade eller döda, sĂ€ger Jesse Senko, forskare vid Arizona State University och försteförfattare till studien i ett pressmeddelande.

Ett försök visade att bara man anvÀnder rÀtt ljus sÄ skrÀmmer det inte bort fisken yrkesfiskarna Àr ute efter, men minskade bifÄngsterna av haj och rocka med 95 procent. Dessutom gick det 57 procent snabbare för yrkesfiskarna att bÀrga nÀten.

– Rent praktiskt innebĂ€r det att yrkesfiskarna i vĂ„rt försök kan spara mellan 55 och 70 minuter per resa nĂ€r de anvĂ€nder upplysta nĂ€t. Dessutom kan det höja kvaliteten pĂ„ fisken de sĂ€ljer eftersom de snabbare kan komma till hamn och sĂ€lja en fĂ€rskare produkt, sĂ€ger Jesse Senko.

Forskarna ska nu gÄ vidare och bland annat försöka fÄ en Ànnu bÀttre förstÄelse för hur olika vÄglÀngder pÄ ljuset kan pÄverka bÄde mÄlfisken och eventuella bifÄngstfiskar.

LÀs hela studien hÀr.

🐟 HĂ„llbart fiske har gett tonfisken en ny chans
Mindre fiskekvoter och bÀttre övervakning av att reglerna följs har gjort att flera tonfiskarter inte lÀngre Àr utrotningshotade.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.