Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💧 Ny teknik filtrerar rent vatten ur luften

💧 Ny teknik filtrerar rent vatten ur luften

Detta företag har skapat en maskin som kan skapa dricksvatten ur luften.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

På vår planet är det 2 miljarder människor som inte har tillgång till rent dricksvatten. Lyckligtvis försöker många oberoende företag komma med olika lösningar på problemet.

Watergen, ett israeliskt företag, använder det faktum att vår atmosfär innehåller 12,900 kubikkilometer vatten för att skapa en innovativ lösning. De konstruerade och skapade teknik som kan filtrera vattenånga ur luften och förvandla den till dricksvatten.

– En stor fördel med att använda atmosfäriskt vatten är att det inte är nödvändigt att bygga infrastruktur för vattentransport, så inga bekymmer med tungmetaller i rör till exempel eller behov av rening av förorenat vatten från marken och ingen förorening planeten med plastflaskor, säger Michael Mirilashvili, ledare för Watergen, till BBC.

Hur fungerar detta? Jo, luft sugs in i maskinen. Med hjälp av kondensering produceras färskvattnet till en låg kostnad på fem till tolv öre per liter. Maskinen kräver elektricitet, men om den kan tillhandahållas via förnybara källor så har tekniken knappt ha någon miljöpåverkan.

Upp till 6,000 liter vatten kan tillhandahållas dagligen med hjälp av Watergens teknik. Maskinen har redan använts på sjukhus i Ghana Strip och i byar i centrala Afrika.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.