Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌉 Smart betong ger sĂ€krare och billigare broar

🌉 Smart betong ger sĂ€krare och billigare broar

SjÀlvlÀkande betong med inbyggda sensorer kan fÄ ner reparationskostnaderna och minska riskerna mer kollapsande betongstrukturer.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Betong Àr ett utmÀrkt byggmaterial som anvÀnds i allt frÄn krukor till broar och skyskrapor. Men betong Àr ocksÄ kÀnsligt för frysskador nÀr is sipprar ner, fryser till is och utvidgar sprickan. Nu har forskare frÄn Purdue University i USA testat en lösning som kan lösa problemet.

Forskarna anvÀnder en kombination av sjÀlvreparerande betong och inbyggda sensorer. Den sjÀlvreparerande betong innehÄller en speciell polymer som reagerar med vatten och svÀller sÄ att sprickan fylls igen.

Nu klarar den tekniken inte att reparera större skador och det Àr dÀr sensorerna kommer in. Sensorerna byggs in i betongkonstruktionen och kan sedan skicka information om betongens kondition.

Det ger tekniker möjlighet att hela tiden se var det behövs reparationer. Om reparationerna kan utföras i god tid blir det mycket billigare plus att sÀkerheten aldrig riskeras.

Att det hÀr kan spara mycket pengar blir klart om vi tar USA som exempel. Det finns över 600 000 broar i landet. 39 procent av dessa Àr Àldre Àn deras tekniska livslÀngd och tio procent har strukturella brister. Dessutom Àr mÄnga vÀgar byggda av betongblock som ocksÄ behöver repareras. Totalt kan kostnaden för att reparera allt till en godtagbar standard kosta över 800 miljarder dollar.

Med sjÀlvreparerande betong och sensorer i betongen skulle reparationerna i framtiden kunna bli mycket billigare. Dessutom skulle inte broar och vÀgar behöva stÀngas av lika lÀnge för reparationer nÀr problem ÄtgÀrdas snabbare och krÀver mindre reparationer. NÄgot som minskar extrakostnaderna för transporter som annars kan behöva ta lÄnga omvÀgar vid avstÀngningar.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.