Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🕾 Genombrottet: Konstgjord spindeltrĂ„d lika bra som Ă€kta

🕾 Genombrottet: Konstgjord spindeltrĂ„d lika bra som Ă€kta

En ny metod kan göra det praktiskt och ekonomiskt möjligt att tillverka konstgjord spindeltrÄd i industriell skala.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

SpindeltrÄd Àr ett av de starkaste och segaste materialen vi kÀnner till. Om vi kunde masstillverka konstgjord spindeltrÄd skulle den vara till stor nytta inom allt frÄn medicin till klÀder. Hittills har vi inte lyckats lista ut hur vi ska kunna göra konstgjord spindeltrÄd som Àr lika bra som spindlarnas trÄd, men en ny upptÀckt kan ta oss dit.

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Karolinska institutet har designat proteiner som kan anvÀndas för att tillverka konstgjord spindeltrÄd. Den konstgjorda trÄden Àr ungefÀr lika stark och seg som Àkta spindeltrÄd och kan fungera för industriell produktion.

Forskarna lyckades redan för nÄgra Är sedan bygga en enkel anordning som kunde spinna kilometerlÄnga trÄdar. De trÄdarna var inte riktigt lika sega som naturlig spindeltrÄd, men med de nya spindeltrÄdsproteinerna blev kvaliteten betydligt bÀttre. Forskarna fick fram flera olika typer av trÄdar och tvÄ av dem hade lika stor seghet som naturlig spindeltrÄd.

NÀsta steg blir nu att se om det verkligen gÄr att bygga en industriell process som kan tillverka trÄdarna. Forskarna ska dÀrför skala upp produktionen och hittills verkar det lovande.

– Genom att odla bakterierna i en bioreaktor kunde vi fĂ„ fram cirka nio gram protein per liter, vilket Ă€r i linje med kraven pĂ„ en ekonomiskt hĂ„llbar industriell produktion. De proteiner vi fĂ„r frĂ„n endast en liter bakterieodling rĂ€cker till att spinna en 18 kilometer lĂ„ng fiber, sĂ€ger Anna Rising professor vid SLU och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

LÀs hela studien hÀr.

đŸ•· Forskare vill producera spindeltrĂ„d i industriell skala
En ny metod gör det möjligt att spinna spindeltrÄdar som Àr över tolv mil lÄnga.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.