Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🖹 HĂ€r Ă€r vĂ€rldens lĂ€ngsta 3D-printade bro

🖹 HĂ€r Ă€r vĂ€rldens lĂ€ngsta 3D-printade bro

VÀrldens lÀngsta 3D-printade betongbro har installerats i NederlÀnderna. Bron utgör en passage över en av kanalerna i staden Nijmegen.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

För inte sÄ lÀnge sedan byggde ett ingenjörsföretag i NederlÀnderna vÀrldens lÀngsta 3D-printade bro. Den Àr installerad i Nijmegen och strÀcker sig 25 meter över en lokal kanal. Den bro i Kina som tidigare höll rekordet var cirka 3 meter kortare.

Bron i NederlÀnderna restes genom ett samarbete mellan Eindhoven Institute of Technology, ett par verkstadsföretag och planeringsstöd frÄn regeringen. Denna nya bro visar tydligt flera fördelar med 3D-printing. Till exempel anvÀnder 3D-skrivare mycket mindre mÀngd material Àn andra konstruktionstekniker. Tekniken erbjuder ocksÄ större kreativa möjligheter för designers.

– Staden Nijmegen Ă€r mycket hedrad över att fĂ„ denna innovativa 3D-printade bro, sĂ€ger rĂ„dmannen Bert Velthuis frĂ„n Nijmegen stadsfullmĂ€ktige till Good News Network. Vi Ă€r en stad med mĂ„nga broar, och den hĂ€r speciella, innovativa bron Ă€r ett underbart tillskott. Bron medför anslutning: i konstruktionsfasen kopplade den ihop de olika samarbetsparterna, och frĂ„n och med nu Ă€r bron en förbindelse mellan vĂ„ra invĂ„nare.

Den nya bron Àr estetisk. Med sina skulpterade koniska fundament ser den lite ut som en larv.

VD för Weber Benelux (3D-printingföretaget) förklarade för 3D Printing Industry att bron var designad pÄ en dator och sedan printad bit för bit. Den monterades pÄ plats och processen krÀvde 50% mindre material eftersom 3D-printern bara deponerar betong dÀr det absolut behövs för den strukturella hÄllfastheten.

En annan fördel med konceptet Àr att designen kommer att finnas kvar pÄ företaget, vilket innebÀr att bron snabbt och enkelt kan printas igen med endast smÄ justeringar. Detta innebÀr en potential för reproduktion som sÀllan finns i stora samhÀllsprojekt. Det kan spara tiotusentals i design-, lantmÀteri- och konsultkostnader.

Ny teknik som effektiviserar anvÀndningen av resurser kan bidra till att framtiden kommer snabbare.

Bild: Municipality of Nijmegen/Michiel van der Kley via 3D Printing Industry


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.