Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌉 Mobilen kan mĂ€ta hĂ„llfastheten pĂ„ broar

🌉 Mobilen kan mĂ€ta hĂ„llfastheten pĂ„ broar

En vanlig mobiltelefon kan fungera som en del i ett förvarningssystem som visar om en bro behöver underhÄll för att hÄlla för trafiken.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Med en speciell mjukvara installerad kan vanliga mobiltelefoner mÀta hÄllfastheten pÄ broar medan vi Äker över bron i en bil.

I tester har forskare frÄn MIT i USA visat att mobilerna kan samla in data om vibrationer i bron ungefÀr lika bra som de fastmonterade sensorer vi idag anvÀnder.

Att anvÀnda mobiler Àr mycket billigare Àn att ha fasta sensorer sÄ forskarna hoppas den hÀr tekniken kan leda till att mÄnga fler broar Àn idag övervakas kontinuerligt.

”Det viktigaste resultatet Ă€r att det gĂ„r att fĂ„ fram information om det strukturella tillstĂ„ndet pĂ„ broar med hjĂ€lp av accelerometern i mobiltelefoner”, sĂ€ger Carlo Ratti chef för MIT Sensable City Laboratory och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna anvÀnder accelerometern för att mÀta vibrationerna som uppstÄr i en bro nÀr bilar fÀrdas över den. Dessa data samlas in och jÀmförs sedan över tid. FörÀndringar i frekvensen över tid kan tyda pÄ att brons strukturella hÄllfasthet förÀndrats.

I och med att allt som behövs Ă€r en vanlig mobil och den mjukvara forskarna utvecklat skulle det gĂ„ att ”crowdsourca” övervakningen av broarna till alla oss som Ă„ker bil över broarna. Forskarna uppskattar att bra information skulle kunna öka broarnas livslĂ€ngd med 15–30 Ă„r i och med att underhĂ„llet skulle kunna sĂ€ttas in i rĂ€tt tid.

”Vi har fortfarande en del jobb framför oss, men vi tror att vĂ„r metod kan skalas upp enkelt sĂ„ att vi kan tĂ€cka hela landet. Det kanske inte blir samma noggrannhet som med fasta sensorer, men det skulle kunna fungera som ett förvarningssystem”, sĂ€ger Carlo Ratti.

LÀs hela studien hÀr.

🌉 Smart betong ger sĂ€krare och billigare broar
SjÀlvlÀkande betong med inbyggda sensorer kan fÄ ner reparationskostnaderna och minska riskerna mer kollapsande betongstrukturer.
🖹 HĂ€r Ă€r vĂ€rldens lĂ€ngsta 3D-printade bro
VÀrldens lÀngsta 3D-printade betongbro har installerats i NederlÀnderna. Bron utgör en passage över en av kanalerna i staden Nijmegen.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.