Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💧 Grundvattnet kan rĂ€dda Afrika frĂ„n torka

💧 Grundvattnet kan rĂ€dda Afrika frĂ„n torka

Det finns tillrÀckligt med outnyttjat grundvatten i Afrika för att tÀcka alla invÄnares behov av vatten i mÄnga Är.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att det kommer tillrÀckligt med regn under regnsÀsongen Àr nödvÀndigt för mÄnga lÀnder i Afrika och nÀr det kommer för lite regn kan det leda till katastrof. Men en ny studie frÄn den ideella organisationen Water Aid och British Geological Survey visar att en dÄlig regnsÀsong inte behöver innebÀra att folk dör av törst.

Det finns nÀmligen tillrÀckligt med grundvatten under den afrikanska kontinenten för att de flesta lÀnder ska klara av fem Ärs torka. En del lÀnder som Etiopien och Nigeria har rent av tillrÀckligt med grundvatten för att klara 50 Ärs torka.

Utslaget per invĂ„nare skulle varje mĂ€nniska söder om Sahara kunna fĂ„ 130 liter vatten per dag frĂ„n grundvattnet. Enligt WHO behöver vi 50–100 liter vatten per dag för hygien, matlagning, tvĂ€tt, dricksvatten med mera. Grundvattnet skulle dĂ€rmed mer Ă€n vĂ€l tĂ€cka de grundlĂ€ggande behoven.

Det som behövs Àr att ge mÀnniskor bÀttre tillgÄng till grundvattnet genom att grÀva mer brunnar. HÀr mÄste vi till att börja med fÄ bÀttre geologiska data om hur mycket grundvatten det finns i olika omrÄden och vilken kvalitet vattnet har. Annars finns risken att vi lÀgger pengar pÄ att grÀva brunnar som snabbt sinar eller som ger oanvÀndbart vatten.

Sedan behöver vi ocksÄ bli bÀttre pÄ att hantera grundvattenreserverna. PÄ mÄnga stÀllen anvÀnds alldeles för mycket grundvatten för bevattning idag. Det riskerar att tömma lagren sÄ vi mÄste bli bÀttre pÄ att minska vattenÄtgÄngen i jordbruket.

Vi behöver ocksÄ bli bÀttre pÄ vattenrening sÄ att vi kan Ätervinna det vatten vi anvÀnder pÄ ett bÀttre sÀtt. Annars riskerar vi att förorena grundvattnet.

Men löser vi de problemen behöver vi inte ha nÄgra torrkatastrofer i Afrika lÀngre.

💧 Ölbryggare skapar vattentillgĂ„ng i Zambia
Zambian Breweries har skapat vattentillgÄng för 40 000 hushÄll i Zambia. En viktig del i företagets strategi mot Covid och Kolera.
💧 Ny teknik filtrerar rent vatten ur luften
Detta företag har skapat en maskin som kan skapa dricksvatten ur luften.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.