Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💧 Ölbryggare skapar vattentillgĂ„ng i Zambia

💧 Ölbryggare skapar vattentillgĂ„ng i Zambia

Zambian Breweries har skapat vattentillgÄng för 40 000 hushÄll i Zambia. En viktig del i företagets strategi mot Covid och Kolera.

Khumbu Muleya
Khumbu Muleya

Dela artikeln

VÀrldsvattendagen hÄlls Ärligen över hela vÀrlden den 22 mars för att skapa medvetenhet om den vattenkris som vÀrlden stÄr inför om inget görs snart.

I Lusaka i Zambia firades dagen dÄ ett industriellt borrhÄl installerats som ger rent vatten till 40 000 hushÄll. BorrhÄlet, som kostat 150 000 dollar, har finansierats av ett av de största bryggerierna i vÀrlden, Zambian Breweries (ZB). Projektet genomfördes i samarbete med Lusaka Water Supply and Sanitation Company (LWSC). Det grundades som en del av Zambian Breweries kolera- och COVID-19-svarsstrategi. Projektet syftar till att förbÀttra saniteten och tillgÄngen till rent vatten, för omrÄden med stora behov.

Ett industriellt borrhÄl har skapats och en rörledning pÄ 3,4 kilometer har installerats, vilket resulterar i en produktion av 20 liter vatten per sekund.

"HÄllbar tillgÄng till rent vatten Àr avgörande för att bygga hÀlsosamma samhÀllen och blomstrande företag", sÀger Zambian Breweries Corporate Affairs Director Ezekiel Sekele i ett pressmeddelande.

Image is not related to article content. Photo by Joshua Dixon on Unsplash

"Denna viktiga vara blir dock alltmer knapp i mÄnga delar av landet - sÀrskilt lÄginkomstomrÄden som George Compound." SÀger han.

KlimatförÀndringar Àr en del av problemet

BefolkningstillvÀxt och den ökande urbaniseringen bidrar till det ökande problemet med brist pÄ sÀkert vatten.

"Och ovanpÄ det hotar störningar i den naturliga vattencykeln, som drivs av effekterna av klimatförÀndringarna, att pressa det redan anstrÀngda systemet över kanten, vilket kan visa sig sÀrskilt farligt mitt i COVID-19-pandemin och det stÀndiga hotet om vattenburna sjukdomar." sÀger Sekele.

"Det Àr av den anledningen som Zambian Breweries bestÀmde sig för att göra vattenskydd till en viktig pelare i vÄr affÀrsstrategi. Som landets största bryggeri tror vi att vi Àr ansvariga för att frÀmja branschledda insatser för vattenförvaltning över hela landet. Vi Àr stolta över att vara ett av landets ledande företag inom den privata sektorn som hjÀlper samhÀllen att fÄ tillgÄng till rent vatten ".

Zambias minister för vattenutveckling, sanitet och miljöskydd Raphael Nakachinda kommenterade:

"Jag vill upprepa att det Àr allmÀnt erkÀnt att vatten Àr liv och sanitet Àr hÀlsa, men jag kan tillÀgga att det ocksÄ handlar om vÀrdighet. DÀrför Àr detta projekt mycket viktigt för överlevnaden och livskraften för folket i George och omgivande omrÄden".

LĂ„ngt till vatten minskar tid till lek

Enligt FN lever 1 av 3 personer utan sÀkert dricksvatten och Är 2025 berÀknas hÀlften av vÀrldens befolkning att bo i omrÄden dÀr dricksvatten Àr en bristvara. DÄligt vatten, sanitet och hygien (WASH) Àr de frÀmsta orsakerna till kolera och diarréinfektioner. OtillrÀcklig WASH fortsÀtter att vara den frÀmsta dödsorsaken för barn under fem Är i Afrika söder om Sahara. Flickor och kvinnor drabbas sÀrskilt av dÄliga sanitetsförhÄllanden. Att ha lÄngt till vatten leder till förlust av produktiv tid men ocksÄ förlust av tid för lek. Bristen pÄ toaletter pÄverkar mÀnniskors kÀnsla av vÀrdighet negativt.

Zambias höga andel av barn med nedsatt tillvÀxt (35 procent) Àr delvis ett resultat av dÄlig sanitet - forskning tyder pÄ att adekvat sanitet kan minska risken för störningar i barns tillvÀxt. I Zambiska skolor pÄverkar bristen pÄ tillgÄng till tillrÀcklig vattenförsörjning, sanitet och tvÀttmöjligheter eleverna negativt och bidrar till höga skolgÄngsbortfall, sÀrskilt bland flickor. Med separata toaletter för flickor och pojkar och möjlighet att hantera sin menshygien Àr det troligare att flickor gÄr klart skolan. Det ökar ocksÄ chansen med att flickor fÄr barn senare och dÀrmed blir mer anstÀllningsbara.

Enligt Zambias 2018 Demografiska och hÀlsoundersökning (DHS) anvÀnder 33 procent av befolkningen grundlÀggande sanitetstjÀnster (41 procent i stadsomrÄden, 28 procent pÄ landsbygden), 10 procent av befolkningen brukar öppen avföring (1 procent i stadsomrÄden) , 16 procent pÄ landsbygden) och 24 procent av befolkningen har tillgÄng till grundlÀggande hygientjÀnster, dvs en handtvÀtt med tvÄl och vatten (36 procent stadsomrÄden, 15 procent landsbygd).

HÀrnÀst har Zambian Breweries planer pÄ att bygga ut vatteninfrastrukturen i fler delar av Lusaka och pÄ andra platser i Sydafrika.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.