Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏡 Hus byggda av Ă„tervunnen plast

🏡 Hus byggda av Ă„tervunnen plast

Denna norska startup vill bygga prisvÀrda hem för mÀnniskor i nöd, med sÀrskilt fokus pÄ Afrikanska lÀnder söder om Sahara. Husen kommer att tillverkas av Ätervunnen plast.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Othalo, en norsk startup, designar bostÀder av plastavfall. Husen Àr robusta och prisvÀrda och Àmnar att minska Afrikas brist pÄ bostÀder. Projektet samarbetar med UN-Habitat som Àr FN: s program för hÄllbar och sÀker stadsutveckling. Tre demonstrationsbostÀder byggdes i Nairobi i Kenya, Yaounde i Kamerun och Dakar i Senegal.

För att bygga ett av Othalos hus krÀvs Ätta ton plast. Den resursen Àr inte en bristvara eftersom det sedan 1950 producerats miljarder ton plast globalt. TyvÀrr Ätervinns bara 9% av denna enorma mÀngd. Othalos projekt bidrar till att minska plastavfallet och presenterar samtidigt en lösning för omrÄden dÀr traditionella byggmaterial Àr dyra och/eller knappa.

NÀr husen ska byggas sÄ strimlas plastavfall och blandas med andra element, varav nÄgra Àr icke-brandfarliga material. Plastblandningen anvÀnds bland annat för vÀggar, golv och tak. Just nu ligger fokus pÄ bostÀder i form av tvÄvÄningshus med balkonger och tÀckta terrasser.

Enligt InceptiveMind kommer Othalos första fabrik för tillverkning av byggmaterialen att byggas i Kenya i Är. En fabrik med en enda produktionslinje kan producera 2 800 bostÀder varje Är.

Othalos siktar frÀmst pÄ att bygga prisvÀrda bostÀder i Afrika söder om Sahara. NÀstan en miljard mÀnniskor lever i en sÄrbar bostadssituation enligt nuvarande uppskattningar och160 miljoner enheter av prisvÀrda bostÀder behövs omedelbart.

För nÀrvarande Àr projektet fortfarande under utveckling och byggandet av de första plasthusen kommer att pÄbörjas 2022. Othalo uppskattar att mÀngden plastavfall som finns tillgÀngligt runt om i vÀrlden Àr tillrÀckligt för att producera en miljard hem med hjÀlp av deras metod.

I framtiden vill Othalo utöka sitt produktsortiment till mobila förvaringsanordningar för livsmedels- och lÀkemedel, flyktingboende samt större modulbyggnader, till exempel skolor och sjukhus.

Bild: UN-Habitat via InceptiveMind


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.