Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐟 HĂ„llbart fiske har gett tonfisken en ny chans

🐟 HĂ„llbart fiske har gett tonfisken en ny chans

Mindre fiskekvoter och bÀttre övervakning av att reglerna följs har gjort att flera tonfiskarter inte lÀngre Àr utrotningshotade.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Fyra tonfiskarter har ÄterhÀmtat sig sÄ mycket under det senaste decenniet att de inte lÀngre Àr utrotningshotade. Det visar en rapport frÄn International Union for Conservation of Nature, IUCN.

PÄ grund av bestÀmmelser om hÄllbara fiskekvoter och bÀttre kontroll pÄ tjuvfisket har till exempel antalet blÄfenade tonfiskar i Atlanten ökat med 22 procent under 2010-talet.

Fortfarande Àr tre av de sju mest fiskade tonfiskarterna allvarligt hotade, men framgÄngen för de andra fyra arterna visar att vi kan skydda fiskar frÄn överfiske genom att fiska pÄ ett hÄllbart sÀtt.

– Jag tycker de goda nyheterna hĂ€r Ă€r att hĂ„llbart fiske faktiskt Ă€r möjligt. Vi kan Ă€ta fisk som fiskats pĂ„ ett hĂ„llbart sĂ€tt sĂ„ att vi inte driver en fiskpopulation till utrotning, sĂ€ger Beth Polidoro, marinbiolog vid Arizona State University och en av forskarna bakom studien, i en kommentar till National Geographic.

Bild: IUCN/Martin Gil Gallo


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.