Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💧 Ny teknik filtrerar rent vatten ur luften

💧 Ny teknik filtrerar rent vatten ur luften

Detta företag har skapat en maskin som kan skapa dricksvatten ur luften.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

PÄ vÄr planet Àr det 2 miljarder mÀnniskor som inte har tillgÄng till rent dricksvatten. Lyckligtvis försöker mÄnga oberoende företag komma med olika lösningar pÄ problemet.

Watergen, ett israeliskt företag, anvÀnder det faktum att vÄr atmosfÀr innehÄller 12,900 kubikkilometer vatten för att skapa en innovativ lösning. De konstruerade och skapade teknik som kan filtrera vattenÄnga ur luften och förvandla den till dricksvatten.

– En stor fördel med att anvĂ€nda atmosfĂ€riskt vatten Ă€r att det inte Ă€r nödvĂ€ndigt att bygga infrastruktur för vattentransport, sĂ„ inga bekymmer med tungmetaller i rör till exempel eller behov av rening av förorenat vatten frĂ„n marken och ingen förorening planeten med plastflaskor, sĂ€ger Michael Mirilashvili, ledare för Watergen, till BBC.

Hur fungerar detta? Jo, luft sugs in i maskinen. Med hjÀlp av kondensering produceras fÀrskvattnet till en lÄg kostnad pÄ fem till tolv öre per liter. Maskinen krÀver elektricitet, men om den kan tillhandahÄllas via förnybara kÀllor sÄ har tekniken knappt ha nÄgon miljöpÄverkan.

Upp till 6,000 liter vatten kan tillhandahÄllas dagligen med hjÀlp av Watergens teknik. Maskinen har redan anvÀnts pÄ sjukhus i Ghana Strip och i byar i centrala Afrika.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter