Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ•· Forskare vill producera spindeltrĂ„d i industriell skala

đŸ•· Forskare vill producera spindeltrĂ„d i industriell skala

En ny metod gör det möjligt att spinna spindeltrÄdar som Àr över tolv mil lÄnga.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

SpindeltrÄd Àr ett av de starkaste material som finns. Det gör att trÄden skulle kunna ha mÀngder med anvÀndningsomrÄden inom allt frÄn vÄrd till industri. DessvÀrre har det varit omöjligt att tillverka nÄgra större mÀngder spindeltrÄd, men det hoppas forskare frÄn Sveriges lantbruksuniversitet och Karolinska Institutet kunna Àndra pÄ.

Problemet har varit att bakterierna, som anvÀnds för att producera proteinerna som bygger upp spindeltrÄden, bara producerar smÄ mÀngder av spindelstrÄdsprotein. Dessutom krÀver metoden starka lösningsmedel, vilket gör att produktionen inte blir sÄ miljövÀnlig.

Forskarna frÄn Sveriges lantbruksuniversitet och Karolinska Institutet har tidigare lyckats tillverka spindeltrÄd enligt samma miljövÀnliga principer som spindeln anvÀnder, men dÄ i smÄ volymer. Nu har forskarna utvecklat metoden sÄ att volymerna blir mycket större och dÀr vattenlösningar fortfarande ersÀtter de starka kemikalierna.

– I den hĂ€r studien har vi utvecklat en produktionsmetod som ger tio gĂ„nger mer spindeltrĂ„dsprotein Ă€n vad man tidigare nĂ„gonsin kunnat Ă„stadkomma, sĂ€ger Anna Rising, senior forskare vid Karolinska Institutet och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Det gör att forskarna har en metod som ger tillrÀckligt stora volymer att det kan bli intressant med tillverkning pÄ en industriell skala.

– Den mĂ€ngd spindelstrĂ„dsfibrer som vi fĂ„r fram per odlingsomgĂ„ng gör det möjligt att spinna kontinuerligt i 75 timmar, vilket resulterar i en 125 km lĂ„ng fiber. VĂ„r process innebĂ€r alltsĂ„ ett stort steg framĂ„t mot produktion av biomimetiska spindeltrĂ„dar för industriellt bruk, sĂ€ger Anna Rising.

LÀs hela studien hÀr.

Bild: Pixabay/Marina Rabazova


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.