Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌉 Smart betong ger säkrare och billigare broar

🌉 Smart betong ger säkrare och billigare broar

Självläkande betong med inbyggda sensorer kan få ner reparationskostnaderna och minska riskerna mer kollapsande betongstrukturer.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Betong är ett utmärkt byggmaterial som används i allt från krukor till broar och skyskrapor. Men betong är också känsligt för frysskador när is sipprar ner, fryser till is och utvidgar sprickan. Nu har forskare från Purdue University i USA testat en lösning som kan lösa problemet.

Forskarna använder en kombination av självreparerande betong och inbyggda sensorer. Den självreparerande betong innehåller en speciell polymer som reagerar med vatten och sväller så att sprickan fylls igen.

Nu klarar den tekniken inte att reparera större skador och det är där sensorerna kommer in. Sensorerna byggs in i betongkonstruktionen och kan sedan skicka information om betongens kondition.

Det ger tekniker möjlighet att hela tiden se var det behövs reparationer. Om reparationerna kan utföras i god tid blir det mycket billigare plus att säkerheten aldrig riskeras.

Att det här kan spara mycket pengar blir klart om vi tar USA som exempel. Det finns över 600 000 broar i landet. 39 procent av dessa är äldre än deras tekniska livslängd och tio procent har strukturella brister. Dessutom är många vägar byggda av betongblock som också behöver repareras. Totalt kan kostnaden för att reparera allt till en godtagbar standard kosta över 800 miljarder dollar.

Med självreparerande betong och sensorer i betongen skulle reparationerna i framtiden kunna bli mycket billigare. Dessutom skulle inte broar och vägar behöva stängas av lika länge för reparationer när problem åtgärdas snabbare och kräver mindre reparationer. Något som minskar extrakostnaderna för transporter som annars kan behöva ta långa omvägar vid avstängningar.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.