Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏗 VR ger bĂ€ttre och billigare byggen

🏗 VR ger bĂ€ttre och billigare byggen

VR ger byggare och byggledning möjlighet att gÄ omkring i en fullskalemodell av ett bygge och enklare hitta fel redan innan byggnationen startar.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Misstag och felberÀkningar pÄ ett bygge som upptÀcks nÀr bygget redan Àr i full gÄng kan bli vÀldigt dyrbara.

Nu har forskare vid Chalmers utvecklat ett anvÀndarvÀnligt VR-grÀnssnitt som kan kopplas ihop med digitala byggnadsinformationsmodeller, BIM-modeller.

Det gör det möjligt att gÄ in i en virtuell modell av byggnaden och se hur den kommer att se ut i full skala.

– Försöken har visat att metoden Ă€r vĂ€ldigt effektiv nĂ€r det kommer till att identifiera förbĂ€ttringsmöjligheter och höja kvalitet och byggsĂ€kerhet. Det man hittat har dels varit rena projekteringsmissar, men Ă€ven möjligheter att effektivisera arbetsordningen mellan discipliner och finna alternativa lösningar som passat framdriften bĂ€ttre, sĂ€ger Mikael Johansson, forskningsingenjör vid Chalmers och en av forskarna bakom grĂ€nssnittet, i ett pressmeddelande.

Just möjligheten att kunna gÄ runt i en fullskalemodell av byggnaden Àr nÄgot som mÄnga av de som testat grÀnssnittet uppskattat. Det ger en mycket större förstÄelse och kÀnsla för verkliga proportioner, utrymmen och detaljer jÀmfört med att se en ritning pÄ en datorskÀrm.

Dessutom kan flera personer vara inne i modellen samtidigt. Byggjobbare, projektörer, och personal frÄn platsledningen med flera kan dÀrmed direkt samarbeta inne i modellen.

– Erfarenheterna frĂ„n pandemin har vant oss vid att arbeta pĂ„ distans, och multi-user-lĂ€get möjliggör för deltagare frĂ„n projektering och produktion att koppla upp sig och mötas inne i projektet, bĂ„de utifrĂ„n skilda yrkesroller och ansvarsomrĂ„den, men ocksĂ„ frĂ„n vitt skilda platser, sĂ€ger Mattias RoupĂ©, en annan av forskarna bakom grĂ€nssnittet.

Att intresset för metoden Ă€r stort inom branschen visas bland annat av att projektet nyligen har fĂ„tt utmĂ€rkelsen â€Ă„rets innovation” frĂ„n Svenska Byggbranschens utvecklingsfond SBUF.

LÀs hela rapporten hÀr.

🏡 Hus byggda av Ă„tervunnen plast
Denna norska startup vill bygga prisvÀrda hem för mÀnniskor i nöd, med sÀrskilt fokus pÄ Afrikanska lÀnder söder om Sahara. Husen kommer att tillverkas av Ätervunnen plast.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.