Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐟 Hållbart fiske har gett tonfisken en ny chans

🐟 Hållbart fiske har gett tonfisken en ny chans

Mindre fiskekvoter och bättre övervakning av att reglerna följs har gjort att flera tonfiskarter inte längre är utrotningshotade.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Fyra tonfiskarter har återhämtat sig så mycket under det senaste decenniet att de inte längre är utrotningshotade. Det visar en rapport från International Union for Conservation of Nature, IUCN.

På grund av bestämmelser om hållbara fiskekvoter och bättre kontroll på tjuvfisket har till exempel antalet blåfenade tonfiskar i Atlanten ökat med 22 procent under 2010-talet.

Fortfarande är tre av de sju mest fiskade tonfiskarterna allvarligt hotade, men framgången för de andra fyra arterna visar att vi kan skydda fiskar från överfiske genom att fiska på ett hållbart sätt.

– Jag tycker de goda nyheterna här är att hållbart fiske faktiskt är möjligt. Vi kan äta fisk som fiskats på ett hållbart sätt så att vi inte driver en fiskpopulation till utrotning, säger Beth Polidoro, marinbiolog vid Arizona State University och en av forskarna bakom studien, i en kommentar till National Geographic.

Bild: IUCN/Martin Gil Gallo


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.