Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
😟 Hej alla barn – sluta deppa om klimatet

😟 Hej alla barn – sluta deppa om klimatet

"Ett par frÄn millenniegenerationen inleder med att berÀtta att de debatterade i 10 Är (!) om de skulle vÄga sÀtta ett barn till vÀrlden (hon ville fostra en climate ally, han fruktade för barnets framtid)", skriver Ulrika Gerth i en krönika.

Ulrika Gerth
Ulrika Gerth

Dela artikeln

En solig morgon pĂ„ vĂ€g till skolan med min 9-Ă„ring slĂ„r jag upp ytterdörren med orden: “VĂ€lkommen till din underbara vĂ€rld!”

Min dotter svarar direkt, surmulet: “Nej, det Ă€r en hemsk, förorenad vĂ€rld."

En tid senare frĂ„gar jag hennes 11-Ă„riga storasyster, nyss hemkommen frĂ„n skolan, vad hon lĂ€rt sig idag (alla barn Ă€lskar som bekant den frĂ„gan!). Hennes svar: “Att din generation har förstört planeten.”

Jaha, det hÀr var ju muntert. VÄr tids dysterkvistar har alltsÄ i tysthet lagt beslag pÄ mina barn. Och de Àr tyvÀrr inte de enda drabbade. Vid det hÀr laget har studien som visar att mer Àn hÀlften av unga tror det Àr kört för mÀnskligheten toppat varje nyhetssajt och artiklarna om klimatÄngest blivit sÄ mÄnga att de utgör en egen genre i media.

“NivĂ„n pĂ„ Ă„ngesten kan vara förkrossande,” darrar National Geographic i en nyskriven och tidstypisk drapa om climate anxiety bland unga dĂ€r ett par frĂ„n millenniegenerationen inleder med att berĂ€tta att de debatterade i 10 Ă„r (!) om de skulle vĂ„ga sĂ€tta ett barn till vĂ€rlden (hon ville fostra en climate ally, han fruktade för barnets framtid).

SĂ„ fortsĂ€tter det. En 17-Ă„ring i Brooklyn funderar pĂ„ att ge upp drömmen att bli historielĂ€rare; hur ska han kunna förklara för eleverna varför “vi inte gjorde nĂ„got”? En annan tonĂ„ring frĂ„n samma stadsdel berĂ€ttar om att vĂ€xa upp i “skuggan av en tickande klocka.”

Artikeln tipsar Àven om att unga som ser framtiden i nattsvart kan ta en kurs i eco-grief  (eko-sorg) vid Washingtonuniversitetet dÀr eleverna fÄr lÀra sig sorgeritualer och mindfulness. Mest lider jag ÀndÄ med  en 4-Ärig pojke som brister ut i grÄt nÀr han inser att hans mamma dukat fram ett fat som inte kan Ätervinnas.

“Det tog mig hĂ„rt,” berĂ€ttar mamman, som inte verkar reflektera över vem som bĂ€r ansvaret för att ha skrĂ€mt slag pĂ„ sonen.

För oroliga förĂ€ldrar finns givetvis en uppsjö av artiklar och inslag pĂ„ temat “Hur du pratar med ditt barn om klimatet.” Jag gör en sökning och hamnar pĂ„ sajten Motherhood dĂ€r det â€œĂ„ngestladdade” Ă€mnet presenteras tillsammans med “5 mĂ€ktiga citat frĂ„n Greta Thunberg”, inklusive klassikern, “Jag vill inte att ni ska vara hoppfulla. Jag vill att ni ska ha panik
” NĂ€sta stopp blir TV4 Nyhetsmorgon som valt en bild pĂ„ ett brinnande inferno som bakgrund för sitt inslag om klimatprat med barn (“BerĂ€tta sanningen” “Prata om kĂ€nslorna”).

Bild frÄn TV4.

Min sanning

HĂ€r Ă€r min sanning: Det bĂ€sta för alla barn vore om media slutade agera megafon Ă„t miljörörelsens domedagsfalang och vuxna lĂ€t bli att falla för varenda svart rubrik. Att ta klimathotet pĂ„ allvar behöver inte vara synonymt med att behandla de mest absurda pĂ„stĂ„enden som dagens sanning. Nej, min generation har inte förstört planeten. Nej, jorden gĂ„r inte under om ett visst antal Ă„r. Det finns — hör och hĂ€pna — en hel drös med folk som ”gör nĂ„got.” VĂ€ldigt mĂ„nga gör till och med vĂ€ldigt mycket Ă€ven om de befinner sig i medial radioskugga.

Tills media gör nyanser till sitt signum kommer jag sÀga till mina barn att behandla apokalyptiska rubriker som tobaksreklam (jag lÄnar den iden frÄn journalisten Matt Taibbi). Att lÀsa Ànnu ett domedagsalster frÄn Dagens Nyheters Björn Wiman Àr ungefÀr lika bra för hÀlsan som att kedjeröka ett paket cigaretter.

SÄ hur gick det förresten för paret som tvekade om att skaffa barn? JodÄ, de har en son nu. Den nyblivna pappan erkÀnner till och med att det nya livet botat hans klimatdepression. Nihilsm, inser han nu, Àr inte lÀngre ett alternativ.

Ulrika G. Gerth Àr uppvuxen i Sverige och bor sedan mÄnga Är i Massachusetts med sin familj.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.