Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏭 EU:s koldioxidutslĂ€pp minskar

🏭 EU:s koldioxidutslĂ€pp minskar

Höga energipriser och mer förnyelsebar el har fÄtt ner EU-lÀndernas koldioxidutslÀpp de senaste mÄnaderna.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

EU-lÀndernas utslÀpp av koldioxid minskade med fem procent de senaste tre mÄnaderna jÀmfört med samma period i fjol enligt en rapport frÄn vÀlgörenhetsstiftelsen Centre for Research on Energy and Clean Air (Crea).

Den största anledningen till utslÀppsminskningen Àr att ökade energipriser fick företag och hushÄll att dra ner pÄ sin elförbrukning, vilket i sin tur fick ner utslÀppen.

En annan anledning var att elproduktionen frÄn förnyelsebara kÀllor ökade under perioden och den trenden fortsÀtter. Under 2022 rÀknar Crea med att enbart solkraften kommer att byggas ut med 40 GW inom EU.

Den hÀr minskningen utgör nÄgot av ett trendbrott av utvecklingen efter pandemin. De 16 mÄnaderna innan ökade nÀmligen koldioxidutslÀppen inom EU. SÄ i den meningen har den nuvarande energikrisen varit till nytta i och med att alla lÀnder sett över sina möjligheter att minska elförbrukningen och framför allt dÄ frÄn fossila kÀllor.

Minskningen verkar ocksÄ accelerera. Den största minskningen under de hÀr tre mÄnaderna kom nÀmligen under den sista mÄnaden, oktober. DÄ sjönk utslÀppen med Ätta procent. Cera pekar ocksÄ pÄ att omstÀllningen till elfordon nu gÄr snabbt och kommer att bidra till minskade utslÀpp. Under andra kvartalet 2022 ökade elbilsförsÀljningen med 16 procent i Europa jÀmfört med samma period 2021.

LÀs hela studien hÀr.

🚗 Mindre utslĂ€pp fast trafiken ökar
Fler elbilar pÄ vÀgarna Àr en stor anledning till att utslÀppen frÄn vÀgtrafiken minskade i fjol.
♻ Ny process omvandlar utslĂ€pp till anvĂ€ndbart material
En ny omvandlingsprocess gör om utslÀpp frÄn industrier till anvÀndbara material - ett effektivt sÀtt att hantera klimatförÀndringar.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.